Ja wybrałam na bierzmowanie postać św. Marii Goretti. Bardzo upodobałam sobie jej życie jakie ta młoda dziewczynka prowadziła.
Z postaci świętych i błogosławionych podoba mi się również postać bł. Marii Karłowskiej- założycielki Zgromadzenia Sióstr Pasterek od Opatrzności Bożej, oraz postać św. Jadwigi królowej Polski, Laury Vicuny, Julii Biliart oraz św Eulalii
_________________ Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały już latać.
Wzięłam Berta, chociaż nie wiem, czy była taka święta;D
A dlatego tylko, że miałam dobre skojarzenie z dziewczyną z gimnazjum;)
co do świętych, to nie znam historii żadnego, więc absolutnie żaden mnie nie może fascynować.
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
Amelia. Jakaś tam święta taka jest, bo pamiętam, że sie o niej wtedy uczyłam.
Ale jakoś średnio przywiązuje do tego wage.
_________________ [color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]
Mam Anna... Dlaczego? Bo było pierwsze pod ręką...
Co do świętych którzy mnie fascynują...nie znam żadnej bibliografii więc żaden.
_________________ [i]Był jak mgła- niewidzialny, tajemniczy.
Był jak kruchy róży kwiat - delikatny...
Był jak cichy wiatr,
Całkiem wolny lecz samotny,
Jak ocean bez dna nieszczęśliwy.
Mówił, że to nie jego świat.
Pragnął wrócić tam, gdzie się rodzi dusza.
Gdzie zostawił tą najważniejszą rzecz
Wielką przyjaźń i miłość ponad śmierć...
[/i]
[quote]A ja nie mam bierzmowania...po co mi [/quote]
Po to byś nie miała problemu z ewentualnymi papierami do ślubu? To tak ze strony biurokracji;). Ale są jeszcze inne punkty widzenia, zwłaszcza jeśli ktoś jest bardzo wierzący, praktykujący itp, itd;).
Ja mam Anna z bierzmowania, ale to już pisałam;). Teraz gdybym miała bierzmowanie wzięłabym sobie Łucja ;DD
Był jak cichy wiatr,
[/i]
Na bierzmowaniu wzięłam Maria.
Dlaczego? Bo tylko taka święta przyszła mi do głowy, gdy trzeba było zapisać patrona na takiej kartce.
Jakoś nie przywiązuje do tego wagi, nie znam życiorysu żadnego świętego tak dokładnie, aby się nim fascynować.
_________________ [color=#C7B59D]Gdy nadwrażliwość jest jak[/color] [b][color=#825341]bilet [/color][/b][color=#C7B59D]w jedną stronę stąd.[/color]
[quote="butterfly"]Po to byś nie miała problemu z ewentualnymi papierami do ślubu? To tak ze strony biurokracji;).[/quote]
To sobie kupię i załatwię bierzmowanie w jeden dzień. A nie miałąbym chodzić przez 2 lata z jakimś indeksem i zbierać podpisy od księży za spowiedź, za mszę itp....Przecież to głupota.
[quote="butterfly"]Ale są jeszcze inne punkty widzenia, zwłaszcza jeśli ktoś jest bardzo wierzący, praktykujący itp, itd;).[/quote]
Nie wierzę
_________________ Nie zawsze możesz dostać to, czego chcesz. Ale jak się okazuje, jeśli się czasem starasz, to dostajesz to, czego potrzebujesz.
[quote="dycha"]To sobie kupię i załatwię bierzmowanie w jeden dzień. A nie miałąbym chodzić przez 2 lata z jakimś indeksem i zbierać podpisy od księży za spowiedź, za mszę itp....Przecież to głupota. [/quote]
To akurat przygotowanie do bierzmowania;). Ja po części też miałam załatwione wcześniej niż inni i chodziłam tylko kilka miesięcy bo pilnie potrzebowano chrzestnej;). Ale nie za kasę. Ksiądz był wyrozumiały i tyle. Głupotą jak dla mnie jest sprzedawanie sakramentów, choć i tak każdy ksiądz to robi, teoretycznie 'co łaska' jest ustalonym z góry cennikiem.
[quote="dycha"]Nie wierzę [/quote]
A no właśnie. I to wszystko wyjaśnia.
Był jak cichy wiatr,
[/i]
Ja chodziłem no właśnie ile bo nie pamiętam już ;p ale miałem plecy u proboszcza bo byłem prze 5 lat ministrantem, no i jako pierwszy byłem chrzczony w kościele
A imię wybrałem Św. Andrzej a dlaczego nie wiem, łatwo opis znalazłem wydrukowałem i mu dałem : DD
_________________ [color=red]Chodź, chodź ze mną do łóżka
Zrobię to byś bać się przestała
Będę całował twoje palce
Będę dotykał twoje nagie ciało
Więc chodź, chodź ze mną do łóżka
Ja będę w tobie, a ty będziesz we mnie
Chodź ze mną do łóżka
Poczujemy się wzajemnie
[/color]
Ja do bierzmowania przystępuje z powodu babci a nie że nie bede mogła przyjąć slubu kościelnego (i tak sie nie wyjde za mąż) A moim imieniem bedzie Winifreda. A tak poza tym bierzmowanie jest potrzebne do ślubu kościelnego ale do cywilnego już nie więc jak ktoś nie ma bierzmowania może mieć ślub cywilny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum