PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Celibat i kobiety kapłanki
Autor Wiadomość

dziabot 
rekrut

Wysłany: Sro 13 Lut, 2008 18:13   

[quote="Dark_Lady"]wasz stosunek do tego aby znieść celibat. Szczerze to powiem, że mnie ten pomysł sie podoba bo może wtedy księża nie chodziliby po burdelach (nie mówię, że wszyscy chodzą[/quote]
po pierwsze prmo:)
Ksiadz jest zobowiazany do celubiatu...czyli nie zyc w czystosci i nie chodzic na lewizne (to tez jest potepiane gdyz jest to wspolzycie poza malzenstwem) bo nie to oznacza czelibat...celibat to zakaz brania slubow..
to zakonnicy sprawiaja sluby czystosci czyli pozbawienie sie wszelkich uciech clelesnych w tej kwesti;)

to tak rozjasnienia bo widze ze nie rozroznia sie roznicy bedzy terminem celibat a sluby czystosci:)
:D

[quote="Aniolek_z_charakterkiem"]A co do zakonnic to powinny mieć takie samo prawo zostać księżmi, bo co za znaczenie ma w tym wypadku płeć[/quote]
ograniczenia dla zostania duszpasterzem tylko dla mezczyzn zostaly wprowadzone w okresie wczesnochrzescijanskim kiedy to kobiety byly zdecydowana wiekszoscia wyznawcow Chrystusa dla tego aby zachecic mezczyzn do wyznawania nauk/wiary Jezusa
wprowadzona wlasnie taka o to zasade;)

jestem na nie...dla znienesnienia celubiatu...

Complicated 
przedszkolak

Wysłany: Pią 15 Lut, 2008 23:03   

Co prawda kapłaństwo jest świadomą (czy zawsze?) decyzją każdego kapłana, ale z drugiej strony - seks to w sumie naturalna potrzeba. Coś podobnego, jakby im zabronili sikania czy coś w tym stylu. ;> xD Czytałam książkę o księżach, którzy porzucili kapłaństwo (napisaną również przez księdza) i okazuje się, że część z nich w ogóle nie była zdolna do życia w celibacie i Watykan może z takiego niezdolnego księdza zdjąć ten nakaz.
Co do kobiet, które chcą być kapłankami... Też właściwie tego nie rozumiem. Śmierdzi mi to dyskryminacją. Nie żebym była feministką, ale skoro kobieta chciałaby być kapłanką, to czemu jej tego zabraniać?
[color=#666699]nim zaklniesz się, żeś jego
drżąc przy tym i wzdychając,
a on miłość ci przysięgnie
niczego już nie tając,
pamiętaj tylko o tym, że
jedno z was na pewno łże.[/color]

Odpowiedz do tematu