mam do was pytanie, czy wierzycie w Ewangelie Judasza?? Bo ja sam nie wiem co o tym myśleć. Mam co do pewnych spraw w niej zawartych pewnych wątpliwości np. małżeństwo Jezusa z Marią Magdaleną.
Szczerze mówiąc nie czytałam tej Ewangelii... Ale z tego co słyszałam, od tych którzy się z nią zapoznali to właśnie mają mieszane uczucia...
_________________ [i]Był jak mgła- niewidzialny, tajemniczy.
Był jak kruchy róży kwiat - delikatny...
Był jak cichy wiatr,
Całkiem wolny lecz samotny,
Jak ocean bez dna nieszczęśliwy.
Mówił, że to nie jego świat.
Pragnął wrócić tam, gdzie się rodzi dusza.
Gdzie zostawił tą najważniejszą rzecz
Wielką przyjaźń i miłość ponad śmierć...
[/i]
[quote="matil16"]np. małżeństwo Jezusa z Marią Magdaleną.[/quote]
malzenstwo Jezusa z Magda Magdalena mimo ze Kosciol Katolicki tego nie uznaje..
historycy mowia iz jest bardzo prawdopodobne...
gdyz owczesne prawo obyczajowe nakazywalo mezczyznie wstapic w zwiazek malzenskich w innym wypadku dyskredytowalo go w spoleczenstwie
dlatego jedna z hipotez historycznym glosi ze, ze zwiazku Magdy Magdaleny z Jezusem byl owoc w postaci potomka (nie wiemy czy byla to dziewczynka czy chlopczyk) z ktorego w pozniejszym czasie powstal rod krolewski..w zachodniej europie:)
jedna z historycznych przypuszczan mowi iz po smierci Jezusa, Magda Magdanelna byla bzemienna..i w stanie blogoslawionym musiala uciekac do zachodniej europy aby uchronic sie przed przesladowaniem religijnym...tal wlasnie wydala owego potomka na swiat
PS. niby Kosciol Katolickie glosi iz Magda Magdanela byla naloznica......trudnila sie lewym lozem :P dlatego wg KK to by bylo takie hmm? niemoralne..Jezus z prostytutka??
ale nigdzie w dzielach historycznych ani PŚ nie jest napisane ze byla rozpustnica..
dlatego historycy definitywnie odrzycaja ta mozliwosc iz Magda Magdalena byla naloznica...
Ostatnio zmieniony przez dziabot Nie 03 Lut, 2008 22:59, w całości zmieniany 2 razy
ja ogólnie twierdze że Jezusowi na 100% nie groziło takie coś jak dyskriminacja w społeczeństwie. A przecież apostołowie też nie mieli swoich żon. no i chyba jeszcze jakaś ewangelia mówiłaby że Jezus jest w związku z Magdaleną. Również w niektórych momentach ewangeli (jeśli można tak to nazwać) ukazane jest jak Jezus wręcz wyśmiewa sie z Pobożności Apostołów. Dla mnie to troche niezrozumiałe bo przeczy to wszystkim 4 ewangelią.
[quote="matil16"] A przecież apostołowie też nie mieli swoich żon. no i chyba jeszcze jakaś ewangelia mówiłaby że Jezus jest w związku z Magdaleną. [/quote]
co nie wyklucza mozliwosci iz pewne fakty mogly byc poprostu z zycia osobistego Apostolow i Jezusa pominiete..przez samych autorow
podobnie np robili Pitegorejczycy...idelizowali swego mistrza Pitagorasa nadajac mu wiele zaslug itp (to nie prawda ze Pitagoras wymyslil twierdzenie prostokata prostokatnego...to jego uczniowie...ktorzy dali zasluge swemu mistrzowi)
ale gdyby byli usunienci czy pominienci przez społeczeństwo choć o tym nie piszą to i tak jest wiele świadectw że tłumy aż do nich biegły byle posłuchać kazań i nauki.
A i wątpie żeby sami apostołowie coś pomineli bo w końcu Pismo Święte to Zbiór ksiąg napisanych pod natchnieniem [b]Ducha Św.[/b]- i ten fakt dużo zmienia.
Ostatnio zmieniony przez matil16 Nie 03 Lut, 2008 23:22, w całości zmieniany 1 raz
[quote="matil16"]ale gdyby byli usunienci czy pominienci przez społeczeństwo choć o tym nie piszą to i tak jest wiele świadectw że tłumy aż do nich biegły byle posłuchać kazań i nauki.
A i wątpie żeby sami apostołowie coś pomineli bo w końcu Pismo Święte to Zbiór ksiąg napisanych pod natchnieniem Ducha Św.- i ten fakt dużo zmienia.[/quote]
tak mowi PŚ
ale nie wiemy na 100 proc iz nie posiadali kobiet
nauka...przypuszcza...wysnuwa przypuszczenia/hipoteze iz tak bylo..
ale to nie jest twierdzenie ...ani fakt potwierdzony to raz
dwa-jest napisany pod natchnieniem Ducha Świetego co nie wyklucza faktu iz mogli uznac ze nie nalezy np umieszczac zmianki o zyciu malzenskim....
dyskryminacja i izolowania osobnikow ktorzy nie wstapili w zwiazek z kobieta...to jest fakt kulturowy ktory zostal potwierdzony przez naukowcow..:)
wiec Ty wynikow badan mi tu nie zmieniaj :P
ewangelia wg św. Tomasza rowniez nie nalezy do zostala zawarta w pismie swietym
Ostatnio zmieniony przez dziabot Nie 03 Lut, 2008 23:34, w całości zmieniany 2 razy
Jezus zesłał na Apostołów Ducha Św.. Głównym zadaniem Apostołów było głosć Słowo Boże na świecie. Przez ten cały czas towarzyszył im Duch Św. który chronił ich przed truciznami i pokusami. I z tego można wywnioskować że raczej ich głównym zadaniem było głosić słowo Boże nieustannie przez cały ich ludzki żywot. Do tego towarzyszył im Duch Św. Trzecia osoba Boska, więc mało prawdopodobne aby mieli żony lub kobiety. To wola Boga spoczywała na nich a Apostołowie ją wypełniali. Wszyscy zgineli śmiercią męczeńską oprócz Jana i Judasza który sie powiesił. Więc raczej niemożliwe żeby mieli kobiety. A co do Kościoła to moge nie wierzyć w niektóre rzeczy. Ale to co głosił Kościół za czasów Jana Pawła II raczej moge wierzyć bo w koncu nasz papież był wyjątkowy i był jednym z mądrzejszych paieży. A zdania JPII nie bede podważał. Wystarczą mi jego encykliki i wypowiedzi.
[quote="matil16"]Jezus zesłał na Apostołów Ducha Św.. Głównym zadaniem Apostołów było głosć Słowo Boże na świecie. Przez ten cały czas towarzyszył im Duch Św. który chronił ich przed truciznami i pokusami. I z tego można wywnioskować że raczej ich głównym zadaniem było głosić słowo Boże nieustannie przez cały ich ludzki żywot. Do tego towarzyszył im Duch Św. Trzecia osoba Boska, więc mało prawdopodobne aby mieli żony lub kobiety. To wola Boga spoczywała na nich a Apostołowie ją wypełniali. Wszyscy zgineli śmiercią męczeńską oprócz Jana i Judasza który sie powiesił. Więc raczej niemożliwe żeby mieli kobiety. A co do Kościoła to moge nie wierzyć w niektóre rzeczy. Ale to co głosił Kościół za czasów Jana Pawła II raczej moge wierzyć bo w koncu nasz papież był wyjątkowy i był jednym z mądrzejszych paieży. A zdania JPII nie bede podważał. Wystarczą mi jego encykliki i wypowiedzi[/quote]
to jest twoje zdanie oparte na waskich dowodach i niekompletnej ...nie bezstronnej interpretacji
czytalalam wiele prac na ten temat..
wiele dowodow..bylo tam przytoczonych...itp itd...
a Ty mi mowisz o samym pismie :P
wg Wybitnych naukowcow..jest to prawdopodobne aby Jezus mial zone...
malo tego jedna z legend glosi iz mial potomka:P
nie twierdze iz mial kobiete..lecz nie wykluczam takiej mozliwosci definitywnie..
jak to robi Kosciol
ps. co do JP byl autortytetem
ale Kartezjusz mowil iz w metodologi nie nalezy ufac autorytetom...
a wrecz je odrzucac :P
a co powiesz na temat ewangieli wg Sw. Tomasza?
i uznaniem jej za kosciol jako herezja?
bo obala on sens istnienia instytucji kosciolnych :P ??
Ostatnio zmieniony przez dziabot Pon 04 Lut, 2008 00:03, w całości zmieniany 2 razy
a do Ewangeli św. Łukasza to chyba jesteś w złym rozumowaniu, ale wracając do Judasza, już chyba lepiej wierzyć to co podawał JPII niż to co podają naukowcy więc sory..
[quote="matil16"] do Ewangeli św. Łukasza to chyba jesteś w złym rozumowaniu[/quote]
nie wspomnialam tu o ewengieli wg swietego Lukasza lecz TOMASZA
[quote="matil16"]już chyba lepiej wierzyć to co podawał JPII niż to co podają naukowcy więc sory..[/quote]
sorrz JPII byl madrym czlowiekiem lecz nie posiadal monopolu na wiedze i nieomylnosc...
wiec trzeba badac sprawe w sposob wszechstronny....a nie kierujac sie opinia i ekspertyza jednego czlowieka...
[quote="dziabot"]nie wspomnialam tu o ewengieli wg swietego Lukasza lecz TOMASZA [/quote]
sory, to tylko moja nieuwaga ")
a co do reszty, moge ci powiedzieć że wyczytałem i nawet zapytałem sie swojego katechety, że Papież jako głowa Kościoła katolickiego jest nieomylny w sprawach które dotyczą prawd Bożych i faktów z życia Jezusa. A skąd mamy pewność że Papież jest nieomylny?? Odpowiedź jest prosta, podczas Wniebąwstąpienia, Jezus zesłał Ducha św. jako strażnika prawd które mieli przekazywać Apostołowie a szczególnie Św. Piotr ludziom. Dlatego wszystko co głosi Biblia i to co mówili Apostołowie było napisane i głoszone pod natchnieniem Ducha Św. I Duch Sw. nadal czuwa aby nie została ta prawda zakłamana. Dlatego Kościół od wieków utrzymuje sie przy jednym. i raczej nie możemy sie zdziwić że w sprawie niby Ewangeli Juadasza, Kościół przyjoł taką postawe i moim zdajniem słusznie.
[quote]a co do reszty, moge ci powiedzieć że wyczytałem i nawet zapytałem sie swojego katechety, że Papież jako głowa Kościoła katolickiego jest nieomylny w sprawach które dotyczą prawd Bożych i faktów z życia Jezusa. A skąd mamy pewność że Papież jest nieomylny?? Odpowiedź jest prosta, podczas Wniebąwstąpienia, Jezus zesłał Ducha św. jako strażnika prawd które mieli przekazywać Apostołowie a szczególnie Św. Piotr ludziom. Dlatego wszystko co głosi Biblia i to co mówili Apostołowie było napisane i głoszone pod natchnieniem Ducha Św. I Duch Sw. nadal czuwa aby nie została ta prawda zakłamana. Dlatego Kościół od wieków utrzymuje sie przy jednym. i raczej nie możemy sie zdziwić że w sprawie niby Ewangeli Juadasza, Kościół przyjoł taką postawe i moim zdajniem słusznie.
[/quote]
sorry ale rozpieprzasz mnie tymi religijnymi farmazonami
z Galiicjuszem tez mial racje...buhehehehhe--NIE MIAL...
to co mowi Kosciol..ok w pewnych sprawach go popieram..
ale nie nalezy podchodzic do niego jako insytucji ktora tylko i tylko ma racje
a dlaczego Kosciol odrzuca ewangelie wg sw Tomasza???
bo w niej Jezus obala potrzebe istnienia instytucji Koscielnej
ja Ci tu klade hipotezy /dowody naukowe a ty mi przeprzysz o religijnej nieomylnosci..ktora nie zostala niczym udpowodniona :P
[quote="matil16"]np. małżeństwo Jezusa z Marią Magdaleną.[/quote]
Malzenstwo Jezusa z Maria Magdalena bylo opisane w wielu ewangeliach
tu warto dodac, ze ze wszystkich ewangelii tylko 4 nie zawieraja tej informacji (Mateusza, Marka, Lukasza i Jana) innymi slowy, sa ta jedyne 4 uznawane przez kosciol
czyzby kosciol bal sie prawdy, ze Jezus mogl byc zonaty???
[quote="matil16"] A przecież apostołowie też nie mieli swoich żon[/quote]
A sw. Lukasz??? oczywiscie, ze mial zone, bylo to gdzies opisane!
[quote="matil16"]Kościół przyjoł taką postawe i moim zdajniem słusznie.[/quote]
na prawdziwosc ewangelii wg Judasza sa takie same dowody jak na wszystkie inne!
a tak wogole to czemu Judasz nie moze byc swietym? Za swietych uwaza sie osoby, ktore byly swiadkiem lub dokonali codu - judasz doswiadczyl codu tak jak cala reszta apostolow podczas ostatniej wieczerzy.
mysle, ze w pewnym sensie powinnismy byc wdzieczni Judaszowi, bo gdyby nie on, Jezus nie otrzymal by szansy na danie nam wiecznego zbawienia.
mowie to wszystko jako osoba, ktora patrzy na religie w inny sposob - nie jestem katolikiem; ja wierze w nauke - wszystkie codu to dla mnie tez nauka tylko, ze musimy sie liczyc z tym, ze nie wszystko jeszcze odkryte
Ostatnio zmieniony przez bartek-scotek Wto 05 Lut, 2008 19:57, w całości zmieniany 1 raz
[quote="bartek-scotek"]a tak wogole to czemu Judasz nie moze byc swietym?[/quote]
wiesz mozna na to roznie patrzyc
raz iz zdradzil Jezusa choc z drugiej strony jak wiemy Kosciol nigdy nie potepial w sposob oficjalny Judasza jako osoby...
a sw. Augustyn np jest swientym...mimo tego iz zyl w zwiazkach nieslubnych z dwoma kobietami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum