Wysłany: Sob 09 Lut, 2008 14:50 Program do obróbki zdjęć
Mam pytanie, znacie jakieś (i polecacie) dobre programy (za free of course) do obróbki zdjęć. Ale konkretnie chodzi mi o jeden efekt- nałożenia/przenikania się kilku zdjęć. I czy taka funkcja jest może w paint pro shopie, jak się nazywa i jak się to robi.
_________________ Życie to system, albo zbiór elementów, zdolnych do ewolucji w sensie biologicznym.
hmmm... ja do obróbki zdjęć uzywam PhotoShopa, którego można ściągnąc na stronie takiej jak http://programosy.pl ale jest to tylko wersja próbna,a oryginalna kosztuje dosyc dużo... Ja sobie ściągnełam od kolegi, ale było z tym dużo zamieszenia. Ale warto było.
_________________ [i]Lecz nikt nie może stracić z oczu tego, czego pragnie. Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi. Sekret tkwi w tym, żeby się nie poddać.[/i]
przenikanie sie zdjęć to tzw gradient. dobrego efektu raczej nie zrobisz w jakimspierwszym lepszym programie. polecam skołować sobie photoshopa mozna z neta sciagnac piracka wersje.
gradient to po ang? hmm bo mam pps9 w wersji angielskiej mm ale nie mam wszystkich funkcji jesli juz sciagne jakis program to wolalabym cos porzadnego bo mam cienko z kompem teraz
hmm a wiesz jak sie to potem robi?
Dzieki Dark i Love za linki, zajrze
_________________ Życie to system, albo zbiór elementów, zdolnych do ewolucji w sensie biologicznym.
Gradient to gradient.
Aczkolwiek moim zdaniem lepiej wtapiać zdjęcia za pomocą klonowania, czy po prostu nałożenia na dwóch warstwach obu zdjęć i gumkowania niepotrzebnych fragmentów (polecam "gumkować" na masce - zawsze można poprawić to, co już usunęliśmy).
Programy? Photoshop - triale są dostępne "prawie wszędzie", wersje pirackie - również można poszukać. W Photofiltre również są sposoby na wtapianie zdjęć - jak na mało zaawansowany program jest niezły.
A co do PSP - nałóż kilka zdjęć na kilku warstwach i wygumkuj (miękką gumką dla delikatnego przenikania, twardą dla ostrego) fragmenty zdjęcia, przez które będą przenikać zdjęcia z niższych warstw.
Ostatnio zmieniony przez notursweetie Sob 09 Lut, 2008 19:28, w całości zmieniany 1 raz
[quote="notursweetie"]Gradient to gradient.
Aczkolwiek moim zdaniem lepiej wtapiać zdjęcia za pomocą klonowania, czy po prostu nałożenia na dwóch warstwach obu zdjęć i gumkowania niepotrzebnych fragmentów (polecam "gumkować" na masce - zawsze można poprawić to, co już usunęliśmy).
A co do PSP - nałóż kilka zdjęć na kilku warstwach i wygumkuj (miękką gumką dla delikatnego przenikania, twardą dla ostrego) fragmenty zdjęcia, przez które będą przenikać zdjęcia z niższych warstw.[/quote]
hmm...A czy nie jest lepiej nałożyc kilka obrazków i zaznaczyć to miejscew, którym chcesz wtopić zdjęcie tzw. "zaznaczeniem prostokątnym"? I wtedy na wtopieniu zaznaczy 15 lub 20 px i kliknąc na "delete"? Spróbuj! efekt jest naprawde dobry. A ja z gumkowaniem się nie łapie. próbowałam, ale "mój sposób" wydaje mi się prostszy... :P
_________________ [i]Lecz nikt nie może stracić z oczu tego, czego pragnie. Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi. Sekret tkwi w tym, żeby się nie poddać.[/i]
hmm u mnie moze to wygladac nieco inaczej zainteresowala mnie jednak opcja gradient i musze ja znalezc jest tylko problem bo mam taka wersje co polowa opcji jest nie do uzycia v.v
http://www.acilab.com/dow...ient%20fade.jpg
gradienty tez daje sie na masce, bialy odpowiada za czesc zdjecia maxymalnie widoczna, czarny - niewidoczna. odcienie szarosci to przejsciowa widocznosc zdjecia
Photoshop CS2 ściągnij.Do tego Witaminkę żeby nie było limitu używania jego.
według mnie PS najlepszy jest ,chociaż efekt przenikania zdjęć dobry wychodzi w PhotoFiltre
_________________ 'I czy grzechem jest
że Ja, właśnie Ja chcę
tak bardzo tego chcę
tak bardzo chcę mieć...'
Faktycznie, Photoshop jest najlepszy.
A jak słyszę, że Gimp jest do niego podobny, to duszę się ze śmiechu. Gimp to jakaś ostatnia ofiara w porównaniu z Photoshopem.
PhotoFiltre też nie jest podobny, jest dużo za prosty i za nudny.
_________________ ^^ And when you walked you always - turned every head! ^^
[quote="DominoDancing"]Faktycznie, Photoshop jest najlepszy.
A jak słyszę, że Gimp jest do niego podobny, to duszę się ze śmiechu. Gimp to jakaś ostatnia ofiara w porównaniu z Photoshopem.
PhotoFiltre też nie jest podobny, jest dużo za prosty i za nudny.[/quote]
Właśnie wcześniej miałam Gimpa, potem PPS 8 teraz 9 ale wersja piracka i jakaś demówka chyba faktycznie. Dlatego nie chcę ściągać po kolei każdego i zaśmiecać kompa. Ale jak słyszę ciągle Photoshop to muszę w niego zainwestować, tzn załatwić. Ale wydaje mi się, że będzie podobny do mojego. Macie jakieś dobre linki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum