Wysłany: Sob 15 Gru, 2007 17:14 Umberto Eco i jego wskazania
Nawiązując do tematu felietonu Umberto Eco "Drugie zapiski na pudełku od zapałek". Jak wy planujecie swój niedzielny czas, czy wykorzystujecie go równie dobrze jak zostało nam to polecone? Czy ten dzień to kolejna szansa na długie wyspanie się, nudzenie, oglądanie telewizji i robie wszystkiego czego nie powinniśmy robić? Niedziela jest dniem przypomnienia sobie o Bogu w trakcie naszych tygodniowych zmagań ma nam dać natchnienie do różnorakiej pracy na cały długie i ciężki napełniony obowiązkami i pracą tydzień. To nie jest kolejny dzień na robie nie zakupów czy odrabianie lekcji.....
Ciekawa jestem jak wy odbieracie niedzielne dni.
_________________ Zostaw to, nie szukaj problemów we wszystkim
Znajdź szczęście i daj je swym bliskim
Zostaw to, mija cenny czas, za kilka lat
Znów w tym samym miejscu powiesz - miałem zły start
Normalnie, jak kazde inne, i nie wiem dlaczego zostało przyjęte, ze to własnie w niedzielę nalezy przypomniec sobie w jakis szczegolny sposob o Bogu, osoba wierząca powinna o nim pamietac zawsze.I nie koniecznie chodząc raz na tydzien do koscioła musi robić to własnie w niedzielę.
Ja nie chodzę.
_________________ NOWE,PIEKNE,CUDOWNE FORUM VETO
[b][color=orange]Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba
robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o
sprężynę w materacu.[/color][/b]
1164 Lud Boży od czasów Prawa Mojżeszowego znał stałe święta, począwszy od Paschy, by wspominać zdumiewające czyny Boga Zbawiciela, dziękować Mu za nie, przedłużać pamięć o nich i uczyć nowe pokolenia zgodnego z nimi postępowania. W czasie Kościoła, usytuowanym między wypełnioną już raz na zawsze Paschą Chrystusa a jej spełnieniem w Królestwie Bożym, [b]liturgia sprawowana w ustalone dni[/b] jest głęboko przeniknięta nowością misterium Chrystusa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum