Stygmat - określenie stosowane w niektórych religiach do określenia ran będących symbolem szczególnego związku z Bogiem. Zjawisko znane np. z wierzeń chrześcijańskich (rany odpowiadające ranom Chrystusa na czole, dłoniach, stopach i boku) i islamskich (rany odpowiadające ranom Mahometa odniesionym przez niego podczas bitew). Człowiek u którego takie rany występują nazywany jest stygmatykiem.
Wierzycie w stygmaty?
_________________ Nie zawsze możesz dostać to, czego chcesz. Ale jak się okazuje, jeśli się czasem starasz, to dostajesz to, czego potrzebujesz.
Wierze, ale jakoś mnie to szczególnie nie podnieca.
_________________ [color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]
Ojciec Pio miał stygmaty.
Wg mnie jest to sprawa głębokiej wiary, każdy z nas może to sobie wyprosić u Boga, tylko ile ludzi zgodziło by sie na takie poświęcenie.
_________________ "Nie kocham jeszcze, a ranki już moje
O snach mych dziwnie wstają zadumane,
Już chodzą za mną jakieś niepokoje,
Już czegoś pragnę i czegoś się boję
W noce niespane..
I już na ustach noszę ślad płomienia
Jego imienia."
Nie zastanawiałam sie nad tym... Nie widziałam i sie nigdy tymże zjawiskiem nie interesowałam, więc nie wiem czy wierze, czy też nie.
_________________ [i]Był jak mgła- niewidzialny, tajemniczy.
Był jak kruchy róży kwiat - delikatny...
Był jak cichy wiatr,
Całkiem wolny lecz samotny,
Jak ocean bez dna nieszczęśliwy.
Mówił, że to nie jego świat.
Pragnął wrócić tam, gdzie się rodzi dusza.
Gdzie zostawił tą najważniejszą rzecz
Wielką przyjaźń i miłość ponad śmierć...
[/i]
Po 1 pojawia się pytanie czy nie są podrobione?<bo ja jestem niedowiarkiem>
Po 2 każdy z nas jak bardzo by chciał mógł by mieć...
A tak po 3 to ja raczej...chyba niewierze...
_________________ Cokolwiek człowieka spotyka powinien zawsze się podnieśc i DĄŻYC NAPRZUD...
bym musiała to zobaczyć na własne oczy z bliska i wtedy bym wydała swoją opinię.
tak mogę powiedzieć, że to podróbka bo nigdy nikt ich z bliska nie widział i nie chciał pokazywać.
także można jedynie snuć teorie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum