PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Księżniczka
Pią 01 Sie, 2008 07:52
B16 i marksizm
Autor Wiadomość

Hail88
gimnazjalista
Piotr

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 15:09   B16 i marksizm

Wierni doczekali się nowej encykliki. Mało kto jednak spodziewał się, że papież będzie pisał o... marksizmie. "Obietnice Karola Marksa fascynowały i na nowo fascynują" - zauważa Benedykt XVI, ale ostrzega przed rewolucjami, takimi jak komunistyczna.

"Po zwycięstwie rewolucji Lenin przekonał się, że w pismach mistrza nie było żadnego wskazania, jak postępować" - pisze Benedykt XVI. Przypomina, że Karol Marks - filozof, na którego ideach komuniści budowali ZSRR i inne państwa bloku wschodniego - obiecywał lepsze życie. Do tego jednak wymagał przeprowadzenia rewolucji.

"Wskazał on bardzo precyzyjnie, w jaki sposób dokonać przewrotu. Nie powiedział jednak, jak sprawy miały się potoczyć potem" - zauważa papież w nowej encyklice "Spe salvi", czyli "W nadziei zbawieni". Przypomina, że komunizm "nie zrodził zdrowego świata, ale pozostawił za sobą pustoszące zniszczenia. Przestrzega chrześcijan przed wiarą w łatwo rzucane obietnice, które niszczą ludzką wolność.

"Kto obiecuje lepszy świat, który miałby nieodwołalnie istnieć na zawsze, daje obietnicę fałszywą. Pomija ludzką wolność. Świat bez Boga jest światem bez nadziei" - przypomina Benedykt XVI.

dziennik.pl
i tak ma byc

Krieger 
przedszkolak

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 16:06   

Benedykt to chrześcijański fanatyk.Żałosna instytucja Kościoła powinna zostać zniszczona.

Hail88
gimnazjalista
Piotr

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 17:02   

[b]Krieger[/b], uzasadnij

Krieger 
przedszkolak

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 17:24   

Chrześcijaństwo zastąpiło w Europie prawdziwą naszą wiarę. Chrystusa uważam za madrego człowieka, ale jego osoba została bezwzględnie wykorzystana przez dostojników watykańskich. Dziś Kościół swymi idiotycznymi zakazami i fałszowaniem historii nie reprezentuje nic doskonałego

Benedykta znam - mimo, że był w HJ dziś opluwa NS - zdrajca który korzy się przed żydami

Hail88
gimnazjalista
Piotr

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 17:31   

Kośćiół robi to od zawsze co nie znaczy ze caly jest zdradziecki. wtedy HJ bylo obowiazkowe. jakby wypowiedzial sie pozytywnie o NS to chyba nie byl by juz papiezem. nieraz trzeba myslec

Włóczykij 
gimnazjalista

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 17:48   

Wreszcie kościół zajął jakieś twarde stanowisko, bo do tej pory zdawał się tylko mówić: "to było złe, ale potępianie to nie po chrześcijańsku".

Hail88
gimnazjalista
Piotr

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 17:49   

i tu sie z toba wółczykiju zgodze

Krieger 
przedszkolak

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 17:54   

Kościół to instytucja kompletnie skompromitowana. Uczą ludzi tych bzdur o nadstawianiu drugiego policzka itp Dziwię się, że bronisz tych staruszków w sutannach

Hail88
gimnazjalista
Piotr

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 17:58   

nie. ja ich nie bronie, ale sa tam jeszcze normalni ludzie

Krieger 
przedszkolak

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 18:02   

Ci bardziej konserwatywni owszem, ale coraz więcej tam ludzi pragnących jednania się z Żydami

Hail88
gimnazjalista
Piotr

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 18:04   

z jp2 na czele, niestety....

Neli 
licealista

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 20:49   

[quote]z jp2 na czele, niestety....[/quote]
W tym momencie mnie obraziłeś i myślę, że nie tylko mnie, ale zapewnie jak się domyślam masz to gdzieś.

Krieger 
przedszkolak

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 21:36   

Oh zapomniałem - za jakąkolwiek krytykę JP 2 powinien być stos

TenebrosuS 
student

Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 22:29   

[quote="Krieger"]Oh zapomniałem - za jakąkolwiek krytykę JP 2 powinien być stos[/quote]Stos to za łagodna kara, najlepiej madejowe łoże + dodatki gratis. Katolicy najlepiej wiedzą jak torturować kogoś, żeby przyznał się do winy której nie popełnił(pozdrawiam Giana Pietra Carafa).

Neli 
licealista

Wysłany: Sob 01 Gru, 2007 08:39   

[quote="Krieger"]Oh zapomniałem - za jakąkolwiek krytykę JP 2 powinien być stos[/quote]
Ja Ci nie bronię krytykować, ale przynajmniej podawaj jakieś sensowne argumenty.

Odpowiedz do tematu