Co sądzicie o głupich stereotypach satanistów? Tzn.: zabijanie niemowląt, dziewic, picie krwi. Dla mnie to głupota. Dla satanisty najgorszą rzeczą jako mozna zrobic to zabicie innej osoby( pisze o tych prawdziwych, a nie o wszystkich pseudo satanistach latających po cmentarzach). Satanista nie wierzy w nic, uważa że sam kieruje swoim życiem. Satanizm jest filozofią życia, nie uznaje Boga, nie uznaje także szatana
Jeszcze głupsze jesst przypisywanie satanizmu metalom.
Nie wiem czy w dobrym dziale umieszczam temat, jesli nie to sorki.
_________________ Nie czekaj do jutra, bo ono może nie nadejść
Heh a mi to jakoś wszystko pasuje do siebie Żartuje oczywiście, ale sama nazwa satanizm kojarzy się z szatanem, czyż nie?
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
ale sama nazwa satanizm kojarzy się z szatanem, czyż nie?"]
Właśnie...
Dark_Lady musze Ci przyznac, że zaintrygowałaś mnie tym tematem. Troche poszukałam w necie- satanizm to zwyczajny ateizm. Nigdy bym nie pomyślała...No i jeszcze taką nazwę wymyślili że hej.
Stereotypy, o których piszesz wzięły sie pewnie stąd:
Cytat:
Jednak propaganda anty-satanistyczna prowadzona głównie przez Kościół Katolicki w XIX, XX i XXI wieku zniekształciła znaczenie tego słowa, głosząc, że sataniści czczą biblijnego szatana mówiąc "Ojcze Nasz" wspak, składając krwawe ofiary, rytualnie gwałcąc dzieci lub mordując się nawzajem. Zaś zbuntowana młodzież, chcąc ukazać swoją odmienność, zaczęła wyznawać to wypaczone pojęcie satanizmu.
Dark_Lady napisał/a:
Jeszcze głupsze jesst przypisywanie satanizmu metalom
Najczęściej to w Ich muzyce pojawiają się elementy satanizmu...
_________________ Takie jest moje zdanie.
Ostatnio zmieniony przez tango Pią 03 Sie, 2007 06:28, w całości zmieniany 1 raz
asatanizm to zwyczajny ateizm. Nigdy bym nie pomyślała...
więc ja też muszę poszukać w necie;p przecież satanizm a ateizm to dwa różne pojęcia..
Ateizm – przekonanie mówiące, że Bóg, względnie bogowie nie istnieją. Ateizm tłumaczy zjawiska świata bez odwoływania się do przyczyn nadnaturalnych; jako składnik refleksji filozoficznych łączy się ze stanowiskiem racjonalistycznym i materialistycznym.
Satanizm – termin obejmujący wiele systemów przekonań i praktyk, którego granice są wyjątkowo nieostre. Satanistycznymi określa się różne wyznania religijne, których członkowie rzeczywiście czczą różnie rozumianego Szatana.
ludzie uznający ateizm w nic nie wierzą, ani w Boga ani w szatana, natomiast sataniści wierzą w szatana i to do nich sie odnosi to "zabijanie niemowląt, dziewic" przecież sama nazwa satanizm bierze się od szatana czy na odwrót;p no przecież osobe ktora w nic nie wierzy nie nazwano by od tak sobie satanistą
Nikt nie jest tak naprawdę ateistą. Każdy podświadomie wierzy w jakąś tam siłę wyższą, jakby jej nie nazywał.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
Zapewne żadnego, ale czytałam o satanizmie na stronach internetowych przez nich tworzonych. Ja nigdzie nie napisałm że wiem o nich dużo, jednak ci wszyscy sataniści latający po cmentarzach są pseudo satanistami. Bo istnieje kilka odmian satanizmu.
Dark Lady, przepisałaś wszystko ze strony internetowej http://www.satan.pl
To nawet nie jest Twoje doświadczenie z satanistami, tylko zwykły plagiat. Chcesz udawać mądrą, a tylko skopiowałaś tekst.
mam 2 kumpli którzy uważają sie za satanistów...porażka, oni chyba nawet nie wiedzą o co w tym w ogole chodzi porobią sobie kilka zdjęć na cmentarzu i po znęcają sie nad biednym czarnym kotem i twierdzą, ze są statnistami :/ ŻENADA!!!
ateiści w nic nie wierzą? przecież wierzą że nie ma Boga, wierzą, że nie ma szatana. to też jakaś tam wiara.
Oni nie wierzą. Oni są tego pewni. To odnosi się tylko i wyłącznie religii.
Cytat:
Nikt nie jest tak naprawdę ateistą. Każdy podświadomie wierzy w jakąś tam siłę wyższą, jakby jej nie nazywał.
Skąd ta pewność? Nie sądź ludzi wg swojej miary.
Cytat:
Ogólnie to sekty powstają żeby sie zabawić (gwałcenie,zabijanie itp co najgorsze)
Czego to się człowiek nowego nie dowie... Istnieją na świecie różnorakie sekty. Jednak o tych, których głównym celem samym w sobie jest gwałcenie i zabijanie, nigdy nie słyszałem.
Co do samego satanizmu - Miałem swego czasu do czynienia z biblią La Veya. Ciekawa filozofia, której wiele elementów odnajduję i w sobie. Jednak nie uważam się za satanistę, bo określanie się w ten sposób nie jest mi do niczego potrzebne.
W sumie to dość zawile te posty- strona satan.pl jest opisana jako Strona Wyznawcow Szatana, w paru internetowych encyklopediach mozna znalezc podobne wytlumaczenie tego slowa.. A moja encyklopedia pwnu nie tlumaczy tego slowa... I co tu jest prawda?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum