[quote="Melania"]A jeślibym mp3 zgrała na płytę i usunęła z komputera? Przed upływem 24h oczywiście.[/quote]
To masz pirackie płyty. Tu nie chodzi o fakt gdzie jest utwór, ale że ściągnęłaś i go masz.
_________________ [i]Był jak mgła- niewidzialny, tajemniczy.
Był jak kruchy róży kwiat - delikatny...
Był jak cichy wiatr,
Całkiem wolny lecz samotny,
Jak ocean bez dna nieszczęśliwy.
Mówił, że to nie jego świat.
Pragnął wrócić tam, gdzie się rodzi dusza.
Gdzie zostawił tą najważniejszą rzecz
Wielką przyjaźń i miłość ponad śmierć...
[/i]
[quote="Melania"]A jeślibym mp3 zgrała na płytę i usunęła z komputera? Przed upływem 24h oczywiście.[/quote]
No to chyba jest to legalne, nie wiem w sumie. Pytanie brzmi - po co robić coś takiego? Wtedy płyta będzie nielegalna no :P. Na jedno wychodzi, nie możesz mieć tych utworów dłużej niż 24 h.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
Nagrasz na płyte, usuniesz z komputera ??
Ok, ale wtedy ta płyta jest nielegalna.
U nas przeciez niedawno sprawdzali domy, pod kątem nielegalnych płyt.
Możesz miec nagrane na płytce, ale pod warunkiem, ze masz oryginał. Wtedy ten pirat traktowany jest jako wersja zapasowa, żeby nie niszczyś płytyoryginalnej.
_________________ [color=violet]Ja szukam w moim śnie
Gęstych traw, kołyszących o zmierzchu.
Ogrodów pełnych kwiatów
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]
[quote="Melania"]No to fest :/
Ale to jest porąbane. [/quote]
Nie porąbane. Utwory muzyczne są czyjąś własnością. Nie możesz sobie ich przywłaszczać bez czyjejś wiedzy.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
[quote="Melania"]A jak te piosenki się usunie z komputera, to wtedy wszystko będzie ok?[/quote]
Jeśli usuniesz je w ciągu 24 godzin to tak. Przynajmniej to można było wywnioskować z postu Venoma, nie?
_________________ [i]Był jak mgła- niewidzialny, tajemniczy.
Był jak kruchy róży kwiat - delikatny...
Był jak cichy wiatr,
Całkiem wolny lecz samotny,
Jak ocean bez dna nieszczęśliwy.
Mówił, że to nie jego świat.
Pragnął wrócić tam, gdzie się rodzi dusza.
Gdzie zostawił tą najważniejszą rzecz
Wielką przyjaźń i miłość ponad śmierć...
[/i]
[quote]Należy wspomnieć, że muzyka zapisana w formacie .wav lub .mp3 nie jest programem komputerowym i nie stosuje się do niej powyższych przepisów. Niemniej jednak utwory te pozostają pod ochroną cytowanej wyżej ustawy, bowiem art. 117 ust. 1 ustawy o prawie autorskim, mówi: "Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom, w celu rozpowszechnienia, utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie (...)". Wydaje się, że artykuł 278 k. k. uchyla stosowanie art. 117 w stosunku do programów komputerowych, natomiast art. 117 stosuje się w wypadku bezprawnego zwielokrotniania utworów muzycznych i filmowych (.wav, .mp3, .avi)[/quote]
[quote]Zbigniew Urbański z zespołu prasowego Komendy Głównej Policji: "To nieporozumienie. Można tu mówić jedynie o odpowiedzialności cywilnej za naruszenie praw autorskich. Zapewniam, że policja nie ściga osób, które jedynie pobierają pliki z sieci i nie udostępniają ich. W sprawach cywilnych nie mamy zresztą nawet prawa przeszukiwać mieszkań".
[/quote]
Czyli teoretycznie jeśli nie udostępniasz innym owego filmy czy mp3 to nie łamiesz prawa a łamie je osoba która wystawiła owy plik do sieci. Ale znów jeśli korzysta się z różnych programów typu emule, bearsher ect. automatycznie plik który ściągasz udostępniasz innym użytkownikom sieci.
_________________ [color=red]Chodź, chodź ze mną do łóżka
Zrobię to byś bać się przestała
Będę całował twoje palce
Będę dotykał twoje nagie ciało
Więc chodź, chodź ze mną do łóżka
Ja będę w tobie, a ty będziesz we mnie
Chodź ze mną do łóżka
Poczujemy się wzajemnie
[/color]
Ostatnio zmieniony przez VenomousSnake Pią 08 Sie, 2008 20:28, w całości zmieniany 1 raz
[quote="VenomousSnake"]Czyli teoretycznie jeśli nie udostępniasz innym owego filmy czy mp3 to nie łamiesz prawa a łamie je osoba która wystawiła owy plik do sieci.[/quote]
Czyli np osoba piosenki które ściągnęła z eMule'a wystawia je np na Wrzucie,. O to chodzi?
[quote="VenomousSnake"]Ale znów jeśli korzysta się z różnych programów typu emule, bearsher ect. automatycznie plik który ściągasz udostępniasz innym użytkownikom sieci. [/quote]
A w eMule nie da się jakoś tej opcji zablokować? Bo kumpel mi mówił, że można nie udostępniać, kiedy się folder z muzyką z programu opróżni (coś takiego).
[quote="Melania"]A w eMule nie da się jakoś tej opcji zablokować? Bo kumpel mi mówił, że można nie udostępniać, kiedy się folder z muzyką z programu opróżni (coś takiego).[/quote]
Jasne, ze się da. Po prostu gdy ściągniesz, musisz przenieść te pliki z folderu, w którym były one automatycznie zapisane. Jednak podczas samego pobierania wysyłasz,a by inni tak jak Ty mogli sobie pobrać ten plik.
_________________ [color=#C7B59D]Gdy nadwrażliwość jest jak[/color] [b][color=#825341]bilet [/color][/b][color=#C7B59D]w jedną stronę stąd.[/color]
ostatnio polubiłam beemp3.com ze względu na mojego neta, ale ciężko tam znaleźć polskie utwory.
_________________ "Nie kocham jeszcze, a ranki już moje
O snach mych dziwnie wstają zadumane,
Już chodzą za mną jakieś niepokoje,
Już czegoś pragnę i czegoś się boję
W noce niespane..
I już na ustach noszę ślad płomienia
Jego imienia."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum