Pytanie stare jak świat: Czy zwierzęta mają duszę? Czy to tylko biologiczne organizmy, czy też może mają w sobie coś więcej? Jak myślicie, co się z nimi dzieje po śmierci?
Zapraszam do wypowiadania się.
_________________ I belive I can fly I belive I can touch the sky
Prawo powinno być jak płot: żmija się prześlizgnie, tygrys przeskoczy, ale bydło nie przejdzie - przysłowie chińskie
Orzesz....
Myślę, że zwierzęta nie mają duszy. Są żywymi stworzeniami, czują itd. ale po śmierci to już nigdzie się nie wybiorą [:.
_________________ [color=#000080]Od kiedy Ciebie w moim życiu jakby więcej,
to tak jakby dni gorszych nie było wcale.
Nie wiem, co z nimi zrobiłeś. Nie pytam.
Po prostu nie oddawaj mi ich dalej. ***;
Nie mam pojęcia co dzeje się z nimi po śmierci, ale myśle, że mają dusze, skoro czują, kochają, przywiązują się... Chciałabym gdzieś tam w niebie spotkać się z moimi kotami, hah
_________________ [color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]
Myślę, że jakąś dusze mają. Może nie taką jak w rozumowaniu chrześcijan, ale na pewno siedzi w nich coś nadprzyrodzonego, jak we wszystkim co żyje. Poza tym przyjmując, ze człowiek ma duszę (choć znów nie uważam, że jest ona taka jak twierdzi kościół) to i zwierz musi ją mieć, bo dusza raczej nie wyewoluowała, małpa na drzewie musiała więc już ją posiadać, choćby jakieś podstawy duszy, ale jednak.
_________________ I belive I can fly I belive I can touch the sky
Prawo powinno być jak płot: żmija się prześlizgnie, tygrys przeskoczy, ale bydło nie przejdzie - przysłowie chińskie
Według mojej katechetki nie ma czegoś takiego jak dusza u zwierząt.
A ja nie umiem tego wszystkiego ogarnąć i się ustosunkować...
_________________ [color=red]Sometimes I feel like there is no hope for me at all
But after while I am laughing loud because I love
So many things in my life I do appreciate
All of the moments I'm sure I won't ever forget[/color]
Eee a ja uważam, że jakąś duszę to muszą mieć...
Nie taką jak my, ale ale jakąś tam mają.
A co sie dzieje z nimi po śmierci??
Tego to nawet nikt nie wie co sie dzieje z człowiekiem, a tym bardziej z psem, czy kotem...
_________________ [i]Był jak mgła- niewidzialny, tajemniczy.
Był jak kruchy róży kwiat - delikatny...
Był jak cichy wiatr,
Całkiem wolny lecz samotny,
Jak ocean bez dna nieszczęśliwy.
Mówił, że to nie jego świat.
Pragnął wrócić tam, gdzie się rodzi dusza.
Gdzie zostawił tą najważniejszą rzecz
Wielką przyjaźń i miłość ponad śmierć...
[/i]
Proste:
Worek kości nie może chodzić.
Zwierzęta mają duszę i tyle - jeszcze jeden powód do niewiary, ponieważ kościół uważa, że nie mają. Raz nawet w gimnazjum się o to z księdzem pokłóciłam.
_________________ Nie czekaj do jutra, bo ono może nie nadejść
Tak myślę, że mają. Na pewno te fajne zwierzęta, typu koty lub psy
Bo głupio mi w to wierzyć jak zabijam pająka ;DD
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
Oczywiście, że mają. Co, to dzięki instynktowi moja suczka Berta do mnie przyłazi, jak mi jest smutno i kładzie ten swój pyszczek na kolana? O nie. Zwierzaki mają duszę. Kropka.
_________________ [color=#800080]Ile z nas zostało w drzewach, które wciąż się zdobywało?
Ilu ludzi nas pamięta? Ilu już nas zapomniało?
Tyle w nas zostaje z dziecka, ile sami gościć chcemy.
Tyle będzie w nas z Człowieka... ile w innych dostrzeżemy.[/color]
[color=#00BFBF]B. Sienko[/color]
Muszą mieć duszę. Nie wyobrażam sobie żeby nie miały... :? Nawet te najmniejsze. Człowiek ma, to czemu zwierzęta mają nie mieć? To by było niesprawiedliwe. :(
_________________ Mod - wróg. User - ofiara. Więc nie zadzieraj z nim bo jest zawsze wściekły!!!
[quote="Nimfa"]Muszą mieć duszę. Nie wyobrażam sobie żeby nie miały... Nawet te najmniejsze. Człowiek ma, to czemu zwierzęta mają nie mieć? To by było niesprawiedliwe. [/quote]
dla mnie z prostego powodu..
bo czlowiek posiada jazn myslaca ...zdolnosc werfikowania...sumienie (problem moralnosci)
zwierzeta instynkt ktory jest w nich zaprogramowany...to sprawie iz zwierzeta i rosliny mozna porownac do maszyn
wg kartezjusza to tzn ciala nieusiwadomione czyli nie posiadajace duszy
Ostatnio zmieniony przez dziabot Nie 03 Lut, 2008 22:01, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum