Wysłany: Sob 10 Lis, 2007 18:36 Celibat i kobiety kapłanki
Jaki jest wasz stosunek do tego aby znieść celibat. Szczerze to powiem, że mnie ten pomysł sie podoba bo może wtedy księża nie chodziliby po burdelach (nie mówię, że wszyscy chodzą)
A pomysł, aby kobiety też mogłyby być księżami (?) również uważam za dobry, bo jaka jest różnica pomiędzy nimi a facetami?
_________________ Nie czekaj do jutra, bo ono może nie nadejść
Jaki jest wasz stosunek do tego aby znieść celibat. Szczerze to powiem, że mnie ten pomysł sie podoba bo może wtedy księża nie chodziliby po burdelach (nie mówię, że wszyscy chodzą)
jestem za. powody po
Dark_Lady napisał/a:
A pomysł, aby kobiety też mogłyby być księżami (?) również uważam za dobry, bo jaka jest różnica pomiędzy nimi a facetami?
dobne..jakoś tego nie widzę.
_________________ [right][color=black][b]`Get me a drink or maybe five and find some girls who will eat me alive![/b][/color][/right]
Jestem przeciwny zniesieniu celibatu. Ludzie, którzy mają powołanie świadomie decydują się na takie życie. A Ci, którzy go nie mają, nie powinni być duchownymi.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
Zgadzam się z poemem.
Celibatu nie powinno się znosić. Ktoś, kto decyduje się zostać duchownym, automatycznie zgadza się na wszystko i akceptuje też celibat.
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
Ja tam jestem za zniesieniem celibatu. No dobra powołanie powołaniem ale to w końcu tylko ludzie a odnośnie kobiet to podobnie jak jacolz jakoś tego nie widzę
_________________ !! zbyt pozytywna, dlatego zakazana^^
Ja tam jestem za zniesieniem celibatu. No dobra powołanie powołaniem ale to w końcu tylko ludzie
To aż ludzie. To zwierzęta nie potrafią zapanować nad hormonami, nie my.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
Jestem za zniesieniem celibatu, co przeszkadza np własna rodzina w głoszeniu przykazań i nawracaniu ludzi?? A co do zakonnic to powinny mieć takie samo prawo zostać księżmi, bo co za znaczenie ma w tym wypadku płeć, to tak samo jakby do dziś kobietom niewolno było głosować, albo wchodzić na stadiony :P
Celibat jest i pownien zostać.
Ludzie, którzy decydują sie na kapłaństwo sami wiedzą najlepiej, że będą musieli żyć w czystości już zawsze.
To sie nazywa powołanie.
A kobiety kapłanki? Niepotrzebna nowość odstająca od normy religijnej.
poem sometimes napisał/a:
Anek napisał/a:
Ja tam jestem za zniesieniem celibatu. No dobra powołanie powołaniem ale to w końcu tylko ludzie
To aż ludzie. To zwierzęta nie potrafią zapanować nad hormonami, nie my
poem, genialnie ujęte.
_________________ [color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]
Też uważam, że celibat powinien zostać..
Jeśli ktoś się decyduje zostać księdzem to powinien czuć powołanie i powinien umieć zapanować nad swoimi popędami seksualnymi.. Chore dla mnie jest to, że księdzem teraz może być każdy.. bo taki mężczyzna, który się na to decyduje, nie kieruje się powołaniem, ale chęcią zdobycia pieniędzy.. oczywiście nie wszyscy, ale większość..
_________________ [color=#C7B59D]Gdy nadwrażliwość jest jak[/color] [b][color=#825341]bilet [/color][/b][color=#C7B59D]w jedną stronę stąd.[/color]
Jestem za zniesieniem celibatu, co przeszkadza np własna rodzina w głoszeniu przykazań i nawracaniu ludzi??
W religii chrześcijańskie przeszkadza o tyle, że kapłan winien cały się poświęcić dla nawracania ludzi itp. - nic innego, ani nikt inny nie powinien mu już uwagi zawracać.
poem sometimes napisał/a:
To zwierzęta nie potrafią zapanować nad hormonami, nie my.
Kłóciłabym się, czy ludzie to aby na pewno potrafią...-.-
Coś kiedyś czytałam, że w sumie celibat to neguje tylko małżeństwo, ale nie sam seks wśród księży, ale może to tylko moje farmazony i imaginacje. Ergo - uważam, że celibat jest średnim pomysłem, a kobieta kapłan gorsza by w niczym nie była.
_________________ "Z dokładnością atomowej sekundy globalnej
wyruszyliśmy ratować świat
podejmując się niewykonalnej sprawy
porzuciliśmy rodzinny kraj (...)"
kapłan jak i zakonnica są osobami, które oddały życie Bogu, powinny się tego trzymać, bo decydując się na taki krok w życiu wiedziały, że już nie będą przeciętnymi ludźmi...
kobieta kapłanka...jakoś nie widzę kobiety stojącej przy ołtarzu albo głoszącą kazanie
_________________ "Nastolatek jest biedny w naszym systemie kultury. Ma milczeć i wybaczać. Później wchodzi w dorosłość albo spokojnie przewartościowując swój świat albo bijąc głową w mur, by przetrzymać samego siebie."
[quote="Krieger"]Sugerujesz, że stosunek to coś brudnego? Nieczystego?[/quote]
Zgonie z religią chrześcijańską dokładnie tak jest.
Tyle, że nie mówie tu o normalnym stosunku małżeńskim.
Wszystkie inne przypadki, jak seks przedmałżeński to grzech, pewnego rodzaju nieczystość.
_________________ [color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum