PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Czemu katolicyzm?
Autor Wiadomość

dziabot 
rekrut

Wysłany: Wto 26 Lut, 2008 22:37   

[quote="BonuSS"]Po pierwsze:
Chrzest jest niezgodny z konstytucją RP:] lalala nie można nieświadomej osobie narzucać wiary. [/quote]

Pan wojuje mieczem ktorego nie zna:)

art. 48 ( chyba ustep 1-jak pamietam albo nie pamietam)konstytucji mowi iz
rodzice maja prawo wychowac dziecko zgodnie z wlasnymi przekonanaimi.
Przekonanie to powinno uwzglednic stopien dojrzalosci oraz wolnosc jego sumienia wyznania itp..

czyli wg wykladni prawnej automatycznej ...
chrzest nowonarodzonego dziecka jest zgodny z konstytucja....
gorzej gdyby chrzcili swiadoma osobe juz starsza ktora sie temu sprzeciwia..i narzucali wiare na sile:):)

[quote="BonuSS"]Rodzice mają grzech bo nie dopilnowali Go[/quote]
rodzice maja wychowac go wg wiary katolickiej...taka przysiege skladaja przy chrzcie...lecz nie zmuszac..
czyli odworcenie dziecka od wiary nie jest ich grzechem:)
czyli kazdy dzwiga swoj krzyz;)

[quote="BonuSS"]Widzisz Kaszerku wierzę w Boga, jednak dużo bardziej odpowiadały mi chrzty osób dorosłych. Przecież Jezus sam poszedł dobrowolnie na chrzest. Powinniśmy brać z niego przykład? A tymczasem narzucamy wiarę na silę.[/quote]
niby tak..
ale widziales muzumanina ktory wychowywal dziecko na ateiste albo tez na judaizm?
a zyda ktory swa latorosl zaglebial w buddyzm?
Ostatnio zmieniony przez dziabot Wto 26 Lut, 2008 22:39, w całości zmieniany 1 raz  

victory 
początkujący

Wysłany: Pią 26 Gru, 2008 10:44   

Jestem katoliczką, bo urodziłam się w rodzinie katolickiej, bo zostałam tak wychowana.
Ale nie tylko dlatego, rzecz jasna;)
Nie wiem jak to kreślić, ale daje to jakąś moc, kiedy cierpię czuję, że nie jestem sama, że ktoś nade mną czuwa, gotów mi pomóc, wysłuchać mnie nic nie mówiąc...
Dlaczego wierzę? Ile razy, kiedy wszystko się waliło i prosiłam Pana B, o pomoc.... Zawsze ją otrzymałam, prędzej, czy później, ale zawsze.
Może banalne...
Ale dlatego właśnie wierzę
Been far away for far too long
I keep dreaming you’ll be with me
and you’ll never go
Stop breathing if
I don’t see you anymore...

Księżniczka 
patafian

Wysłany: Pią 26 Gru, 2008 13:12   

[quote="victory"]Dlaczego wierzę? Ile razy, kiedy wszystko się waliło i prosiłam Pana B, o pomoc.... Zawsze ją otrzymałam, prędzej, czy później, ale zawsze.
Może banalne...
Ale dlatego właśnie wierzę[/quote]
Wierzy się nie dlatego, że Bóg zsyła Ci pomoc podczas problemów. Powinnaś wierzyć nawet, gdy podczas największego problemu Twojego życia On się na Ciebie wypnie.
Wiara powinna być bezinteresowna.
[color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]

victory 
początkujący

Wysłany: Pią 26 Gru, 2008 13:35   

Źle mnie zrozumiałaś. To nie jest tak, że gdyby Bóg mi nie pomagał ja bym się na Niego z kolei wypięła. Nie zawsze jest różowo, bywa, że cierpi się bardzo długo, a ulga nie przychodzi. To nie zmienia mojej wiary. A ludzi, którzy odrzucają Boga, kiedy coś pójdzie nie po ich myśli, kiedy tylko napotkają jakąś przeciwność losu, kiedy obrażają się po prostu na Pana B.... Tych ludzi uważam za śmiesznych

Księżniczka 
patafian

Wysłany: Pią 26 Gru, 2008 13:59   

[b]victory[/b], no, to <pjona>, bo ja też tak uważam;)

Wiara. Czasem jest ciężka, oj, bardzo ciężka, zwłaszcza w czasie naszych problemów, gdy zwątpienie najsilniej na nas wpływa.
Katolicyzm z wyboru to też trudna decyzja. Nie każdy potrafi jej dokonać.
[color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]

Laleczka 
widoczny
seksoholiczka

Wysłany: Pią 26 Gru, 2008 15:48   

Czemu katolicyzm? Hm. Nie miałam nigdy styczności namacalnej z inną wiarą. Cała rodzina, to rodzina katolicka i to nawet bardzo katolicka. Ja wierzę trochę z przyzwyczajenia, trochę z tradycji. Nie wiem. Nigdy nie stawiałam Bogu ultimatów, że masz mi pomóc, bo inaczej sobie pójdę. Czasem tylko w czasie modlitwy/rozmowy z Nim płakałam pytając dlaczego spotykają mnie problemy i jak powinnam postąpić, aby z nich wyjść, może czasem prosiłam, aby dał mi czystość umysłu przed rozwiązaniem problemu. Problemy prędzej czy później zawsze się jakoś rozwiązywały i może po części za sprawą Boga.
Według mnie Bóg powinien być jak przyjaciel, powinien słuchać, pocieszać, śmiać się z nami, płakać i radować i nie możemy go zaniedbywać, bo wtedy wieź słabnie. Trudne to cholernie, ale mam nadzieję, że kiedyś mi się uda nawiązać taką wieź.
[color=#C7B59D]Gdy nadwrażliwość jest jak[/color] [b][color=#825341]bilet [/color][/b][color=#C7B59D]w jedną stronę stąd.[/color]

Odpowiedz do tematu