PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Program do obróbki zdjęć
Autor Wiadomość

kutem_ua 
początkujący

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 14:50   Program do obróbki zdjęć

Mam pytanie, znacie jakieś (i polecacie) dobre programy (za free of course) do obróbki zdjęć. Ale konkretnie chodzi mi o jeden efekt- nałożenia/przenikania się kilku zdjęć. I czy taka funkcja jest może w paint pro shopie, jak się nazywa i jak się to robi.

Love_stoned 
przedszkolak

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 17:49   

hmmm... ja do obróbki zdjęć uzywam PhotoShopa, którego można ściągnąc na stronie takiej jak http://programosy.pl ale jest to tylko wersja próbna,a oryginalna kosztuje dosyc dużo... Ja sobie ściągnełam od kolegi, ale było z tym dużo zamieszenia. Ale warto było. :D

Dark_Lady 
gaduła
Królewna

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 18:01   

To może PhotoFiltre? Jest za darmo i jest podobny do płatnego PhotoShopa. Można go ściągnąć z tej stronki: www.dobreprogramy.pl Jako taka instrukcja natomiast na tej: http://sliczny--blog.blog...5264,index.html

http://fioletowakocica.blog.iwoman.pl/

Setritus 
pracownik

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 18:18   

przenikanie sie zdjęć to tzw gradient. dobrego efektu raczej nie zrobisz w jakimspierwszym lepszym programie. polecam skołować sobie photoshopa ;) mozna z neta sciagnac piracka wersje.

kutem_ua 
początkujący

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 18:54   

gradient to po ang? hmm bo mam pps9 w wersji angielskiej mm ale nie mam wszystkich funkcji jesli juz sciagne jakis program to wolalabym cos porzadnego bo mam cienko z kompem teraz
hmm a wiesz jak sie to potem robi?

Dzieki Dark i Love za linki, zajrze ;)

notursweetie
noob

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 19:26   

Gradient to gradient.
Aczkolwiek moim zdaniem lepiej wtapiać zdjęcia za pomocą klonowania, czy po prostu nałożenia na dwóch warstwach obu zdjęć i gumkowania niepotrzebnych fragmentów (polecam "gumkować" na masce - zawsze można poprawić to, co już usunęliśmy).

Programy? Photoshop - triale są dostępne "prawie wszędzie", wersje pirackie - również można poszukać. W Photofiltre również są sposoby na wtapianie zdjęć - jak na mało zaawansowany program jest niezły.

A co do PSP - nałóż kilka zdjęć na kilku warstwach i wygumkuj (miękką gumką dla delikatnego przenikania, twardą dla ostrego) fragmenty zdjęcia, przez które będą przenikać zdjęcia z niższych warstw.
Ostatnio zmieniony przez notursweetie Sob 09 Lut, 2008 19:28, w całości zmieniany 1 raz  

Love_stoned 
przedszkolak

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 19:38   

[quote="notursweetie"]Gradient to gradient.
Aczkolwiek moim zdaniem lepiej wtapiać zdjęcia za pomocą klonowania, czy po prostu nałożenia na dwóch warstwach obu zdjęć i gumkowania niepotrzebnych fragmentów (polecam "gumkować" na masce - zawsze można poprawić to, co już usunęliśmy).

A co do PSP - nałóż kilka zdjęć na kilku warstwach i wygumkuj (miękką gumką dla delikatnego przenikania, twardą dla ostrego) fragmenty zdjęcia, przez które będą przenikać zdjęcia z niższych warstw.[/quote]

hmm...A czy nie jest lepiej nałożyc kilka obrazków i zaznaczyć to miejscew, którym chcesz wtopić zdjęcie tzw. "zaznaczeniem prostokątnym"? I wtedy na wtopieniu zaznaczy 15 lub 20 px i kliknąc na "delete"? Spróbuj! efekt jest naprawde dobry. A ja z gumkowaniem się nie łapie. próbowałam, ale "mój sposób" wydaje mi się prostszy... :P

kutem_ua 
początkujący

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 21:08   

rany na razie to nie lapie o czym mowicie ;P . . . ale sprobuje

notursweetie
noob

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 22:14   

Gumkowanie? Wybierasz narzędzie gumki z końcówką o miękkim, dużym kształcie... i gumkujesz XD

kutem_ua 
początkujący

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 23:14   

hmm u mnie moze to wygladac nieco inaczej zainteresowala mnie jednak opcja gradient i musze ja znalezc jest tylko problem bo mam taka wersje co polowa opcji jest nie do uzycia v.v

notursweetie
noob

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 23:51   

psp jest podbne do photoshopa.

wersja demo?

http://www.acilab.com/dow...ient%20fade.jpg
gradienty tez daje sie na masce, bialy odpowiada za czesc zdjecia maxymalnie widoczna, czarny - niewidoczna. odcienie szarosci to przejsciowa widocznosc zdjecia

Hello_Kitty 
noob

Wysłany: Nie 10 Lut, 2008 11:34   

Photoshop CS2 ściągnij.Do tego Witaminkę żeby nie było limitu używania jego.
według mnie PS najlepszy jest ,chociaż efekt przenikania zdjęć dobry wychodzi w PhotoFiltre :)
tak bardzo chcę mieć...'

kutem_ua 
początkujący

Wysłany: Nie 10 Lut, 2008 12:59   

dzięki, no to się dowiedziałam czegoś nowego ;) Teraz muszę szukać

DominoDancing 
przedszkolak

Wysłany: Nie 10 Lut, 2008 13:51   

Faktycznie, Photoshop jest najlepszy.
A jak słyszę, że Gimp jest do niego podobny, to duszę się ze śmiechu. Gimp to jakaś ostatnia ofiara w porównaniu z Photoshopem.
PhotoFiltre też nie jest podobny, jest dużo za prosty i za nudny.

kutem_ua 
początkujący

Wysłany: Nie 10 Lut, 2008 14:18   

[quote="DominoDancing"]Faktycznie, Photoshop jest najlepszy.
A jak słyszę, że Gimp jest do niego podobny, to duszę się ze śmiechu. Gimp to jakaś ostatnia ofiara w porównaniu z Photoshopem.
PhotoFiltre też nie jest podobny, jest dużo za prosty i za nudny.[/quote]

Właśnie wcześniej miałam Gimpa, potem PPS 8 teraz 9 ale wersja piracka i jakaś demówka chyba faktycznie. Dlatego nie chcę ściągać po kolei każdego i zaśmiecać kompa. Ale jak słyszę ciągle Photoshop to muszę w niego zainwestować, tzn załatwić. Ale wydaje mi się, że będzie podobny do mojego. Macie jakieś dobre linki?

Odpowiedz do tematu