Wysłany: Nie 06 Lip, 2008 23:27 Sensacyjne odkrycie podważy chrześcijaństwo?
[quote]Sensacyjne odkrycie podważy chrześcijaństwo?
Treść kamiennej tablicy odkrytej w Jordanii może dowodzić, że Chrystus wcale nie był pierwszym, który zmartwychwstał. Tekst tablicy z I wieku przed naszą erą głosi, że kilkadziesiąt lat wcześniej żył inny Mesjasz, syn Józefa, nazywający siebie "księciem żydowskim". Zabity przez żołnierzy Heroda w powstaniu żydowskim miał następnie zmartwychwstać – informuje serwis dziennik.pl.
Tekst w języku hebrajskim został zapisany tuszem. Kluczowe części tekstu uległy jednak zatarciu, przez co wymowa przekazu jest niejednoznaczna i może być różnie interpretowana.
Według profesora Israela Knohla z Uniwersytetu w Jerozolimie, tablica opisuje historię Szymona, syna Józefa, który przewodził żydowskiemu powstaniu przeciw królowi Herodowi w końcu I w. p.n.e. Wydarzenia te mają być opisane w "Objawieniu Gabriela", według którego naród żydowski miał zostać wyzwolony spod okupacji, a "zło miało zostać pokonane w ciągu trzech dni". - To powinno wstrząsnąć podstawami chrześcijaństwa - zauważa Knohl. Jego zdaniem, możliwe, z nauki Nowego Testamentu, zostały zaczerpnięte przez apostołów z wcześniejszej historii żydowskiego "mesjasza" – informuje serwis dziennik.pl.[/quote]
Co o tym sądzicie?
_________________ Nie zawsze możesz dostać to, czego chcesz. Ale jak się okazuje, jeśli się czasem starasz, to dostajesz to, czego potrzebujesz.
[quote]Tekst w języku hebrajskim został zapisany tuszem. Kluczowe części tekstu uległy jednak zatarciu, przez co wymowa przekazu jest niejednoznaczna i może być różnie interpretowana.[/quote]
I dlatego dla mnie to jest nieprawdziwe...
POzatym wierze.
Nie jestem Tomaszem i nie potrzebuję dowodów, ze to Jezus był pierwszy.
_________________ [color=violet]Ja szukam w moim śnie
Gęstych traw, kołyszących o zmierzchu.
Ogrodów pełnych kwiatów
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]
[quote="Mazzy"]Nie jestem Tomaszem[/quote]
Boże, jak ja kocham to imię :P
A wracając do tematu, nawet jeśli to jest prawda, nic to nie zmienia, przynajmniej dla mnie.
Przecież wiadomo, że po tylu latach nie wszystkie informacje mogły sie zachować.
Zresztą ciągle sie słyszy, że kościół ukrył niewygodne dla siebie informacje itp.
Dla mnie liczy sie tylko to że Bóg istnieje, a przeszłość, jaka by nie była i tak już taka pozostanie. Lepiej zająć sie tym co będzie.
_________________ "Nie kocham jeszcze, a ranki już moje
O snach mych dziwnie wstają zadumane,
Już chodzą za mną jakieś niepokoje,
Już czegoś pragnę i czegoś się boję
W noce niespane..
I już na ustach noszę ślad płomienia
Jego imienia."
Nie pierwsi i nie ostatni z sensacyjnymi odkryciami byle obalić niewygodną im wiarę.
Jak sama nazwa mówi, to jest Wiara i na niej, a nie na dowodach trzeba sie opierać.
Mi to nie robi żadnej różnicy. Będę wierzyć nadal.
_________________ [i]Był jak mgła- niewidzialny, tajemniczy.
Był jak kruchy róży kwiat - delikatny...
Był jak cichy wiatr,
Całkiem wolny lecz samotny,
Jak ocean bez dna nieszczęśliwy.
Mówił, że to nie jego świat.
Pragnął wrócić tam, gdzie się rodzi dusza.
Gdzie zostawił tą najważniejszą rzecz
Wielką przyjaźń i miłość ponad śmierć...
[/i]
Dość dużo już tych niepewności w religii. Myślę, że to nic nie zmieni. Dalej wierzę i żadna tabliczka, w której:
[quote="dycha"]Kluczowe części tekstu uległy jednak zatarciu, przez co wymowa przekazu jest niejednoznaczna i może być różnie interpretowana. [/quote]
nie zmieni tego.
_________________ "Nawet jeżeli jesteś idiotą, staraj się nie być głupi."
FOREST GUMP
[quote="butterfly"]Jak sama nazwa mówi, to jest Wiara i na niej, a nie na dowodach trzeba sie opierać. [/quote]
Ładnie powiedziane. wiara opiera się na tym, że wierzysz. mogą Ci wmawiać, że Bóg nie istnieje, że jest ktoś inny, ale ten kto naprawdę jest wierzący nie zwróci na to uwagi, bo bóg jest w jego sercu nie w dowodach.
_________________ [color=#BF4080]"on risque de pleurer un peu si l'on s'est laisse apprivoiser"[/color]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum