[quote="Nimfa"]mają duszę i koniec.[/quote]
To żaden argument.
Jeśli nie masz nic do powiedzenia, to się nie wypowiadaj.
Ja nie mam zdania na ten temat.
Nigdy się nad tym nie zastanawiałam i raczej nie mam zamiaru, ponieważ nie obchodzi mnie to, czy zwierzęta mają duszę.
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
[quote="Nimfa"]pieprzenie... wg Boga może nie maja ale kazdy moze uwazac inaczej.[/quote]
O co Ci chodzi tak właściwie?
Jakiego Boga znowu?
Jeśli nie chcesz popierać niczym swojej opinii to jej nie wypowiadaj.
P.s. Co do podpisu - tak jestem Twoim wrogiem, chcę Cię zniszczyć
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
[quote="poem sometimes"] P.s. Co do podpisu - tak jestem Twoim wrogiem, chcę Cię zniszczyć [/quote]
prosze sie nie czepiac mojego podpisu. bo taka jest prawda. mod jest zwykle starszy i wydaje mu sie ze ma wladze nad wszystkimi. xP
_________________ Mod - wróg. User - ofiara. Więc nie zadzieraj z nim bo jest zawsze wściekły!!!
[quote="Dark_Lady"]A skąd mamy pewność, że my ją mamy? Może to tylko kolejny wymysł, żebyśmy się nie bali smierci? Tak tylko pytam.[/quote]
zalezy jak kto pojmuje dusze...
ja np sadze...(wg mojego wyobrazenia)
ze z jednym podstawowym elementem duszy jest jazn myslaca..
a to iz myslisz dla Ciebie czy dla mnie w mej postacji jest faktem niepodwazalnym
a jak wiemy mysli nie mozemy umaterialnic..podobnie jak nasze sumienie ktore rowniez jest niematerialne ale dziala w sposob indywidualny,,,
i ja m.in tak odbieram dusze.. :-)
[quote="Nimfa"]pieprzenie... wg Boga może nie maja ale kazdy moze uwazac inaczej.[/quote]
w swojej argumentacji nie dalam absolutnie jakis dowodow religijnych...wiec nie wciagaj w to Boga...
[quote="Snape"]Według mojej katechetki nie ma czegoś takiego jak dusza u zwierząt.
A ja nie umiem tego wszystkiego ogarnąć i się ustosunkować...[/quote]
przecież my też jesteśmy zwierzętami (ssakami)
ta katechetka mówi jedno i tym samym zaprzecza i komu tu wierzyć jedynie to można tylko polegać na sobie i samemu dojść do czegoś....
czy mają dusze? tego nie wiemy i myślę, ze jeszcze trochę będziemy musieli poczekać, aby to odkryć... Jednak to, że zwierzęta mają instynkt i nie myślą dla mnie jest oczywiste. Co do duszy: myślę, że każde żyjące stworzenie jednak MUSI cos czuć... Więc podejrzewam, ze zwierzeta mają dusze.
_________________ [i]Lecz nikt nie może stracić z oczu tego, czego pragnie. Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi. Sekret tkwi w tym, żeby się nie poddać.[/i]
Ostatnio zmieniony przez Love_stoned Pią 22 Lut, 2008 21:26, w całości zmieniany 1 raz
[quote="nika440"]przecież my też jesteśmy zwierzętami (ssakami)
ta katechetka mówi jedno i tym samym zaprzecza i komu tu wierzyć jedynie to można tylko polegać na sobie i samemu dojść do czegoś....[/quote]
ta jestesmy ssakami to bezwatpienia
ale sa roznice zasadnicze miedzy nami a zwierzetami
my posiadamy sumienie...jazn myslaca oraz wolnosc wyboru:)
mozemy dowolnie wybierac nasza sciezke zyciowa
zwierzeta sa zaprogramowane...nie mysla nie analizuja...nie dochodza do wnioskow:) itp itd
dlatego dzialaja pod wplywem instynktu ktory jest w nich zaprogramowany jak jakis program na komputerze....czyli wykonuja cos mechanicznie:)
[quote="dziabot"]my posiadamy sumienie...jazn myslaca oraz wolnosc wyboru:) [/quote]
Powiem Wam, że niekiedy, a nawet bardzo często mam wrażenie, że moja Surri ma sumienie. Tak i prędzej powiedziałabym, że niektórzy ludzie nie mają sumienia, niż, że ona go nie posiada.
A czy zwierzaki mają duszę?
Uważam, że tak.
Bo jak wyjaśnić, że kiedy wyjeżdża ich właściciel potrafią przesiedzieć kilka dni przy dzrzwiach bez jedzenia i picia?
Że przytulają się do nas, kiedy jest nam źle, kiedy żaden z bliskich tego nie zauważa? A np. pies tak...
A jeśli chodzi o inne zwierzaki...
Nie wiem, myślę, że np. muchy to duszy nie mają... Może coś tam w nich siedzi... Ale to chyba nie dusza...
To wszystko tylko przypuszczenia, pewnie dopiero, kiedy przekonamy się, czy tak naprawdę ludzie mają duszę, dowiemy się co siedzi w naszych pupilkach.... Tylko, obawiam się, że wtedy tej wiedzy nie przekażemy już nikomu z żyjących....
_________________ ... That I love you
I have loved you all along
And I miss you
Been far away for far too long
I keep dreaming you’ll be with me
and you’ll never go
Stop breathing if
I don’t see you anymore...
Mają duszę. Podobnie jak rośliny. Jest ona po prostu mniej rozwinięta.
[quote="dziabot"]pod wplywem instynktu[/quote]
A czym jest instynkt? Nikt do tej pory mi tego sensownie nie wyjaśnił - może Ty spróbujesz?
[quote="dziabot"]my posiadamy sumienie...jazn myslaca oraz wolnosc wyboru:)
mozemy dowolnie wybierac nasza sciezke zyciowa [/quote]
Hmm, a czy możesz mi powiedzieć - czym wg Ciebie jest dusza?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum