PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy wiara jest nam potrzebna?
Autor Wiadomość

Dark_Lady 
gaduła
Królewna

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 18:31   Czy wiara jest nam potrzebna?

Pytanie do wierzących.

Jak myslicie czy możliwe byłoby życie gdyby wiara nie istniała, może inaczej czy możliwe jest funkcjonowanie świata bez Boga (któregokoliwiek) - przyjmująć, że jednak jakiś jest.

Natchło po przeczytaniu tego:

Czy można sobie wyobrazić świat bez religii? Brytyjski biolog Richard Dawkins uważa, że można, a nawet trzeba. W książce „Bóg urojony", która właśnie się ukazała w Polsce, twierdzi, że wystarczy spojrzeć na historyczne miejsce w Nowym Jorku, gdzie do niedawna stały dwie wieże WTC. Gdyby nie było religijnego fanatyzmu, 11 września 2001 r. nie doszłoby do zamachu. Bliźniacze wieże nadal byłyby symbolem Manhattanu.
Dawkins, nazywany „rottweilerem Darwina", twierdzi, że wiara to nałóg, a istnienie Boga jest taką samą hipotezą jak każda inna teoria naukowa. Tyle że religia jest nielogiczna, na dodatek szkodliwa, a czasami wręcz śmiercionośna. Należy więć zlikwidować lekcje religii w szkołach. Molestowanie dzieci przez duchownych nie polega na wykorzystaniu seksualnym, w każdym razie nie to jest - według Dawkinsa - najważniejsze. Najgorsze jest uprawianie przez duchownych molestowania umysłowego dzieci.

http://fioletowakocica.blog.iwoman.pl/

TenebrosuS 
student

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 18:42   

Boga już niema w obecnym świecie, umarł wraz z narodzinami mass kultury.
Gott ist tot!

lavina 
katarynka
Było/ minęło

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 19:12   

ja kiedyś wierzyłam. Ale skoro niby jest- to gdzie on jest kiedy człowiek go potrzebuje gdy ma do rozwiązania jakiś problem?

Księżniczka 
patafian

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 19:24   

[quote="lavina"]ja kiedyś wierzyłam. Ale skoro niby jest- to gdzie on jest kiedy człowiek go potrzebuje gdy ma do rozwiązania jakiś problem?[/quote]
Kochanie, wierzy się nie za coś, a pomimo wszystko;)
To, co, jakby Ci się pokazał anioł, albo stałby się w Twojej obecności cud, to byś uwierzyła?
Bez sensu;)

Co do tematu, to, jak już ktoś mądry na tym forum napisał, człowiek jest taki od zawsze, że w coś musi wierzyć. Byłoby zupełnie inaczej, to jasne, ale nie potrafię sobie tego nawet wyobrazić. Świat bez Boga? Dla mnie coś okropnego.
[color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]

Goyahkla 
licealista

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 20:09   

[quote="Księżniczka"]Kochanie, wierzy się nie za coś, a pomimo wszystko;) [/quote]

Księżniczka, to chyba najmądrzejsze słowa na tym forum dotyczące wiary.

Nie potrafię sobie wyobrazić świata bez Boga. Nie mówię tu o jednym, a ogólnie, bez bogów. Ludzie są tak skonstruowani, że zawsze muszą w coś wierzyć.

"Kiedy ludzie myślą, że umierasz, na prawdę cię słuchają, a nie tylko czekają na swoją kolej do mówienia."

[nie]tykalna 
licealista
Mała Lady Pank.

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 20:23   

[quote="lavina"]ja kiedyś wierzyłam. Ale skoro niby jest- to gdzie on jest kiedy człowiek go potrzebuje gdy ma do rozwiązania jakiś problem?[/quote]

I tu jest problem. Niektórzy traktują Boga, jako maszynę do spełniania marzeń, rozwiązywania problemów, ratowania z opresji. Ale On nie jest jakąś zębową wróżką, tylko Stworzycielem. Nie ma się czemu dziwić, jeśli ktoś tak właśnie myśli o Bogu, na podstawie tego, co go w życiu spotkało.
Z Nim trzeba przecież dzielić swoje problemy, ale również cieszyć się, dziękować, a nie tylko: Jak trwoga, to do Boga...
[color=#000080]Od kiedy Ciebie w moim życiu jakby więcej,
to tak jakby dni gorszych nie było wcale.
Nie wiem, co z nimi zrobiłeś. Nie pytam.
Po prostu nie oddawaj mi ich dalej. ***;

[color=#808080][/color] 
[/color]

lavina 
katarynka
Było/ minęło

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 21:05   

to w co wierzę to przecież moja sprawa i dlaczego wierzę to też moja sprawa.

Neli 
licealista

Wysłany: Pon 10 Gru, 2007 16:41   

Gdyby wiara nie istniała, to nie wiedzielibyśmy, że może być inaczej i nie byoby problemu.

old'school
początkujący

Wysłany: Pon 10 Gru, 2007 18:54   

Bóg? a co to jest ?

lavina 
katarynka
Było/ minęło

Wysłany: Pon 10 Gru, 2007 19:24   

[quote="old'school"]Bóg? a co to jest ?[/quote]
taki człowiek-duch co to Cię niby stworzył

old'school
początkujący

Wysłany: Pon 10 Gru, 2007 22:02   

[quote="lavina"]co to Cię niby stworzył[/quote]
Nie wiem jak Ciebie, ale mnie stworzyła mamusia i tatuś. :D

Burak 
noob

Wysłany: Wto 11 Gru, 2007 13:47   

Ale spamu nie robcie. Do tematu ja osobiście jestem ateista (czyli nie wierze w jakiekolwiek sily wyzsze), co by było gdyby Bóg nie istniał ludzie by wierzyli w coś innego znaleźli by sobie inne skupienie wiary, my ludzie jesteśmy strasznie naiwni co powiedzieli kiedys tak do tej pory to samo. W Indiach uważa sie krowe za świętą co dowodzi ze wierzyć mozemy we wszystko tylko ktoś musi nas na to naprowadzić

Piana 
technik

Wysłany: Wto 11 Gru, 2007 20:13   

Trzeba wierzyć w ludzi, a nie w wymyślone stwory / przepraszam za użycie słowa 'stwory' /

old'school
początkujący

Wysłany: Wto 11 Gru, 2007 20:37   

Ja tam wierzę w siebie i to mi wystarcza.

Nie muszę a nawet nie chce mieć jakiegoś 'guru' .
Ostatnio zmieniony przez old'school Wto 11 Gru, 2007 20:37, w całości zmieniany 1 raz  

lavina 
katarynka
Było/ minęło

Wysłany: Wto 11 Gru, 2007 21:32   

[b]old'school[/b], buhaha cholernie tyś śmieszny- a mnie krasnoludki przyniosły na Ziemię i w szpitalu zamieniły :/

Odpowiedz do tematu