PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Księżniczka
Pią 01 Sie, 2008 07:33
Aborcja 14letniej dziewczynki
Autor Wiadomość

Hail88
gimnazjalista
Piotr

Wysłany: Sro 18 Cze, 2008 18:04   Aborcja 14letniej dziewczynki

Sprawa 14-latki z Lublina, która zaszła w ciąże ze swoim starszym kolegą i chciała dokonać aborcji, znalazła swój finał. Jak podaje serwis gazeta.pl, za Katolicką Agencja Informacyjną, dziewczynka przeszła zabieg aborcji w Gdańsku. Obradująca dzisiaj Konferencja Episkopatu Polski ustami abp Józefa Michalika powiedziała, że zwyciężyła "ideologia śmierci".
Jaki pisze gazeta.pl, zabieg przeprowadzono w ostatnim momencie - dziś był ostatni dzień ciąży, w którym zabieg można było wykonać - polskie prawo zezwala na zabieg do 12. tygodnia, jeśli ciąża jest wynikiem czynu zabronionego. 14-latka zaszła w ciążę ze swoim o rok starszym kolegą. Ze sprzecznych zeznań nie można było ustalic czy był to gwałt czy dobrowolony stosunek płciowy. Tak czy inaczej, w obu przypadkach jest to naruszenie obowiązującego prawa i w takim wypadku prawo zezwala na dokonanie legalnej aborcji. - Zachodzi wysokie prawdopodobieństwo, że ciąża jest wynikiem czynu zabronionego - obcowania płciowego z osobą poniżej 15 lat - tak brzmiało oświadczenie prokuratury.

Dziewczynka i jej matka nie mogły jednak wyegzekwować prawa i dokonać aborcji. Dwa szpitale w Lublinie odmówiły, a potem nie dokonano go także w szpitalu w Warszawie. Za dziewczyną do Warszawy przyjechał ksiądz i działaczki z organizacji obrońców życia. Dziewczyna kilka razy zmieniała zdanie, czy chce aborcji, czy nie - pisze Gazeta.pl. W końcu Agata i jej matka zdecydowały, że 14-latka podda się zabiegowi. W poniedziałek minister Ewa Kopacz powiedziała, że ministerstwo wyznaczy placówkę, w której będzie mogła dokonać aborcji.

SMIERC ZA SMIERC!!!

[color=red]Pozwoliłam sobie zmienić temat. // Księżniczka[/color]

Inniejsza 
technik
Wredota

Wysłany: Sro 18 Cze, 2008 19:02   

[quote="Hail88"]SMIERC ZA SMIERC!!![/quote] W tym przypadku popieram.
gdzie abstrakt zlewa się z konkretem,
krzyk zamiera w ciszę,
a śmierć przedłuża życie...

Włóczykij 
gimnazjalista

Wysłany: Sro 18 Cze, 2008 19:46   

Początkowo nie miałem zdania w tej sprawie. Teraz jednak bardzo sie cieszę, że do aborcji doszło. Mam nadzieję, że wszyscy ci, którzy wpieprzyli się swoimi łapskami w życie tej 14 latki, teraz wielce ubolewają nad tym. Jestem pewien, że to nie fakt samej aborcji, tego że zgładziła zalążek zycia w sobie, uczynił najwięcej cierpień tej nastolatce, ale to, że banda durniów i dupków uczyniła z jej życia, z jej prywatnego dramatu, publiczne show, zamiast zająć się własnym niedomytym tyłkiem.
Jestem ciekaw czy abp Michalik wie, że wybór tej dziewczyny jest przejawem wolnej woli, którą ponoć ludzie dostali od Boga.
Gratuluję dziewczynie, że podjęła taką decyzję, że nie poddała sie haslom wykrzykiwanym przez obcy dla niej i z reguły bezmyślny tłum. Gdybym mógł, uścisnąłbym jej ręke.
Jeśli według abp Michalika pozwolenie człowiekowi samemu decydować o swoim losie i zaakceptowanie każdej drogi wyboru, jest "ideologią śmierci" to ja jestem gotów zostać "siewcą śmierci". Amen.

Prawo powinno być jak płot: żmija się prześlizgnie, tygrys przeskoczy, ale bydło nie przejdzie - przysłowie chińskie

nika440 
początkujący

Wysłany: Sro 18 Cze, 2008 19:48   

[quote="Inniejsza"][quote="Hail88"]SMIERC ZA SMIERC!!![/quote] W tym przypadku popieram.[/quote]

trochę za bardzo ogólne stwierdzenie, śmierć to jeszcze nic, gorsze jest cierpienie, a na pewno się bez niego w przypadku tej dziewczyny sie nie obędzie odczuje to na swojej psychice jak będzie trochę starsza...

lavina 
katarynka
Było/ minęło

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008 10:10   

[b]Hail88[/b], nie rozumiem dlaczego od razu piszesz, że śmierć za śmierć? Moim zdaniem [b]Włóczykij[/b], ma rację. Każdy człowiek ma wolną wolę. W sumie to jest tylko jej ciało i to ona wie co będzie dla niej najlepszym wyjściem. Sama bym nie chciała być w sytuacji tej dziewczyny, bo dla niej to naprawdę trudny wybór- męczyć się będąc w ciąży, czy uśmiercić dziecko. Osobiście ją rozumiem, ale znając siebie to wybrałabym opcję urodzenia dziecka i oddania go adopcji. Ale to tylko osobista sprawa i przeżycie tej dziewczyny

VenomousSnake 
student

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008 11:02   

[quote="Hail88"]SMIERC ZA SMIERC!!![/quote]

Za przeproszeniem pierd***sz...

Miała do tego pełno prawo,
Ustawa z dnia 27 kwietnia 1956 r. o warunkach dopuszczalności przerywania ciąży (Dz. U. z 1956 r. Nr 12, poz. 61) wprowadziła możliwość dokonywania aborcji przez uprawnionego do tego lekarza w trzech przypadkach (art. 1 ust. 1):

[i] 1. gdy za przerwaniem ciąży przemawiały wskazania lekarskie dotyczące zdrowia płodu lub kobiety ciężarnej;
2. gdy zachodziło uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku przestępstwa;
3. ze względu na trudne warunki życiowe kobiety ciężarnej.
[/i]
Ustawa zakazywała aborcji w przypadkach określonych w pkt 2 i 3, jeżeli zachodziły przeciwwskazania lekarskie dotyczące zabiegu przerwania ciąży (art. 1 ust. 2). Istnienie uzasadnionego podejrzenia, że ciąża powstała w wyniku przestępstwa, stwierdzało zaświadczenie wydane przez prokuratora (art. 2 ust. 1).

Jeśli powiedzmy, że nie została zgwałcona to i tak chroni ją prawo.

Polskie prawo mówi następująco:
[b]Rozdział XXV

Przestępstwa przeciwko wolności seksualnej i obyczajności[/b]

A[i]rt. 197. § 1. Kto przemocą, groźbą bezprawną lub podstępem doprowadza inną osobę do obcowania płciowego,

podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.

§ 2. Jeżeli sprawca, w sposób określony w § 1, doprowadza inną osobę do poddania się innej czynności seksualnej albo wykonania takiej czynności, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 3. Jeżeli sprawca dopuszcza się zgwałcenia wspólnie z inną osobą, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.

§ 4. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1-3 działa ze szczególnym okrucieństwem, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 5.[/i]

[i]Art. 200. (61) § 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania,

podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu zaspokojenia seksualnego prezentuje małoletniemu poniżej lat 15 wykonanie czynności seksualnej.
[/i]

Dziękuje.
Będę dotykał twoje nagie ciało
Więc chodź, chodź ze mną do łóżka
Ja będę w tobie, a ty będziesz we mnie
Chodź ze mną do łóżka
Poczujemy się wzajemnie
[/color]

Radimim 
przedszkolak
<script>

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008 11:57   

moim zdaniem blad jest w tym ze chocby w chinach kobiety doataja jawnie i legalnie srodki antykoncepcyjne bynajmniej 3 lata temu tak bylo i tam nie ma niechcianych ciaz;/ jakby w Polsce ludzi zadbali odpowiednio o nastolatki bylo by ok i nie potrzeba by aborcji...

a potem co chociaz jestem glaboko wierzacy i aborcja mi sie nie podoba ale przyjedzie takie piepszone stowarzyszenie i dupa nic jej nie pomoga... ciekawe co one ze stowarzyszenia by zrobily z niechciana ciaza?
istotka i rodzinka...

VenomousSnake 
student

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008 12:08   

[quote]moim zdaniem blad jest w tym ze chocby w chinach kobiety doataja jawnie i legalnie srodki antykoncepcyjne bynajmniej 3 lata temu tak bylo i tam nie ma niechcianych ciaz;/ jakby w Polsce ludzi zadbali odpowiednio o nastolatki bylo by ok i nie potrzeba by aborcji... [/quote]

I w Polsce również tak powinno być albo powinny być łatwiej dostępne i tańsze. Wiadomo, że młode pary podczas stosunku nie chcą by doszło do zapłodnienia. Po prostu trzeba się chronić kobieta środkami a mężczyźni dajmy na to prezerwatywami.

[quote]a potem co chociaz jestem glaboko wierzacy i aborcja mi sie nie podoba ale przyjedzie takie piepszone stowarzyszenie i dupa nic jej nie pomoga... ciekawe co one ze stowarzyszenia by zrobily z niechciana ciaza?[/quote]

Dokładnie, Ci tylko z tych wszystkich stowarzyszeń robią szum i nic więcej. Naciskają na psychikę czynią jeszcze większą krzywdę młodej matki.
Ciekawe co by zrobiła kobieta w stowarzyszeniu gdyby jej córka zaszła w nieplanowaną ciąże?
Będę dotykał twoje nagie ciało
Więc chodź, chodź ze mną do łóżka
Ja będę w tobie, a ty będziesz we mnie
Chodź ze mną do łóżka
Poczujemy się wzajemnie
[/color]

Hail88
gimnazjalista
Piotr

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008 17:57   

ona miała 14 k**rwa, bez watpienia odbije się to na jej psychice w przyszlosci, i bardzo dobre może dopadną ja wyrzuty sumienia. O ile je ma

Łukaszek 
początkujący

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008 18:11   

[b]Hail88[/b], człowieku to dziecko jeszcze pomyśl co by było gdyby musiała urodzić to raz a po drugie to był gwałt wiec miała pełne prawo usunąć ciąże

Wszyscy ludzie rodzą sie wolni i równi w swojej godności i w swych prawach. Są oni obdarzeni rozumem i sumieniem i powinni postępować wobec innych w duchu braterstwa
[img]http://img.userbars.pl/137/27328.png[/img]
[img]http://img.userbars.pl/19/3739.gif[/img]

Radimim 
przedszkolak
<script>

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008 18:11   

to sie moze zmieni w zakonnice wiesz...?
jezeli swiat dbal by wczesniej (Polska) o antykoncepcje to by tego nie bylo i nie byloby tyle mlodyvh matek
ale wiadomo nie mozna popadnac w druga skrajnosc gdzie kazdy bedzie mial partnera seksualnego na tydzien albo jedna nic...
istotka i rodzinka...

Hail88
gimnazjalista
Piotr

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008 18:14   

ona mial 14 lat! nie miala do tego zadnego prawa!

Księżniczka 
patafian

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008 18:17   

A ciąża to co? Nie odbiłaby się na jej psychice? Byłaby zupełnie inną osobą.
Ok, ja się zgadzam, ze aborcja wpływa na psychikę kobiet, nieważne, ile kobieta ma lat, 14, 20 czy 45. Mimo wszystko uważam, że kobieta ma prawdo do aborcji i może z tego prawa skorzystać.
Ja na miejscu tej dziewczynki bym urodziła to dziecko, ale to tylko moje zdanie, z tym, że ja jej nie potępiam.
[color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]

Hail88
gimnazjalista
Piotr

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008 18:22   

[quote="Księżniczka"]A ciąża to co? Nie odbiłaby się na jej psychice? Byłaby zupełnie inną osobą.
Ok, ja się zgadzam, ze aborcja wpływa na psychikę kobiet, nieważne, ile kobieta ma lat, 14, 20 czy 45. Mimo wszystko uważam, że kobieta ma prawdo do aborcji i może z tego prawa skorzystać.
Ja na miejscu tej dziewczynki bym urodziła to dziecko, ale to tylko moje zdanie, z tym, że ja jej nie potępiam.[/quote]
włąsnie, DZIEWCZYNKI nie kobiety, winni powienni za to odpowqiedziec

Księżniczka 
patafian

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008 18:25   

No, miała 14 lat, nie wiem, czy została zgwałcona, nieważne. Ale miała prawdo do tego, żeby ciążę usunąć. Nie powinno się potępiać jej, tylko osoby, które chciały jej tę aborcję utrudnić.
No, plus facet, który jej zrobił to dziecko powinien ponieść konsekwencje.
[color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]

Odpowiedz do tematu