Chyba nie muszę mówić kto to jest.
Autor m.in. słynnej sagi "wiedźminskiej", ale nie tylko, także "trylogi śląskiej".
Tutaj chciałabym głównie dyskutowac o sadze wiedźmińskiej.
Geralt - główny bohater (tak, tak, ten z którym ja i Księzniczka chętnie byśmy się przespały)
własnie... Co o nim myslicie ? jakie postacie najbardziej wam się podobają ?? co was urzeka, lub odpycha w tej sadze ??
Ulubionymi postaciami sa w większości główne postacie...
Geralt - nie pytajcie dlaczego
Regis - Jego świetny sarkazm
Jaskier - takie duze dzecko
Angouleme - "co cię tak ciskasz CIOTUNIU ?"
No i Ciotunia - Milva - Nie chce się rozpisywać...
_________________ [color=violet]Ja szukam w moim śnie
Gęstych traw, kołyszących o zmierzchu.
Ogrodów pełnych kwiatów
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]
[quote="Mazzy"]Geralt - główny bohater (tak, tak, ten z którym ja i Księzniczka chętnie byśmy się przespały) [/quote]
się wie 8)
Ach, ach! Sapkowskiego podziwiam za jego książkowe poczucie humoru. Jest bardzo zbliżone do mojego ^^
[quote="Mazzy"]Co o nim myslicie ?[/quote]
O Geralcie?
Facet doskonały, jak dla mnie [chociaż wiecie, że dla mnie facetem idealnym jest jeszcze Son Goku, a to jego zupełne przeciwieństwo;D ] Uwielbiam go za całokształt, za humor, za dystans, inteligencję... Za wszystko, no!
No i wyobrażam go sobie z fajnym tyłkiem, więc... 8)
[quote="Mazzy"]jakie postacie najbardziej wam się podobają ??[/quote]
Hm, nie wiem. Geralt, na pewno.
Lubię też, tak trochę, Lwicę z Cintry. Fajna babka z niej była:)
Poza tym Regisa uwielbiam. I Angouleme;) Milvę tak średnio trawię. Jaskra... Hm, jest sympatyczny, ale jakoś mnie nie przekonuje;)
A co do Ciri... Bardzo się zmieniła poprzez wszystkie części tej sagi. Na końcu jest już zupełnie inną dziewczyną. Ale chyba taką ją najbardziej lubię, bo ta 'początkowa' była... nudna;p
Poza tym Triss jest ok, ale i tak bardziej lubię Yennifer;p
Hm... chyba zacznę czytać od nowa 8)
<3
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
[b]Księżniczka[/b], Ja kończę czytac panią Jeziora... I ciągle zastanawiam się, czym wypełnię tą luke.... zal żegnać się z tym światem, który tak długo rył sie w pamięci i wyobraźni...
Oj, tak. sapkowki i jego poczucie humoru,.. ciągle zaznaczam sobie fragmenty, które mnie rozwalaja, by przeczytac je komuś, kto też walnie ze smiechu... :d
Ogrodów pełnych kwiatów
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]
[quote="Mazzy"]zal żegnać się z tym światem, który tak długo rył sie w pamięci i wyobraźni... [/quote]
ja mam na to sposób: zacznij czytać od nowa;)
[quote="Mazzy"]Oj, tak. sapkowki i jego poczucie humoru,.. ciągle zaznaczam sobie fragmenty, które mnie rozwalaja, by przeczytac je komuś, kto też walnie ze smiechu... :d[/quote]
No, ja nie mam swoich książek, więc nie zaznaczam sobie fragmentów, ale jak czytam niektóre teksty w książce, to tarzam się ze śmiechu po podłodze;p
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
Miło się czyta, bo napisane żywym językiem, ale jakby patrzeć na to z dystansu... nic specjalnego. Wiedźmin jest napisany według setki razy już powielanego schematu klasycznego fantasy, książki tego typu gniją na półkach, Sapkowski po prostu ma dobry styl i jeszcze więcej szczęścia, temu się sprzedaje. I ta atmosfera kabaretu psuje według mnie klimat. Można sie pośmiać, ale tego typu książek na pewno nie czytam dla śmiechu.
Co gorsza Sapkowski swoją twórczością zrobił pranie mózgu całej rzeszy poczatkujących pisarzy, którzy teraz chcą pisać klasyczne fantasy.
_________________ I belive I can fly I belive I can touch the sky
Prawo powinno być jak płot: żmija się prześlizgnie, tygrys przeskoczy, ale bydło nie przejdzie - przysłowie chińskie
[quote="Włóczykij"]Co gorsza Sapkowski swoją twórczością zrobił pranie mózgu całej rzeszy poczatkujących pisarzy, którzy teraz chcą pisać klasyczne fantasy.[/quote]
A czy napisał "to jest klasyczne fantasy, macie takie pisac" ??
To głupie opkolenie "pisarzy" zaczeło sie na nim wzorować, bo widzieli jaka ma poczytność...
Nie on im zrobił pranie mózgu, oni zrobili je sobie sami...
Ogrodów pełnych kwiatów
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]
[quote="Mazzy"]Autor m.in. słynnej sagi "wiedźminskiej", ale nie tylko, także "trylogi śląskiej". [/quote]
Wiedźmina czytałem z przyjemnością, trylogia śląska zanudziła mnie prawie na śmierć.
Geralt idealnym mężczyzną? Znaczy taki pozbawiony uczuć? Silny samiec? Nie czyniący wyznań i nie pokazujący swoich słabości? A może ich nie posiadający? Aha. Dla mnie to on w stosunku do kobiet był taki upośledzony, nie umiał z nimi postępować. Pewnie dlatego że do końca nie był normalnym człowiekiem, tylko zabójcą potworów. Nie był zaprogramowany na kochanie kobiety.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
[quote="poem sometimes"]Wiedźmina czytałem z przyjemnością, trylogia śląska zanudziła mnie prawie na śmierć. [/quote]
Szczerze powiem, że mnie też;p Nie dokończyłam czytać trylogii śląskiej. Może kiedyś zrobię drugie podejście? Nie wiem...;p[quote="poem sometimes"]Geralt idealnym mężczyzną?[/quote]tak. właśnie tak!
[quote="poem sometimes"]Dla mnie to on w stosunku do kobiet był taki upośledzony, nie umiał z nimi postępować. Pewnie dlatego że do końca nie był normalnym człowiekiem, tylko zabójcą potworów. Nie był zaprogramowany na kochanie kobiety.[/quote]Czy ja wiem, czy nie umiał z nimi postępować? Jakoś to ich nie odstraszało;)
Poza tym, on znalazł swoją miłość, a jego historia potoczyła się tak, a nie inaczej, bo jego życiowa partnerka też nie była święta;p
Ja bym powiedziała, że Geralt miał lepsze podejście do kobiet, niż Jaskier.
[b]Księżniczka[/b], Tu się zgodzę... Jaskier maiał takie podejście, ze potem bał się chodzić po ulicy, by nie spotkać mężów, którzy wyrwaliby mu nogi z tyłka...
Skoro, jak mówisz Geralt nie mial podejscia do kobiet itp. To dlaczego, tak na nie działał ?? Tyle razy pisało, że musiał wyjść, z bardzo oczywistego powodu..
Jak dla mnie porównując geralta i Jaskra mozna powiedziec, że są to 2 bieguny... Oczywiście Geralt ten lepszy...
Ogrodów pełnych kwiatów
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]
[quote="Mazzy"]Jaskier maiał takie podejście, ze potem bał się chodzić po ulicy, by nie spotkać mężów, którzy wyrwaliby mu nogi z tyłka... [/quote]
Nie tylko mężów. Samych kobiet też się bał. I nie trudno zgadnąć, dlaczego;)
[b]Mazzy[/b], Geralt był złym mężczyzną, o trudnym charakterze. A właśnie na takich lecą kobiety;) Poza tym, one leciały na niego, bo chciały się z nim przespać [tak, jak my : D ]. Niewiele serc kobiet zdobył, bo w sumie tylko Yennifer go kochała, no i Triss tam coś ten;p
A reszta miała nadzieję na jeden numerek:)
A, że on był, jaki był, to im się udawało z nim przespać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum