Kto z Was oglądał? Jakie wrażenia? Ostatnio oglądałem po raz któryś, ale zawsze robi na mnie duże wrażenie. Najlepszy film o Polsce i o Polakach. Niektóre sceny są wprost genialne (np. monolog przy odbieraniu wypłaty albo modlitwa sąsiadów). Film ten zawsze wprawia mnie w depresję, bo wiem, że równie dobrze mogę skończyć tak, jak jego bohater, Adaś Miauczyński.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
Oglądałam to 10 razy - jedna z lepszych scen to spotkanie z jamnikiem-kaleką >.<
_________________ "Z dokładnością atomowej sekundy globalnej
wyruszyliśmy ratować świat
podejmując się niewykonalnej sprawy
porzuciliśmy rodzinny kraj (...)"
Oglądałam. Martwi mnie, że ludzie często odbierają ten film jako komedię. Ba! Do tego typową, polską komedię, w której jak zawsze musi być masa przekleństw. Dla mnie jest to raczej film smutny i przytłaczający. Idealnie opisujący nasze społeczeństwo.
_________________ I walk a mile with a smile
I don't know
I don't care where I am
But I know it's alright.
Nie popadajmy w skrajności- film, jako hiperbola, nie pokazuje społeczeństwa polskiego, tylko jego zniekształcony obraz.
Kilka spostrzeżeń było celnych- np. sposób w jaki pokazano rozmowę tych trzech młodych kobiet w pociągu (oraz punków na plaży) odpowiada temu, jak inteligentni ludzie patrzą na rozmowy o bzdurach.
Trochę się mimo to znudziłem.
_________________ Czyń swoją wolę niechaj będzie całym prawem.
Oglądałam raz i to bardzo dawno temu, więc generalnie nie pamiętam wszystkiego. Wiem, że mi się podobał i chciałam go obejrzeć jeszcze raz, ale nie miałam okazji;)
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
[quote="Spartacus"]Kilka spostrzeżeń było celnych- np. sposób w jaki pokazano rozmowę tych trzech młodych kobiet w pociągu (oraz punków na plaży) odpowiada temu, jak inteligentni ludzie patrzą na rozmowy o bzdurach.
[/quote]
Albo jak pokazane są "rozmowy" polityków, manifesty itp.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
[quote]- Ładnie pachniesz, co to?
-Wyciąg z fiuta[/quote]
Przy tym padłem xD Film technicznie bardzo dobry. Opowiada on jednak o losach bardzo nieszczęśliwego człowieka, w którego żuciu nic się nie zmieniło.
_________________ [center][b]Chcę wykorzystać życie - zanim ono wykorzysta mnie[/b]
-Nie ma wyjątków od reguł, są tylko wyjątkowe durne reguły.
-Jeśli ciągle się nie da to weź większy młotek.[/center]
Oglądałami kilka razy- nie sposptrzegam tego jako dobrą komedie tylko przeciętny film oparty na wysłuchiwaniu co cztery minuty łaciny [chodzi mi o przekleństwa. ofc.]
Jeśli miałabym go znowu obejrzeć to poszłabym do kawiarni, tam więcej przeklinają. ;/
[quote="Corinne."]Oglądałami kilka razy- nie sposptrzegam tego jako dobrą komedie tylko przeciętny film oparty na wysłuchiwaniu co cztery minuty łaciny [chodzi mi o przekleństwa. ofc.]
Jeśli miałabym go znowu obejrzeć to poszłabym do kawiarni, tam więcej przeklinają. ;/[/quote]
Właśnie o to chodzi. Film ukazuje życie zwykłego zjadacza chleba. Wystarczy wyjść na ulicę, żeby usłyszeć to co w filmie i to jest fajne. Nie ma ściemniania i koloryzowania.
Film oglądałem hohoho jak dawno i raczej urywkami, ale wywołał u mnie z tego co pamiętam pozytywne wrażenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum