PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wegetarianizm
Autor Wiadomość

thule 
przedszkolak

Wysłany: Sob 11 Sie, 2007 18:33   Wegetarianizm

Ciekawi mnie czy są tu jacyś wegetarianie, może? Surowo przestrzegający wpojonej sobie anty-mięsnej diety?
Co myślicie o wegetarianiźmie - głupota czy zmiana świata na lepszy?

Księżniczka 
patafian

Wysłany: Sob 11 Sie, 2007 18:38   

Nie mam zdania na temat wegetarianizmu. Wiem jednak, że sama bym nie zrezygnowała z mięsa, pomimo tego, że zabija się zwierzęta. Jedyny okres, kiedy nie jem mięsa, to post przed świętami ;)
[color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]

Ananasek 
Mamuśka ^^

Wysłany: Sob 11 Sie, 2007 18:41   

Nie jestem ani nie byłam wegetarianką,nie lubię zbyt miesa ale je jadam , bo zawiera cenne wartosci odzywcze, ktorych ludzki organizm potrzebuje.Jadam przewaznie drob, czasami wołowine, czy cielecine- ale rzadziej- wolę białe mięso.Szynki jadam niewiele.
Czy jest to zmiana Świata na lepsze/ Nie sądze..
Ludzie nie wyrzekną sie jedzenia miesa.Nigdy.W Polsce jet około 2 milionow wegetarian, mysla , ze to okrucienstwo jesli spozywa sie mieso.Niby meso nie jest potrzebne do tego aby wartosciowo sie odzywiać, mozna jest warzywa, owoce, jakies sojowe kotlety etc.. ale nie mogłabym chyba tak zyć. Nie ma to jak dobry kotlecik ;)
Co z tego, ze giną zwierzęta...Takie jest zycie.. kiedys ludzie jedli ludzi i zycie toczyło sie dalej.
sprężynę w materacu.[/color][/b]

Mazzy 
społecznik
marzycielka

Wysłany: Nie 12 Sie, 2007 11:04   

ja nie jestem wegetarianką, ale nie dziwi mnie jak ktoś nim jest... Jem mięso, ale staram si jeść dużo owoców i warzyw... Tak jakoś, bo mięso i warzywa są potrzebna, i nie mogłabym zrezygnować z jednego na rzecz drugiego..
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]

koleszkowa 
licealista
mała złośnica

Wysłany: Nie 12 Sie, 2007 11:36   

Nie jadam mięsa od 6 lat więc diete tą wprowadziłam jak miałam 11 lat. hmm...są trzy powody nie jedzenia przez ludzi mięsa
- z pwodów zdrowotnych ktoś nie jada mięsa
- nie jada go bo nie lubi
- albo ze względów ideologicznych
Ja zaliczam sie do tej grupy która nie jada mięsa bo nie lubi, bardziej mi pasuje miseczka pełna warzyw niz tłustego mięsa. Nie czuję się 100% weganką ponieważ jadam nabiał (mleko, serki) ale przestrzegam sie produktów z zawartością żelatyny.

addicted 
przedszkolak

Wysłany: Nie 12 Sie, 2007 12:36   

Mam kumpla - wegetarianina. Hm. Ja osobiście nie widzę nic złego w niejedzeniu mięsa, jeśli ktoś ma takie życzenie, proszę bardzo ; ) ja nie stosuję ; )

Setritus 
pracownik

Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 15:08   

ja osobiście bez mięsa nie wyobrazam sobie życia... zadnego schabowego, mieloneeego :/ :? :X ale mam za to przyjaciółke ktora jest wegetarianką - powiedzmy szczerze - extra dupa :D nie wiem czy ma to wpływ na wygląd :lol: :lol: tak czy owak jak ktos nie chce mięsa to spoko, nie czepiam sie :D

Dark_Lady 
gaduła
Królewna

Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 17:52   

Nie powiem kiedyś przez pół roku nie jadłam miesa, ale mama stwierdziła że tak nie może być i kazała mi zacząć je jeść znowu. Teraz jem mało mięsa, a wędliny na kanapki wcale.

http://fioletowakocica.blog.iwoman.pl/

Ananasek 
Mamuśka ^^

Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 17:54   

Setritus napisał/a:
nie wiem czy ma to wpływ na wygląd

ma, wegetarianie jedzą duzo warzyw, owoców i przetworów , ktore są niskokaloryczne same w sobnie- co za tym idzie nie tyją.
sprężynę w materacu.[/color][/b]

thule 
przedszkolak

Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 18:25   

Jeżeli o mnie chodzi, to nie potrafiłbym zrezygnować z mięsa. Szczerze, po dłuższym zastanowieniu, mój jadłospis zmalałby do śladowych rozmiarów. Udka kurczaka, filety rybne, schabowe, kiełbasy, szynki... czy w skrajnych przypadkach nawet jogurty i jajka (!) - no nie wiem jak bym mógł bez tego żyć...

Natomiast nic nie mam do wegetarian, którzy nie traktują tego z nabrzmiałym poczuciem misji. Znaczy się, są pokojowo nastawieni do mięsożerców i nie narzucają swojej woli innym. Nie ma nic gorszego niż rodzice wegetarianie zakazujący spożywanie mięsa swoim dzieciom.

Czasami można spotkać wegetarian, którzy z lubością odziewają się w różnorakie skóry i używają kosmetyków i innych preparatów, które, jak wiadomo, są testowane na zwierzętach. Coś tu nie tak.

Kaza 
początkujący

Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 20:54   

Dla mnie bezsensu jest to, że wegetarianie nie jedzą miesa , a jedzą ryby :|

thule 
przedszkolak

Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 23:12   

Jeżeli jedzą ryby, to wtedy nie są wegetarianami. Z tego, co wiem, to podobno istnieje kilka odmian wegetarianizmu i jest wśród nich taka, w której jedzą ryby. Dla mnie bezsens.

orbi2659 
noob

Wysłany: Wto 14 Sie, 2007 12:47   

ja sie tam nie uważam za wegetariankę chociaż czasami mam dość mięsa a potem mi przechodzi i znów jem

aero2301 
noob

Wysłany: Wto 14 Sie, 2007 16:16   

ja jestem wegetarianką już od kilku lat. nie jem mięsa, bo mi nie smakuje. nie mam żadnych problemów zdrowotnych, ponieważ dbam o moją dietę i wszystkie witaminy. dla mnie to był dobry krok. wcześniej nie zwracałam uwagi na to co jem ;-)
Ostatnio zmieniony przez aero2301 Pon 27 Sie, 2007 16:42, w całości zmieniany 1 raz  

Setritus 
pracownik

Wysłany: Czw 16 Sie, 2007 00:15   

bez mięsa nie ma życia moi drodzy :D poprostu nie wyobrazam sobie świata bez krówek, świnek i kurek... :D :lol:

Odpowiedz do tematu