PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Benzyna czy Diesel ?
Autor Wiadomość

Marcinek 
inżynier

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 18:22   Benzyna czy Diesel ?

Jak w temacie. Jakie macie zdanie na temat benzyniaka a jakie na diesla ?
Ja powiem tak posiadam auto z silnikiem diesla 1.9 TDI 110 KM AFN niedługo może 2.5 TDI V6 180 KM 4 motion ale to sie zobaczy.
Dlaczego jestem przekonany do diesli ? może dlatego, że spalanie obecnego silnika wynosi 5 l i przejadę trochę więcej Km na tym silniku niż np na 2.0 L 115 KM (benzyna).
Fakt auto z silnikiem diesla jest o parę tyś. droższe niż auto w benzynie.
Proszę kochani nie mówcie, że diesle są słabe oto przykład ;) .
Nowy silnik 6 litrów 12 cylindrów 500 km moment obrotowy 1000 nm, średnie spalanie 12 l teraz porównajcie jakieś Porsche czy coś o podobnym silniku tylko w benzynie.
Oczywiście jak coś to tylko TDI nie żadne DTI HDI itp ;) .

[img]http://www.forum.vw-passat.pl/images/smilies/vw.gif[/img]
Ostatnio zmieniony przez Marcinek Pon 24 Mar, 2008 18:26, w całości zmieniany 1 raz  

Ananasek 
Mamuśka ^^

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 18:26   

[b]Marcinek[/b], od kiedy 16latkom daja prawo jazdy ?

Mam gaz, i na nim jezdze, pier**le czy slaby czy nie, na szybkosci mi nie zalezy , bo kocham zycie, owszem TDI jest mocniejszy, ale co z tego, nawet jak bedzie mi samochod spalał 6 na 100, tj...kolo 30 zł? Ile styoi ropa teraz nie wiem, na gazie wychodze taniej o polowe, jest roznica? jest.
A mnie zalezy na oszczednosci a nie na mocy samochodu.
sprężynę w materacu.[/color][/b]

Marcinek 
inżynier

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 18:29   

No jak długo żywotna będzie Twoja corsa ?? ile zrobisz na niej KM jeszcze zgazowanej 300 tyś bez remontu silnika 400 tys max ;) a TDI para zrobiła okrągły milion ;) bez remontu standardowe wymiany oleju itp ;P. Raz 17 latek ;P i żeby mieć samochód chyba nie trzeba mieć prawka coś mnie sie wydaje.

Emerald 
teściowa
światełko. ha!

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 18:30   

Mój ojciec ma Passata, diesla, 1.9, 2000r. i jest zaj***sty. Zbiera się lux, mniej pali od benzyniaka no i silnik na ropie jest nie do zajechania, w przeciwieństwie do gazu na przykład. Ogólnie jest zadowolony i jak kiedyś będe zmieniać auto też sobie kupie dieselka.
[color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]

[img]http://imagegen.las...venya.gif[/img]

[color=black][b]*:[/b][/color] [color=red][b]M[/b][/color]

Ananasek 
Mamuśka ^^

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 18:31   

[quote="Marcinek"]o jak długo żywotna będzie Twoja corsa ?? ile zrobisz na niej KM jeszcze zgazowanej 300 tyś bez remontu silnika 400 tys max a TDI para zrobiła okrągły milion bez remontu standardowe wymiany oleju itp [/quote]
Kochany o moja Corse sie nie boj, przed swietami byla na przegladziku u mechanika, miala wszystko wymieniane, olej także, i jakos jezdze sobie spokojnie tak duzo jak potrzebuje.A jesli sie skonczy, ot, kupie nowy samochod.
[quote="Marcinek"] Raz 17 latek i żeby mieć samochód chyba nie trzeba mieć prawka coś mnie sie wydaje.[/quote]
Tatuś ; )
Ok, biere poprawkę.

Nie uważam , ze diesel jest zly, wrecz przeciwnie, ale niestety nie na moją kieszeń, a nie chcialabym aby tata, mama , kto kolwiek, utrzymywal moj samochod, wiec jezdze na gazie.Na tym , na co mnie stac.:)
Ostatnio zmieniony przez Ananasek Pon 24 Mar, 2008 18:33, w całości zmieniany 1 raz  

Emerald 
teściowa
światełko. ha!

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 18:38   

[quote="Ananasek"]Marcinek napisał/a
o jak długo żywotna będzie Twoja corsa ?? ile zrobisz na niej KM jeszcze zgazowanej 300 tyś bez remontu silnika 400 tys max a TDI para zrobiła okrągły milion bez remontu standardowe wymiany oleju itp

Kochany o moja Corse sie nie boj, przed swietami byla na przegladziku u mechanika, miala wszystko wymieniane, olej także, i jakos jezdze sobie spokojnie tak duzo jak potrzebuje.A jesli sie skonczy, ot, kupie nowy samochod. [/quote]

To prawda, na ropie pojezdzisz duuuużo więcej niż na gazie.
Sama mam gaz, jest ok, ekonomiczny, ale silnik się zajeżdza strasznie. Samochód jednak to nie czajnik, żeby był na gaz.
[color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]

[img]http://imagegen.las...venya.gif[/img]

[color=black][b]*:[/b][/color] [color=red][b]M[/b][/color]

Marcinek 
inżynier

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 18:38   

[quote="Ananasek"]
Kochany o moja Corse sie nie boj, przed swietami byla na przegladziku u mechanika, miala wszystko wymieniane, olej także, i jakos jezdze sobie spokojnie tak duzo jak potrzebuje.A jesli sie skonczy, ot, kupie nowy samochod. [/quote]
I co z tego, że była u mechanika ? myślisz, że tylko Ty jeździsz ? każdy to robi ? Kupisz nowy samochód hmmm ? to teraz sama sobie przeczysz 2 auta robią tyle KM co Diesel czyli kupno diesla jest tańsze ? Już kochana nie zaparkujesz wszędzie z gazem;) bezpieczeństwo.
I jak gaz byłby taki dobry, tani, oszczędny to wprowadzili by go do produkcji seryjnej ? Ale można zadać sobie pytanie czego tego nie robią ?
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C4533663
spalanie 3 l napewno mniej od corsy w gazie i przejedzie 2, 3 razy tyle ;) .
Oszczędny ? Hmmmmm jeden z bardziej oszczędnych aut na rynku moim zdaniem.

Ostatnio zmieniony przez Marcinek Pon 24 Mar, 2008 18:46, w całości zmieniany 4 razy  

Ananasek 
Mamuśka ^^

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 18:46   

[quote="Marcinek"]Kupisz nowy samochód hmmm ? to teraz sama sobie przeczysz 2 auta robią tyle KM co Diesel czyli kupno diesla jest tańsze ? [/quote]
Jak Corsa sie skonczy, czyli pojdzie do zyda, lub zostanie sprzedana.
[quote="Marcinek"]Już kochana nie zaparkujesz wszędzie z gazem;) bezpieczeństwo.[/quote]
Taaakk ? ciekawe, parkuje wszedzie ; )
Mam wtyki : D
:P < :lol2:
[quote="Marcinek"]I jak gaz byłby taki dobry, tani, oszczędny to wprowadzili by go do produkcji seryjnej ? Ale można zadać sobie pytanie czego tego nie robią ?[/quote]
A moze przestanies zpisac do mnie jak do idiotki i zaczniesz czytac ze zrozumieniem hę? ; )
Toc wiem o rtym, ze jest to suche paliwo i targa silnikiem, ale coz, kazdy jezdzi tym na co go stac.Zrozumiesz jak bedziesz utrzymywal swoj wlasny samochod, sam ; )
Tez kiedys targalam sie na tym ze nie co jaaa nigdy na gazie, tylko benzyna bede kozak, ch** tam, jezdze na tym na co mnie stac,jak 3/4 Polakow.

wiem, co to Lupo, moj brat mial,i wiem ile pali,to automat.Tak, to seria limitowana, spala faktycznie malo, ale ogolnie jest maly i jego design mi sie nie podoba : ) a to dla mnie wazne, w koncu jestem kobieta : )
No i nie ma manualnej skrzyni, a ztego co wiem, o ile sie nie myle, na maualnej pali juz wiecej- nie kojarze bo nie zaglebialam sie tak w ten samochodzik.Nie powiem jezdzi ladnie : )
Ale wygad pozostawia wiele do zyczenia, poza tym nawet jakbym chciala go miec ; ) obecnie mnie na niego nie stac :) nie aby utrzymac, aby kupic : )
Ostatnio zmieniony przez Ananasek Pon 24 Mar, 2008 18:50, w całości zmieniany 2 razy  

dziabot 
rekrut

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 18:48   

ja jak juz to sie nie bujam wlasnym samochodem bo go nie mam :D
od mojej mamy biore golfa w dieseluu i jest calkiem calkiem hmmmmm malo pali:)
dlatego mi tam na sile nie zalezy:D

mojemu starszemu tak i teraz musi zalewac 3000 cm szesciennych w benzynie :P :D D

Marcinek 
inżynier

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 18:50   

3/4 Polaków nie jeździ na gazie ;)
To proszę zaparkuj gdzieś na parkingu podziemnym zobaczymy czy zadziałają Twoje wtyki i zobacz sobie lupo z opisu ;P A jeżeli stać kogoś na gaz to i stać go na diesla ;P
Dziwna jesteś raz piszesz, że ważne jest żeby auto było oszczędne później musi być ładne ku*wa zdecyduj sie ?

Ostatnio zmieniony przez Marcinek Pon 24 Mar, 2008 18:54, w całości zmieniany 1 raz  

Ananasek 
Mamuśka ^^

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 18:54   

[quote="Marcinek"]To proszę zaparkuj gdzieś na parkingu podziemnym[/quote]
Raz w tygodniu jestem w Silesii(moze raz na 2,3 -przesadzilam), parkuje pod ziemia : ) , i zyje nadal, samochod stoi pod blokiem ; )
[quote="Marcinek"] A jeżeli stać kogoś na gaz to i stać go na diesla [/quote]
Nie, jesli ktos juz kupi samochod z gazem : )

[quote="Marcinek"]Dziwna jesteś raz piszesz, że ważne jest żeby auto było oszczędne później musi być ładne k***a zdecyduj sie ?[/quote]
Ładne ioszczedne, moje jest dla mnie ladne, i oszczedne, reszta opinii mnie nie interesuje : )
Dla ciebie ladne i oszczedne jest auto taty, i reszte tez masz w dupie, tak jak ja ;-)

spoko Marcin,jak bedzie mnie stac, kupie, na razie nie ma opcji.;)
Ostatnio zmieniony przez Ananasek Pon 24 Mar, 2008 18:56, w całości zmieniany 1 raz  

Marcinek 
inżynier

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 21:31   

Nie rozumiem czemu wywalasz moje posty jak piszę, że robisz chamskiego OT. Napiszę to jeszcze raz, że pierwszy Twój post jest niezgodny z tematem bo piszesz o mechaniku, że Ci wymieniał olej a gówno ma to do tematu. Tak samo jak mówisz, że instalacja gazowa jest najlepsza ale nie pytam o to ;P

Odpowiedz do tematu