Wysłany: Sro 17 Paź, 2007 19:30 11 Szatańskich Zasad Ziemskich
1. Nie dawaj rad ani nie wydawaj opinii póki cię o to nie poproszą.
Do not give opinions or advice unless you are asked.
2. Nie opowiadaj o swoich problemach innym póki nie jesteś pewien, że chcą tego słuchać.
Do not tell your troubles to others unless you are sure they want to hear them.
3. Kiedy jesteś w cudzym legowisku okazuj szacunek, lub w ogóle tam nie wchodź. When in another's lair, show him respect or else do not go there.
4. Jeśli gość w twoim legowisku drażni cię, potraktuj go z okrucieństwem i bez litości.
If a guest in your lair annoys you, treat him cruelly and without mercy.
5. Nie zabieraj się do seksu, póki nie dostaniesz wyraźnego sygnału przyzwolenia.
Do not make sexual advances unless you are given the mating signal.
6.Nie zabieraj niczego co nie należy do ciebie, chyba, że jest to ciężar dla kogoś i płacze on by go od tego uwolnić.
Do not take that which does not belong to you unless it is a burden to the other person and he cries out to be relieved.
7. Wyraź wdzięczność sile magii, jeśli użyłeś jej z sukcesem by zaspokoić swoje żądze. Jeśli wyprzesz się tej siły po użyciu jej z powodzeniem, stracisz wszystko, co osiągnąłeś.
Acknowledge the power of magic if you have employed it successfully to obtain your desires. If you deny the power of magic after having called upon it with success, you will lose all you have obtained.
8. Nie narzekaj na nic, co jesteś w stanie zmienić.
Do not complain about anything to which you need not subject yourself.
9. Nie rób krzywdy małym dzieciom.
Do not harm little children.
10. Nie zabijaj zwierząt, chyba, że zostałeś zaatakowany lub jesteś głodny.
Do not kill non-human animals unless you are attacked or for your food.
11. Kiedy jesteś na otwartym terenie nie zaczepiaj nikogo. Jeśli ktoś zaczepia ciebie poproś go by przestał. Jeśli nie przestanie, zniszcz go.
When walking in open territory, bother no one. If someone bothers you, ask him to stop. If he does not stop, destroy him.
Co myślicie o tym? Jak dla mnie stosunkowo podobne do 10 Przykazań Bożych....
_________________ Tak, dzisiaj dobrze wiem,
że jestem
na pograniczu światła i cienia,
gdzie abstrakt zlewa się z konkretem,
krzyk zamiera w ciszę,
a śmierć przedłuża życie...
W ogóle nie podobne - przynajmniej pod względem moralności.
W Dekalogu nie ma czegoś takiego: "Nie zabijaj. Chyba, że zostaniesz zaatakowany".
Tam jest po prostu "Nie zabijaj", nic więcej.
_________________ "Z dokładnością atomowej sekundy globalnej
wyruszyliśmy ratować świat
podejmując się niewykonalnej sprawy
porzuciliśmy rodzinny kraj (...)"
Ale tu mowa jest o zwierzętach a nie o ludziach.
Mi się wydaje, że jednak jakby to w normalne proste słowa ubrać to postępowania są podbne. Jedyne co się tu różni to to, że tutaj do niektórych czynów są wytłumaczenia...
że jestem
krzyk zamiera w ciszę,
Jedyne co się tu różni to to, że tutaj do niektórych czynów są wytłumaczenia...
a o czym to ja piszę? -.-
W Dekalogu jest Jedyna Słuszna Droga, bez usprawiedliwień.
Dark_Lady, o toz to. Wszystko jasne. Jak zrobisz cos zlego z slusznego powodu, to jestes usprawiedliwiony. A w dekalogu to so domysly i gdybania.
że jestem
krzyk zamiera w ciszę,
Widzicie, w Dekalogu też nie ma niedomówień -.- Tam właśnie jest wszystko klarownie napisane, bez żadnych usprawiedliwień.
Nie ma na przykład - "Nie zabijaj - chyba, że cię ktoś wkurzy." Co to znaczy "wkurzyć kogoś"? Kiedy zaczyna się wkurzanie?
Inniejsza napisał/a:
Jedyne co się tu różni to to, że tutaj do niektórych czynów są wytłumaczenia...
a o czym to ja piszę? -.-
W Dekalogu jest Jedyna Słuszna Droga, bez usprawiedliwień.
Za to w Piśmie Swiętym są już usprawiedliwienia dla zabójstwa, i jest tego całkiem sporo. Zresztą, o ile się nie mylę, ani Jezus ani Bóg, nigdy nie wyrazili swojego stosunku do zabójstwa.
W "dekalogu szatana" nie pisze: "Nie zabijaj - chyba, że cię ktoś wkurzy." Mowa tylko o zniszczeniu, a to można zrobić niekoniecznie pozbawiając życia.
Otoz to! Zniszczys mozna np. w towarzystwie, zniszczyc kariere. kaszerek, tu np. ucza Cie wiedzcznosci Bogu *pkt.7* bo Bóg to tez poniekad magia
że jestem
krzyk zamiera w ciszę,
No świetnie -.- Ale wciąz nie rozumiecie, że wg. Dekalogu zawsze trzeba być cacy -.- Dotarło? -.-
kaszerek, i to w dekalogu jest złe. Są sytuacje w których nie da się być cacy.
że jestem
krzyk zamiera w ciszę,
Dobre, dobre... A co dyskusji kaszerka i reszty forum to sądzę że Bóg i tak was wszystkich kocha poczciwe owieczki
_________________ Kiedy dziewczyna ma piętnaście lat, nienawidzi mężczyzn i wszystkich chętnie by wymordowała.
A w dwa lata później patrzy, czy któryś nie ocalał.
Powoli przyzwyczajam się do swej nieobecności, powoli przyzwyczajam się do swej obojętności i tak sobie czasem myślę, że lepiej by było, gdyby nie było mnie.../Happysad
kaszerek, i to w dekalogu jest złe. Są sytuacje w których nie da się być cacy.
Właśnie Dekalog widzi, że się da. To jest po prostu doktryna, a nie test wyboru. Rzecz jednoznaczna, a nie jakieś farmazony w postaci ziemskich przykazań, które tak naprawde sa pójściem na łatwiznę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum