Fantastyka – dziedzina literatury. Polega ona na kreowaniu istot, które są wytworem wyobraźni, części świata lub całej rzeczywistości zupełnie odmiennej od tej, którą znamy z życia.
Fantastykę cechuje duża swoboda w zakresie konstrukcji świata przedstawionego i postaci bohaterów. Swoboda niekoniecznie jednak oznacza absolutną dowolność – wiele utworów z tej kategorii zostaje umieszczonych w pseudo rzeczywistości (pewne aspekty są zgodne z faktami, np. historią, czy fizyką), lub rzeczywistości wygenerowanej (wtedy reguły takie, najczęściej spisane, odnoszą się do wszystkich utworów napisanych w danej serii – przykładem może być saga J. R. R. Tolkiena).
Czytujecie ??
Jacy sa wasi ulubieni autorzy ??
Jaka książkę fantasy przeczytaliście jako pierwszą (w pełni świadomie wyboru) ??
I pytania do tych, którzy nie czytują....
Dlaczego ??
Z jakimi "dziełami" mieliście styczność ??
Ja zaczytuję się w fantastycze.. Mól książkowy - specjalizacja fantastyka.
Moimi ulubionymi autorami są:
* Terry Pratchett
* Andrzej Sapkowski
* Tolkien
Potter tez jest fantastyką i tu pokłony w strone autorki, ze zaraziła tak liczne groo odbiorców fantastyka. To dzięki niej nagle Władca pierścieni zaczął się bardzo dobrze sprzedawać, a dzieciaki zacęły poznawać dzieła z tego gatunku...
Mam nadzieje, ze licznie będziecie się wypowiadać w tym temacie. Mazzy.
_________________ [color=violet]Ja szukam w moim śnie
Gęstych traw, kołyszących o zmierzchu.
Ogrodów pełnych kwiatów
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]
No, zaczęło się od Pottera, nawet nie pamiętam, kiedy to było. Potem zostałam zmuszona do przeczytania w całości Hobbita, który średnio mi się podobał, a potem sięgnęłam po Władcę Pierścieni, która to saga, moim skromnym zdaniem, leży i kwiczy : )
A potem zakochałam się w Wiedźminie i tak mi już zostało <serduszka>
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
[b]Księżniczka[/b], Zalezy, czyje tłumaczenie czytałaś... Jesli Łazińskiego (mówie o Władcy). To się nie dziw... Jest beznadziejnym tłumaczem... Nie ty jedna kochasz Wiedźmaka. :d
Ogrodów pełnych kwiatów
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]
[quote="Mazzy"]Księżniczka, Zalezy, czyje tłumaczenie czytałaś... Jesli Łazińskiego (mówie o Władcy). To się nie dziw... Jest beznadziejnym tłumaczem...[/quote]
Nieważne, jakie tłumaczenie, kochana;)
Mnie raczej ogólnie chodzi o ten świat i całą historię. Jest w sumie nieciekawa jak dla mnie + książka mnie znudziła totalnie. Już lepszy był film.
A Wiedźmin... Kurde, to jest facet, z którym chętnie bym się przespała, gdyby istniał naprawdę;DDDD
[to samo mam z Sabaku no Gaarą <serduszka> ale to nie ten temat;)]
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
Nie lubię fantastyki. Dlaczego? Ponieważ nie umiem sobie wyobrazić niektórych rzeczy, miejsc, a co najgorsze- postaci. Wolę obyczajowe, z życia wzięte lub horrory.
A czytałam Hobbita, Władce Pierścieni i Harrego Pottera, żadna mi się nie spodobała.
Chociaż sama lubię wymyślać różne historię x)
_________________ Dwanaście ciężkich szczerozłotych koron moją głowę zdobi. !
+
Kimi ga shinu toki ga watashi ga shinu toki <3
Nie pamiętam kiedy zacząłem, ani od czego, chyba taki cykl książek Kinga dla młodych czytelników zainteresował mnie jego twórczością, co zaowocowało zahaczeniem o fantastykę. Potem przeczytałem Władcę Pierścieni i ogromnie się zawiodłem. Nie pojmuję jak czymś tak nudnym i nieciekawym można się zachwycać :P A najlepszą moją książką z fantastyki był "Wurt" Jeffa Noona. Gorąco polecam.
_________________ I belive I can fly I belive I can touch the sky
Prawo powinno być jak płot: żmija się prześlizgnie, tygrys przeskoczy, ale bydło nie przejdzie - przysłowie chińskie
[code]Włóczykij, Myślisz o "Mrocznej wierzy" Kinga ??[/code]
To nie było to pierwsze, ale między innymi z "Mroczną wieżą" zetknąłem się dosyć wcześnie.
[quote]Jak dla mnie powiedzenie, ze tolkien jest "nudny i nieciekawy" jest dziwne. Jest to (według mnie)[/quote]
O gustach się nie dyskutuje, więc szanuje Twoje zdanie, ale dla mnie to pozbawiona akcji opowiastka (juz w Bibli się więcej i ciekawiej dzieje) z fabułą prostszą od konstrukcji cepa. Jedyny plus tej książki to dobrze zbudowany świat, który jednak zupełnie mi nie odpowiada.
_________________ I belive I can fly I belive I can touch the sky
Prawo powinno być jak płot: żmija się prześlizgnie, tygrys przeskoczy, ale bydło nie przejdzie - przysłowie chińskie
[b]Włóczykij[/b], O gustach się nie dyskutuje. To prawda. Dlatego zostawiamy ten temat. A czytaliście może "dzieci Hurina" ?? Czy po prost, kiedy przeczataliście Władce, przestaliście czytać tolkiena ??
Ogrodów pełnych kwiatów
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]
Terry Pratchett rządzi :P Czytanie jego książek to czysta przyjemność.
Nie rozumiem jak można uznawać "Władcę pierścieni" za nudną książkę. Według mnie jest zachwycająca
Wiedźmina też lubię, ale mimo wszystko to nie ta liga.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
Przygoda zaczęła się od Pottera, probowałam przeczytać "Władcę pierścieni", ale dla mnie ta saga jest nużąca i nawet jej nie dokończyłam. W miedzy czasie były różne książki fantastyczne, których tytułów nie pamiętam.
[quote]A Wiedźmin... Kurde, to jest facet, z którym chętnie bym się przespała, gdyby istniał naprawdę;DDDD [/quote]
Mam to samo. Facet idealny po prostu. : DD
_________________ [color=#C7B59D]Gdy nadwrażliwość jest jak[/color] [b][color=#825341]bilet [/color][/b][color=#C7B59D]w jedną stronę stąd.[/color]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum