[quote="dycha"]Właśnie, co sądzicie o księżach? Czy to człowiek z powołaniem? Myślicie że nie grzeszy? Że zachowuje celibat? Czekam na wasze szczere wypowiedzi... [/quote]
To ja Ci odpowiem. Niektórzy mają powołanie, a niektórzy nie. Wszyscy grzeszą, więcej lub mniej. Z celibatem też bywa różnie. Tyle.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
dokładnie i temat został wyczerpany :lol2:
a tak na poważnie.. z tymi księżmi to różnie bywa. Raz oglądałam odcinek "Rozmów w toku" o prostytutkach. I był tam taki 18-letni chłopak, który był męską prostytutką. Sam mówił, że duża część jego klientów to właśnie księża i m.in. dlatego przestał chodzić do kościoła. Poza tym często sie słyszy o księżach-pedofilach, takie czasy..
Ale z drugiej strony są też porządni księża, którzy świecą przykładem, np. było u mnie w tym roku odnowienie misji świętych. I przyjechali tacy dwaj fajni księża misjonarze. Robili nauki dla młodzieży o 20. Gadali 1-2, a wcale mi sie nie dłużyło, można sie było wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć. Niestety rzadko można spotkać takich księży.
_________________ "Nie kocham jeszcze, a ranki już moje
O snach mych dziwnie wstają zadumane,
Już chodzą za mną jakieś niepokoje,
Już czegoś pragnę i czegoś się boję
W noce niespane..
I już na ustach noszę ślad płomienia
Jego imienia."
Ano, racja, racja.
Nie można mierzyć księży jedną miarą. Każdy jest inny, każdy ma jakieś tam grzechy na swoim koncie. Jeden może być księdzem bez powołania, dla kasy i robić różne rzeczy, które mu nie przystoją, a drugi może mieć powołanie i być naprawdę dobrym księdzem.
Prawda jest taka, że na księdza nie każdy pasuje. Imo, ksiądz powinien być osobą szczerą, otwartą, kontaktową. A nie wszyscy tacy są.
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
Nic dodać, nic ująć. Poza tym na temat księży wypowiadaliśmy sie już przy okazji wiary i kościoła, więc nie wiem jaki jest sens pisać to samo, ale ok.
Co do powołania, moich czterech kolegów rok starszych z jednej klasy wybrało sie do seminarium bo odkryli w sobie powołanie. Wytrwało t5am do tej pory trzech, a wierze tylko w jednego, tzn, w to że będzie dobrym księdzem o ile nie wpadnie w pogoń za kasą.
Mój były proboszcz zwinął pieniądze i uciekł do Anglii, tam jest nauczycielem historii :lol2:. Nikt go nie szuka, a przecież ukradł, im wszystko wolno, czuja sie bezkarni. Przez księży pedofilów, nieuczciwych wielu z nas odchodzi z kościoła, bo przecież osoba duchowna powinna być autorytetem. Jaki jest sens ich słów, nauk, kazań jeśli sami są często gorsi od przeciętnego człowieka. Są również dobrzy kapłani, tacy jacy powinni być.
_________________ [i]Był jak mgła- niewidzialny, tajemniczy.
Był jak kruchy róży kwiat - delikatny...
Był jak cichy wiatr,
Całkiem wolny lecz samotny,
Jak ocean bez dna nieszczęśliwy.
Mówił, że to nie jego świat.
Pragnął wrócić tam, gdzie się rodzi dusza.
Gdzie zostawił tą najważniejszą rzecz
Wielką przyjaźń i miłość ponad śmierć...
[/i]
Rzeczywiście każdy ksiądz jak każdy człowiek ma inny charakterek, ale jednak większość z nich to ludzie którzy naprawdę wierzą w boga,jedni mnie inni bardziej ale jednak
wierzą . Lecz pomimo wiary popełniają błędy jak każdy z nas "trzeba pamiętać że ksiądz też człowiek" bez względu na to czy ma powołanie czy nie
_________________ Cokolwiek człowieka spotyka powinien zawsze się podnieśc i DĄŻYC NAPRZUD...
mało jest takich z powołania.
ci co tego nie czują powinni się wycofać.
bo może na początku chce i czuje to, ale część rezygnuje, i dobrze bo to nie jest profesja, którą można wykonywać bez powołania, bo to bez sensu.
poza tym nie ufam księżom.
tak samo mają grzeszki, zbierają tylko kasę i jeżdżą do burdeli.
nie generalizuję, ale opisuję znane mi przypadki.
poza tym do kościoła nie chodzę, nie spowiadam się bo to żaden dla mnie autorytet ksiądz więc wiszą mi ogólnie.
tylko żeby dzieci nie krzywdzili bo bywają i tacy.
Powiem tak:) ilu było złych apostołow?
1/12 więc 1/12 księży na świecie może być pedofilami modelarzami itp:0 powiecie pewnie że jest ich więcej.. no może ale ja bym obstawił taką liczbę że co 12 ksiądz to frajer. każdy z nich to człowiek i ma chwile słabości.
Łatwo się czepiać księży, policjantów, nauczycieli...
Dziwne że najbardziej piętnujemy tych którzy są po to żeby pomagać.
_________________ Nauczyli nas regułek i dat,
Nawbijali nam mądrości do łba,
Powtarzali, co nam wolno, co nie,
Przekonali, co jest dobre, co złe.
Odmierzyli jedną miarą nasz dzień,
Wyznaczyli czas na pracę i sen.
Nie zostało pominięte już nic,
Tylko jakoś wciąż nie wiemy jak żyć.
Zapraszamy na NOWE forum członków i sympatyków Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego: http://forum-pttk.pl/
Są księża z powołaniem którzy wszystko co robią to w imie chrystusa i bez powołania którzy to robią dla kasy heh z celibatem to róznie bywa a każdy człowiek przecież jest grzeszny nie ma człowieka bez skazy...Co bylo z tą 14-tką co zaszła w ciąże co ten ksiądz zrobił? próbował jej uniemożliwić dlasze rozwijanie i kształcenie za wszelką cene chciał aby aborcja sie nieodbyła nie jego interes więc po co wciskał nos w nieswoje sprawy!
Ostatnio zmieniony przez Paulina14 Czw 10 Lip, 2008 00:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum