Wysłany: Pią 19 Paź, 2007 11:20 Pizza - przepisy, pomysły i wszystko inne na jej temat
"Pizza — potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco."
- http://Wikipedia.pl
1. Uwielbiam pizzę od zawsze Jadłem ze 100 różnych rodzajów pizzy, a nawet byłem we Włoszech właśnie po to, aby wypróbować "prawdziwą" pizzę.
2. Jadłem wiele pizz, ale znam tylko kilka przepisów. Podam jeden z nich:
(zakładam że ciasto macie przygotowane lub potraficie je wykonać :P)
Potrzebne będzie:
- ciasto cienkie, średnica 35 cm (przyzwoita wielkość)
- 20-30 dag sera żółtego
- pieczarki
- 10-15 dag salami
- jedna, mała mozarella
- koncentrat pomidorowy (~150 ml)
- oregano
- pieprz
- ewentualne warzywa (np. pomidor)
- szynka z indyka (10 dag)
1. przygotowujemy ciasto
2. ścieramy ser na tarce i układamy go dość drobnie wzdłuż brzegu pizzy (ok. 1 cm od krawędzi), po czym zawijamy ciasto na ułożony ser, tak, aby powstała taka 3-5 cm otoczka, którą delikatnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, aby powietrze miało tam dostęp
3. Przygotowujemy sos - wlewamy koncentrat do szklanki, wsypujemy oregano i pieprz i zalewamy wodą (tak z 5% ilości koncentratu) i dokładnie mieszamy, a następnie rozlewamy po całej pizzy pozostawiając wspomniane już brzegi z serem
4. Wysypujemy ser (niewiele, tak aby przykrył tylko część sosu), na to kładziemy kolejno: salami, kolejna warstwa sera, mozarella i szynka, kolejna warstwa sosu i na koniec warzywa i pieczarki. wszystko zasypujemy znowu serem i polewamy resztką sosu
5. Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż dobrze się wypiecze (nigdy nie mierzę czasu).
Taka porcja zaspokoi głód 3-osobowej rodzinki
3. Pomysłów mam zawsze wiele i czasami wychodzi, a czasami nie. Teraz przyszło mi do głowy jak smakowałaby pizza z pasztetem, oscypkiem i kurczakiem wędzonym - jak przetestuję to dam znać.
Proszę o wypowiadanie się w temacie.
_________________ "Freedom is the right for all sentients begins."
- Optimus Prime "Transformers - the movie"
Jestem uzależniona od pizzy z tyńczykiem, szynką i serem z Da Grasso (nr.32 w Menu) :P
_________________ [color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]
pizza danie tych ludzi z Włoch co już nic do ust nie mieli włożyć a ówcześnie za rarytas uchodzi..
lubię najlepiej z kurczakiem, lub ostrą
_________________ Zostaw to, nie szukaj problemów we wszystkim
Znajdź szczęście i daj je swym bliskim
Zostaw to, mija cenny czas, za kilka lat
Znów w tym samym miejscu powiesz - miałem zły start
Mam swój przepis na pizze, którego niestety nie zdradzę Wychodzi pycha, aż sam sie czasami dziwie, jak moje dłonie mogą zrobić taką pyszność ( sobie posłodziłem ).
Lubie pizze z dużą ilością sera i mięsem z kebaba.
najbardziej mięsną,
nie lubię za to owocami morza, owocami albo z dużą ilością cebuli
_________________ Wybiła północ, dwunasta
Padał deszcz i niebo grzmiało
Anioł szedł środkiem miasta
Upadły Anioł Miał skrzydła czarne
I wzrok przygnębiony
Ja Cię zabiorę Aniele Zagubiony
Zabiorę Cię tam
Gdzie nie dosięgnie
Cię zło tego świata Będziesz szczęśliwy Aniołku,
znów będziesz latał Dogonię Cię
wśród deszczu strumieni Znajdę Cię,
uwolnię,
przygarnę Wyrwę Cię z doliny cieni
Bo kocham
Twe skrzydła czarne
Ja WSZYSTKIE PIZZE kocham! <33 No dobrze. Może oprócz tych z pieczarkami... :/
_________________ [i]Lecz nikt nie może stracić z oczu tego, czego pragnie. Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi. Sekret tkwi w tym, żeby się nie poddać.[/i]
Łooo, ja tam lubię pizzę najzwyklejszą w świecie, bez jakiś pierdółek, które mi nie posmakują;D
Ale nie jem często. Ostatnio prawie wcale.
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum