PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Sztuki walki
Autor Wiadomość

sanes16 
przedszkolak

Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 18:46   Sztuki walki

Hejka, ten temat jest dla tych, którzy interesują się, czy trenują sztuki walki. Ja ostatnio czytałem książkę o aikido i nawet mnie to zainteresowało, ale nie było tam nic więcej po za historia i definicją aikido. Czy ktoś wie może skąd można ściągnąć e-booka na temat jakiejś sztuki walki...i czy jest jakaś skuteczna sztuka, którą można ćwiczyć solo, bez chodzenia na zajęcia, tak dla poprawy samopoczucia i ogólnie...
zapraszam do rozmowy na ten temat... ;-)

MystiC 
początkujący

Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 18:53   

wiec tak aikido... zeby wykorzystac na ulicy min. 10 lat cwiczenia :P
z ksiazek sie nie nauczysz :/ i nie ma sztuk walki ktore mozna cwiczyc "solo" potrzebny trener musisz sie nauczyc dobrych nawykow itp -.- ja trenowalem wiele sztuk walki... ale polecam ci mma :] najbardziej wszechstronna forma walki ;] zawodnicy walczacy w ten sposob sa "kompletni" jezeli masz jakis klub w miescie to wbijaj !!

sanes16 
przedszkolak

Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 18:58   

U mnie tylko jest klub oyama karate...ale nie wiem czy się zapisac, właśnie dlatego chciałbym przynajmniej przez jakiś czas z jakiegoś poradnika poćwiczyć...

Meritxell San Martín 
noob

Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 19:25   

Nie mam pojęcia co to aikido ale ostatnio zainteresowałam się capoeirą. Wciąż jeszcze wiem za mało, żeby cokolwiek ci powiedzieć ale jest to brazylijska sztuka walki połączona z tańcem hmm... niektórzy mylą z sektą (m in. przez rytuał roda) ale z tym to nie ma kompletnie nic wspólnego.

[quote="wikipedia.pl"]
Capoeira - brazylijska sztuka walki ukryta w tańcu.

Została tworzona w XVIII i XIX wieku przez brazylijskich niewolników w Brazylii (Największe skupiska: Salwador, Rio de Janeiro) stała się dla nich sposobem na manifestowanie odrębności kulturowej, sposobem rozrywki, zabawy pozwalającej zapomnieć o codziennej niedoli. Wywodzi się z rytualnych tańców plemion afrykańskich, łącząc w sobie ich rytmy, charakterystyczne pozycje (zwłaszcza Capoeira Angola) zawiera też wiele cech kulturowych charakterystycznych dla Indian południowoamerykańskich. Nowoczesna, zmodernizowana (modernizację tą zapoczątkował Mestre Bimba oraz grupa Senzala) Capoeira zawiera wiele elementów realnej walki i samoobrony, akrobatyczne ewolucje, uderzenia rękoma, głową oraz obalenia.

Capoeira spośród innych sztuk walki wyróżnia się dynamizmem i taneczną płynnością. Niewiele jest statycznych pozycji, dużo natomiast zamaszystych kopnięć i podcięć. Ciosy przeciwnika blokuje się bardzo rzadko, zamiast tego capoeira oferuje wiele uników i przejść.

Z capoeirą nieodłącznie wiąże się rytuał roda (wym. hoda, z port. krąg, koło). Capoeiristas tworzą zamknięty krąg, którego głównym elementem jest orkiestra - bateria. Gracze parami wchodzą do kręgu, by tam prowadzić symulowaną walkę - jogo, która niejednokrotnie przeradza się w realną walkę. Pozostali w tym czasie muzyką i śpiewem nadają całości energię - axé.

Podstawowym instrumentem używanym w rodzie jest berimbau. Pozostałe intrumenty wchodzace w skład baterii to: atabaque, pandeiro, agogo, reco-reco, Pau de Chuva (Deszczowy Kij).[/quote]

http://pl.wikipedia.org/wiki/Capoeira

brzmi ciekawie =)

MystiC 
początkujący

Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 19:40   

oyama jest swietne... jezeli masz mozliwosc zapisz sie :]

Capo bardziej pokazowka niz sztuka walki :P
Ostatnio zmieniony przez MystiC Czw 10 Sty, 2008 19:41, w całości zmieniany 1 raz  

sanes16 
przedszkolak

Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 19:46   

A nie znasz jakichś poradników, które można z neta ściągnąć ??

MystiC 
początkujący

Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 20:27   

powiem tak ... wszystkie e-booki dobre sa po ang... albo po japonsku -.- idz czlowieku do klubu... inaczej sie nie nauczysz niczego a jeszcze sobie krzywde zrobisz :P

Wituś 
inżynier
Kurok

Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 21:38   

z tego co czytałem po róznych forach to krev maga jest dosc sprawdzona na ulicy ;p chciałem sie na to zapisac, ale najblizszy klub jest 40km od mojego miasta.. nie mam czasu. i pieniedzy na to .. ;//

poem sometimes 
lektor
Rozświetlany

Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 23:20   

[quote="G!s"]krev maga jest dosc sprawdzona na ulicy ;p[/quote]

Krav maga? To jest to z wsadzaniem palca do oka itp? Fajne :P
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]

[img]http://imagegen.last...times.gif[/img]

[color=red][b]*: A[/b][/color]

[img]http://img.userbars.pl/91/18003.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/38/7559.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/112/22338.png[/img]
[img]http://img470.imageshack.us/img470/9908/simbar9nd.png[/img]
Ostatnio zmieniony przez poem sometimes Czw 10 Sty, 2008 23:20, w całości zmieniany 1 raz  

Wituś 
inżynier
Kurok

Wysłany: Pią 11 Sty, 2008 15:37   

[b]poem sometimes[/b], no i z wykręcaniem jajek tez :D :d

adventures
początkujący

Wysłany: Sob 12 Sty, 2008 12:55   

no krav maga jest dobra :)

sanes16 
przedszkolak

Wysłany: Sob 12 Sty, 2008 15:23   

Takie brutalne sporty mnie nie interesują, wolę jakieś skuteczne i bardziej do samoobrony...

Wituś 
inżynier
Kurok

Wysłany: Sob 12 Sty, 2008 18:05   

[b]sanes16[/b], Krav maga z tego co słyszałem (i widziałem, a nawet poczułem :P) jest bardzo skuteczna, i bardzo nadaje sie do samoobrony

sanes16 
przedszkolak

Wysłany: Nie 13 Sty, 2008 15:29   

Ostatnio znalazłem na youtube filmiki instruktażowe Street fighting'u, taka samoobrona, podoba mi się to nawet...a szze sztuk walki to spodobała mi się Nin jitsu czy jakoś tak...tylko mało jest materiałów o tym nin jitsu...

Fusion 
przedszkolak

Wysłany: Nie 13 Sty, 2008 17:20   

Krav Maga to nie sztuka walki, tylko technika. Sama w sobie jest dobra do samoobrony przed zwykłymi dresami i innymi tego typu stworzeniami, jednakże podczas spotkania np. z ćwiczącym 7-8 lat karateką jest mało skuteczna. O sztukach walki można dużo mówić. każdy jest zwolennikiem innej. Tak naprawdę żadna sztuka nie ma przewagi nad inną. Ważne jest to, jak sam trenujący jest wyćwiczony. Wiadomo, że Capo jest nieco mniej skuteczna. Wiadomo także, że kick boxer szybciej osiągnie rezultaty niż karateka. Gorzej, gdy ma odczynienia z doświadczonym zawodnikiem. Ja wybrałem Karate Shotokan, ponieważ jest to sztuka, którą rozwija się przez całe życie, a nie jak w wypadku kick boxingu - 20 lat i ciężko chodzić, bo wszystko co możliwe, zostało powybijane. Karate to sztuka walki służąca rozwijaniu charakteru poprzez trening, tak aby karateka był w stanie przezwyciężyć każdą przeszkodę, niezależnie od jego charakteru. Karate jest sztuką, w której nie używa się innej broni poza własnym ciałem. Systematyczny trening rąk i nóg powoduje, że można nimi odeprzeć niespodziewany atak z efektywnością równą użyciu prawdziwej broni.

:-)

Odpowiedz do tematu