Wysłany: Pią 02 Lis, 2007 17:29 " Jestem synem bożym".
Witam wszystkich zainteresowanych.
Jak zapewne wiecie Jezus z Nazaretu został ukrzyżowany. Ludzie to uczynili, ponieważ wygłaszał herezje o tym,że jest synem boga.
I tutaj pojawia się moje pytanie, dlaczego zdecydowana większość ludzi potępia to, co ludzie z nim zrobili?
Co byście WY zrobili na ich miejscu, gdyby w tamtych czasach przyszedł jakiś 'pajac z ulicy', i zaczął głosić wszem i wobec że jest synem bożym?
Zapraszam do dyskusji. =)
_________________ Nie mogę uwierzyć w boga, który chce być chwalony cały czas - Fryderyk Nietzsche.
mhm... ciekawy temat. Nie wiem, co bym zrobiła, ale gdybym na własne oczy zobaczyła owe "cuda", to uwierzyłabym. Ale cieszę się że żyje w XXI wieku po Chrystusie i nie widziałam jego męki podczas drogi krzyżowej.
_________________ Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały już latać.
Zależy, w co bym wierzyła i z jakiej pochodziłabym rodziny.
To chyba jasne.
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
ekhmm... A czy my wszyscy nie jesteśmy dziećmi Bożymi?
Jaka różnica kto to powie;0
Kazdy z nas jest dzieckiem bożym:) więc hmmm Żydzi byli ograniczeni nie rozumieli swojej bibli:]
Dziś pewnie też każdy by sie popukał w głowę na widok jegomościa który mówi, że jest dzieckiem bożym. a przecież juz dawno było powiedziane że kazdy z nas nim jest
_________________ Nauczyli nas regułek i dat,
Nawbijali nam mądrości do łba,
Powtarzali, co nam wolno, co nie,
Przekonali, co jest dobre, co złe.
Odmierzyli jedną miarą nasz dzień,
Wyznaczyli czas na pracę i sen.
Nie zostało pominięte już nic,
Tylko jakoś wciąż nie wiemy jak żyć.
Zapraszamy na NOWE forum członków i sympatyków Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego: http://forum-pttk.pl/
Co bym zrobił 2000 lat temu, to nie wiem. Wtedy były inne czasy, inni ludzie, może bym uwierzył, może nie.
Ciekawsze jest chyba co bym zrobił dzisiaj, jakby na ulicy podszedł do mnie koleś w okularach, dzinsach, addidasach i koszulce z Metallici (bo zakładając, że Jezus urodziłby się dzisiaj jako człowiek, toteż jak człowiek musiałby wyglądać) i gadał, że jest Bogiem, wtedy bym na pewno nie uwierzył. Wziąłbym go za sekciarza i szarlatana.
ekhmm... A czy my wszyscy nie jesteśmy dziećmi Bożymi?
Jaka różnica kto to powie;0
Kazdy z nas jest dzieckiem bożym:) więc hmmm Żydzi byli ograniczeni nie rozumieli swojej bibli:]
Dziś pewnie też każdy by sie popukał w głowę na widok jegomościa który mówi, że jest dzieckiem bożym. a przecież juz dawno było powiedziane że kazdy z nas nim jest
Jesteś dzieckiem bożym? Któż Ci takich bzdur naplótł? :>
_________________ Nie mogę uwierzyć w boga, który chce być chwalony cały czas - Fryderyk Nietzsche.
to smieszne ludzie w wierza w dinozaury i jakies australopitki ktore byly dawno temu a Chrystus zyl zaledwie 2000 lat temu.... poza tym na tym wlasnie polega slowo wiara... aby wierzyc... ja wierze w Boga i we wszystkie cudy ktore dokonal..
_________________ Так много мы имеем потому что мы имеем себя...
Я люблю Це и бэдэ Це кохац навсегда ;*
Co bym zrobił 2000 lat temu, to nie wiem. Wtedy były inne czasy, inni ludzie, może bym uwierzył, może nie.
Ciekawsze jest chyba co bym zrobił dzisiaj, jakby na ulicy podszedł do mnie koleś w okularach, dzinsach, addidasach i koszulce z Metallici (bo zakładając, że Jezus urodziłby się dzisiaj jako człowiek, toteż jak człowiek musiałby wyglądać) i gadał, że jest Bogiem, wtedy bym na pewno nie uwierzył. Wziąłbym go za sekciarza i szarlatana.
No,chociaż jedna normalna odpowiedź.
Lena napisał/a:
to smieszne ludzie w wierza w dinozaury i jakies australopitki ktore byly dawno temu a Chrystus zyl zaledwie 2000 lat temu.... poza tym na tym wlasnie polega slowo wiara... aby wierzyc... ja wierze w Boga i we wszystkie cudy ktore dokonal..
To jedynie oznacza że jesteś podatna na wszystko co ludzie Ci mówią. Wiesz, tak naprawdę jestem pra pra pra, wnukiem Nostradamusa, mam nawet własną księgę w której jest napisane wyraźnie że musisz codziennie przychodzić do mego łoża naga i chętna. W to też wierzysz? :O
Nie ma dowodów, nigdy ich nie znajdziesz. Najbardziej wiarygodne źródła, czyli zapiski rzymskich kronikarzy opierają się tylko na przesłaniach.
Ale brak dowodów nie oznacza, że czegoś nie ma, a jesli chodzi o religię, to szukanie ich jest z góry bezsensowne, bo ona na wstępie wyklucza możliwosć racjonalnego poznania. Zabawa w detektywa jest z góry skazana na niepowodzenie.
To nie ma związku. Zadałem sprecyzowane pytanie. Migasz się od udzielenia jednoznacznej odpowiedzi, dlaczego?
Nie jestem w stanie tego przewidzieć, ponieważ
a) żyłabym w innych czasach, a więc wierzyłabym w kogoś innego, niż teraz,
b) na pewno otoczenie miałoby na mnie duży wpływ [np rodzice i w ogóle wioska bla bla],
c) gdybym nie miała podstaw, to jak mogłabym wierzyć w Niego? Musiałabym usłyszeć Jego nauki, może nawet zobaczyć jakiś cud.
Ale na pewno bym Go nie potępiała, bo po co? Byłby człowiekiem takim, jak inni. Nie chciałabym uczestniczyć w Jego ukrzyżowaniu.
I nie, nie migam się od odpowiedzi. Wg mnie, po prostu takie gdybanie, co bym zrobiła 2000 lat wcześniej jest beznadziejne, bo NIKT nie jest w stanie tego przewidzieć. Możemy tylko powiedzieć, co byśmy chcieli zrobić, kierując się tym, jacy jesteśmy TERAZ.
Imo, głupota.
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum