Czy macie jakieś ulubione wiersze lub poetów? Jeśli tak to jakie?
Ja osobiście uwielbiam wiersze Adama Asnyka. Dla mnie to piękna poezja, która potrafi przemówic' do człowieka i podoba mi się jego styl pisania. Uwielbiam również Szymborską, chociaż często nie można jej zrozumiec', ale taka często jest poezja, że musimy domyślac' się co miał na mysli poeta pisząc ten wiersz :-) .
_________________ Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały już latać.
Krzysztof Kamil Baczyński, Cyprian Norwid, Jacek Kaczmarski, Władysław Broniewski, Mieczysław Jastrun, Jarosław Marek Rymkiewicz, Andrzej Bursa, Reiner Maria Rilke. To tacy których bardzo lubię. No cóż uwielbiam poezję, często coś tam czytam. Sam czasem czuję potrzebę napisania wiersza :-)
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
Ja lubie jak ktos dla mnie czasmi coś napisze.. do tej pory zrobił to jeden facet :-)
Ogolnie nie czytam poezji,chyba az taką romantyczką nie jestem.Albo po prostu nie interesuje mnie ona :-)
_________________ NOWE,PIEKNE,CUDOWNE FORUM VETO
[b][color=orange]Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba
robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o
sprężynę w materacu.[/color][/b]
Nie przepadam za bardzo, głównie z przymusu szkolnego i irytującego męczenia polonistki, żebysmy w końcu załapali o co w tym gąszczu słów chodziło autorowi. Wolę prozę.
Krzysztof Kamil Baczyński, (...) Władysław Broniewski, (...) Andrzej Bursa
i Poświatowska Halina:)
Ananasek napisał/a:
Ogolnie nie czytam poezji,chyba az taką romantyczką nie jestem.
Nie musisz być romantyczką, żeby czytać wiersze;)
Sama piszę. Czasem.
Uwielbiam czytać wiersze, zwłaszcza te, które lubię:D
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
Nie przepadam za Haliną :P Jeśli mam czytać jakąś poetkę, to Emily Dickinson albo Marię Pawlikowską-Jasnorzewską :-)
łoo, nie znoszę jej;x Sama nie wiem do końca, dlaczego: D Coś mnie w jej twórczości drażni. Za to Halinka jest wspaniała:)
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
łoo, nie znoszę jej;x Sama nie wiem do końca, dlaczego: D Coś mnie w jej twórczości drażni. Za to Halinka jest wspaniała:)
Dla mnie Halinka za bardzo kombinuje. Nie wiadomo o co jej chodzi. Poza tym białe wiersze.
A Jasnorzewska ma bardzo ładne lirycznie, klimatyczne utwory
Mi sie podoba twórczosc Haliny Poświatowskiej, Jaka Twardowskiego, Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, w sumie Baczynski tez nie jest zly i nienawidze mickiewicza ;] hehe
_________________ !! zbyt pozytywna, dlatego zakazana^^
A gdzie Edward Stachura!?
Mmmm... jeśli chodzi o poezje to jest mój Bóg
Pozatym własnie M. Pawlikowka - Jasnorzewska, K. K Baczyński.
Lubię też poczytać Norwida, bo poezja którą tworzył jest dla mnie dość trudna i czasem lubię ją sobie po swojemu interpretować..
Oczywiście nie zapominam też o Rafale Wojaczku, czy Andrzeju Bursie, których czytam, szczerze mówiąc, gdy mam ochote się poschizować :P
Dobrzy poeci, jednak czasem trudni w odbiorze, i bardzo brutalni. I mi to odpowiada.
_________________ [color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]
Średnio go lubię, choć próbowałem polubić. Zdecydowanie wolę Bursę, którego chyba zapomniałem wymienić. Andrzej Bursa był bardzo ciekawym poetą :-)
Średnio go lubię, choć próbowałem polubić. Zdecydowanie wolę Bursę, którego chyba zapomniałem wymienić. Andrzej Bursa był bardzo ciekawym poetą :-)
A widzisz, ja go ubóstwiam. I co śmieszniejsze zakochałam się w jego poezji jeszcze jako dziecko. Mój tata lubi SDM i często tego słuchał, a mi baaardzo podobały się teksty tych piosenek. Dopiero gdy podrosłam zaczęłam się tym interesować i odkryłam, że owe teksty to właśnie teksty Stachury.
Twórczość Bursy jest jak dla mnie zbyt zbuntowana, prowokująca brutalnością. Niezapominajmy, że został on zaliczony do 'poetów przeklętych'. Stachura pisał łagodniej, o odrodzeniu duchowym związanym z bliskim kontaktem z naturą. No i pozatym ja zawsze miałam słabość do samobójców
_________________ [color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum