Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 13:31 Jak napisać książkę?
Cześć:)
Już od jakiegoś czasu, mam ochotę napisać książkę.
Nie dość, że nie mam stałego pomysłu, to jeszcze nie wiem jaki ma być początek.
W sensie jak zacząć.
Jak pomysł mi powstaje w głowie, to zaczynam pisać.
Jednak jak już mam pół - 2 stron, to ten pomysł mi się nudzi i przestaje pisać.
Więc mój problem polega na tym, by znaleźć fajny pomysł i początek.
Mile widziane linki do stron:)
Ktoś pomoże?
_________________ 'Moja dusza była podziurawiona, jak szwajcarski ser i nie mogłam się nadziwić, że jeszcze się nie rozpadła.
Zacznij od krótkich opowiadań - wpadnij na ciekawy pomysł, a potem zainteresuj czytelnika i zaskocz końcem. Pisanie jest trudne, wiem coś o tym.
Coś banalnego nie przejdzie;)
Sama musisz próbować i dojść do tego, jak się zaczyna książkę.
+ nie każdy jest do tego stworzony.
to nie jest tak, że myślisz sobie 'o, napiszę książkę' i ją piszesz.
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
[quote="Księżniczka"]to nie jest tak, że myślisz sobie 'o, napiszę książkę' i ją piszesz.[/quote]
Wiem, sprawdziłam to po jednej osobie.
Już kiedyś napisałam ok.10 stron:)
I mi całkiem wyszło.
Ale wywaliłam;/
Ale dobra, spróbuję od opowiadań.;)
Zobaczę co z tego wyjdzie.
_________________ 'Moja dusza była podziurawiona, jak szwajcarski ser i nie mogłam się nadziwić, że jeszcze się nie rozpadła.
Zacznij od opowiadania, w trakcie pisania, jeżeli pomysł będzie dobry moze cie najdzie i będziesz miała pomysł na coś dłuższego.
Może nie od razy musi wyjść książka ?
Długie i ciekawe opowiadanie też jest w cenie. ;D
_________________ [color=violet]Ja szukam w moim śnie
Gęstych traw, kołyszących o zmierzchu.
Ogrodów pełnych kwiatów
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]
Nie zabieraj się do pisania jeśli nie masz w głowie zamysłu całości. Musisz wiedzieć o czym to ma być. Książka ma być skomponowana, a nie pisana ot tak sobie, bo potem wyjdzie chaos, którego nikt nie chce czytać. No i musisz mieć jakiś szeroki zasób słów, pomysły itp. Chciałbym kiedyś coś napisać, ale miną jeszcze lata, zanim będę na to gotowy.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
Najlepiej zbierz materiały:). Poczytaj troche o ludziach, ich historiach, np. na forach czy innych stornach, poplotkuj ze znajomymi, zapytaj dziadków kim byli Twoi przodkowie.
Potem zbierz je do kupy, pozmieniaj dane, coś przestaw i będziesz miała bestseller.
Najciekawsze historie pisze samo życie.
Gdybym miała talent to napisałabym o sobie;p Albo za kilka lat dam jakiemuś pisarzowi mój pamiętnik i niech to zbierze do kupy;p.
_________________ "Nie kocham jeszcze, a ranki już moje
O snach mych dziwnie wstają zadumane,
Już chodzą za mną jakieś niepokoje,
Już czegoś pragnę i czegoś się boję
W noce niespane..
I już na ustach noszę ślad płomienia
Jego imienia."
[quote="Mazzy"]Mniej więcej jaki gatunek chciałabyś napisać ?[/quote]
Młodzieżówkę..
No, albo coś w stylu jakiejś osoby np. z problemem z narkotykami czy coś takiego;p
I nie czepiajcie się "jakiejś" bo nie wiem jak się pisze;)
[quote="Malinka"]Najlepiej zbierz materiały:). Poczytaj troche o ludziach, ich historiach, np. na forach czy innych stornach, poplotkuj ze znajomymi, zapytaj dziadków kim byli Twoi przodkowie.
Potem zbierz je do kupy, pozmieniaj dane, coś przestaw i będziesz miała bestseller. [/quote]
Ej, doby pomysł;p
Poszperam;D
I jeszcze cos z innych książek ;>
Dzięki Wam:)
[quote="kukiełka."]No, albo coś w stylu jakiejś osoby np. z problemem z narkotykami czy coś takiego;p [/quote]
Chcesz pisać, musisz mieć o tym pojęcie.
A myślę, że o narkotykach pojęcia nie masz;)
Tak, jak i większość z nas.
Musiałabyś zrobić wywiad środowiskowy, żeby opisać osobę z problemami z narkotykami.
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
I powtórzę jeszcze raz, z nudów to sobie możesz napisać. Ale jeśli to ma być dobre, to zacznij się interesować językiem polskim, literaturą itp. Chociaż w sumie książka typu "młodzieżówka" to nie jest ambitna literatura. Ale jak pisali wyżej, nawet o takich narkotykach trzeba coś wiedzieć. Nie obraź się, ale uważam, że w Twoim wieku Twoja wiedza o świecie bardzo zawęża liczbę tematów, o których mogłabyś pisać. Marzenie marzeniem, ale przemyśl to, a jeśli ten pomysł będzie dorastał wraz z Tobą, to może rzeczywiście stworzysz coś dobrego kiedyś
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
[quote="Księżniczka"]Chcesz pisać, musisz mieć o tym pojęcie.
A myślę, że o narkotykach pojęcia nie masz;) [/quote]
PrawdaxD
[quote="poem sometimes"]Ale jak pisali wyżej, nawet o takich narkotykach trzeba coś wiedzieć. Nie obraź się, ale uważam, że w Twoim wieku Twoja wiedza o świecie bardzo zawęża liczbę tematów, o których mogłabyś pisać. Marzenie marzeniem, ale przemyśl to, a jeśli ten pomysł będzie dorastał wraz z Tobą, to może rzeczywiście stworzysz coś dobrego kiedyś [/quote]
Nie obrażam się, coś ty ;p
Macie rację, o tym nie napiszę.;p
[quote="poem sometimes"]Chociaż w sumie książka typu "młodzieżówka" to nie jest ambitna literatura[/quote]
Dlatego Chcę pisać młodzieżówkę.;p
[quote="Mazzy"]Chcesz napisać, bo Ci się to podoba, czy dlatego, ze jest łatwo ? [/quote]
Bo mi się podoba.
Dlatego że jest łatwo też, bo przecież nie napiszę książki z " wyższej półki " nie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum