Zdziwił mnie brak choćby tematu o polityce na tym forum. Prawdopodobnie wynika to z większej ilości dziewczyn, które tradycyjnie polityką zajmują się mniej.
Wolałbym, żebyśmy zamiast komentowania bieżącej sytuacji (kto z kim rozmawiał, kto o kim co powiedział i tym podobne) rozmawiali o rzeczach bardziej ogólnych czyli opcjach politycznych, które popieramy.
Zacznę od zareklamowania konserwatywnego-liberalizmu. Na tę filozofię polityczną składają się dwa czynniki- konserwatyzm obyczajowy (bardzo skomplikowany temat z mojego punktu widzenia, możemy porozmawiać o nim później) i liberalizm gospodarczy. Konserwatywni liberałowie uważają, że nie można ludziom zabierać pieniędzy w podatkach tylko dlatego, że państwo wie lepiej jak te pieniądze wykorzystać.
Jakakolwiek ingerencja w gospodarkę (poprzez cła, dopłaty itd) ostatecznie spowalnia jej rozwój, przyczynia się do wzrostu cen i pogarszania jakości produktów (czyli inflacji). Moralny dowód na wyższość gospodarczego liberalizmu jest oczywisty- respektuje on sprawiedliwość (z której wynika wolność, z tej zaś własność). Praktyczny- najszybciej rozwijają się te kraje, które dają najwięcej wolności przedsiębiorcom. Vide Singapur, Hong-Kong, Nowa Zelandia.
Konserwatywny-liberalizm jest najbardziej skrajną filozofią prawicową (gdyż jest też monarchistyczna)
Jaką opcję wy popieracie (ewentualnie na kogo zagłosowaliście/zagłosowalibyście)? Dlaczego?
_________________ Czyń swoją wolę niechaj będzie całym prawem.
Jest kilka tematów o polityce, poszukaj
Pare sporów na ten tamat tu się już toczyło.
[quote="Spartacus"]Prawdopodobnie wynika to z większej ilości dziewczyn, które tradycyjnie polityką zajmują się mniej. [/quote]
O ja sobie wypraszam! ja do polityki pierwsza! :P heh
I generalnie jestem bardziej prawicowa niż lewicowa.
Jeśli chodzi o to na kogo głosowałam - PiS
_________________ [color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]
W wyborach nie brałem udziału, więc ku żadnej partii się nie skłaniam. Co do poglądów to jestem chyba liberałem. Za szeroko rozumianą wolność, mogę ponieść cenę dobrobytu. Jestem przeciwnikiem ingerencji państwa w zycie obywateli. Sprzeciwiam się również nadmiernemu finansowaniu przez państwo naszego życia. Wszelkim becikowym i zasiłkom dla bezrobotnych mówię nie. Nie wiem czy to liberalne, ale jestem wrogiem sprawiedliwości pojmowanej jako "wszystkim po równo". W takiej sytuacji zawsze ktoś otrzyma więcej, niż na to zasługuje, a ci którym należy się więcej będą pokrzywdzeni.
[quote]
Jest kilka tematów o polityce, poszukaj
Pare sporów na ten tamat tu się już toczyło. [/quote]
Przyznaję, że ograniczyłem się do wyszukania słowa "polityka" i przeczytaniu tytułów tematów, w których występowało.
PiS jest prawicowy tylko w retoryce, a i tu nie do końca. Mówienie o solidarności społecznej, wprowadzanie becikowego, a zaniechanie wprowadzenia reform dającym więcej wolności przedsiębiorcom jest przejawem lewicowości. PiS to typowa prawica, która jest prawicą dlatego, że nie lubi lewicy, a nie lubi lewicy dlatego, że rządziła i media ją bardziej lubią. Moim zdaniem, jestem otwarty na argumenty
[quote]Za szeroko rozumianą wolność, mogę ponieść cenę dobrobytu.[/quote]
Na szczęście nie będziesz nigdy musiał, bo tak się składa, że wolność gospodarcza nie prowadzi tylko do wzbogacenia się właścicieli większych koncernów ale i do wzbogacenia się każdego chcącego się wzbogacić "przeciętnego" człowieka.
[quote]Nie wiem czy to liberalne, ale jestem wrogiem sprawiedliwości pojmowanej jako "wszystkim po równo".[/quote]
Oczywiście, że nie jest to liberalne. Żeby wszyscy mieli po równo, komuś trzeba zabrać, a komuś dać. Oczywiście większość ludzi (oprócz tych kilku promili uczciwych) nie będzie miała nic przeciwko daniu im, ale ci, którym trzeba będzie zabrać raczej się to nie spodoba i będzie trzeba ograniczyć ich wolność (do dysponowania własnym majątkiem).
Dawanie wszystkim po równo w słowniku lewicy nazywa się "sprawiedliwością społeczną". A jeśli sprawiedliwości trzeba było dać przymiotnik "społeczna" to znaczy, że nie jest ona do końca sprawiedliwością. A jak coś nie jest sprawiedliwością to jest niesprawiedliwością.
Taka mała formalnologiczna rozkminka
Nikt Ci nie każe o polityce rozmawiać. Popularne twierdzenie, że jest ona bagnem i nie warto się nią zajmować jest dosyć krótkowzroczne. Jest to ważne narzędzie, za pomocą którego możemy oddziaływać na rzeczywistość.
Polityka to dla mnie czarna magia...denerwują mnie już te ciągłe informacje o korupcjach,procesach i oszustwach...czy to takie trudne rządzić uczciwie???
_________________ W życiu można liczyć tylko na siebie. A i tego nie radzę:D:D:D
polityka... w polsce jak tak dalej bedzie szlo to dojdzie do wojny domowej haha ;/ w polsce to juz lepiej sie dogaduja z sasiadami (innymi krajami.panstwami)niz miedzy soba ;/
polityka...taki kontrowersyjny temat..
bo kazdy ma racje tylko kazdy ma swoja racje :P
jesli chodzi o poglady mam bardziej prawicowe :-)
jesem za tym aby panstwo bronilo instytucji rodziny i prowadzilo (szeroko pojeta) polityke socjalna :-)
mam dość ciągłego trąbienia w mediach na temat polityki ;/ ale jeśli chodzi o poglądy to jestem jak najbardziej za prawicą... jest bardzo krytykowana a ta manipulacja w mediach jest po prostu perfidna i strasznie rzuca się w oczy... przedstawiają sprawiedliwych ludzi w takim świetle że aż się nie chce oglądać tych kłamstw... w ogóle telewizja kłamie heheh xD
a wracając do tematu to zdeeecydowanie popieram prawicę i bardzo chętnie wzięłabym udział w wyborach gdybym tylko mogła
Dla mnie polityka to wielki chaos. Jednak czy teog chce czy nie media się nią bardzo interesują, co jest jak najbardziej normalne, wię i tak słysze niektóre rzeczy dziejące się wnaszym kochanym rządzie. :0 teraz jednak jest dosyć cicho. Hmmm... Jednak się rzad zmienił, to zrozumiałe. ^_^
_________________ [i]Lecz nikt nie może stracić z oczu tego, czego pragnie. Nawet kiedy przychodzą chwile, gdy zdaje się, że świat i inni są silniejsi. Sekret tkwi w tym, żeby się nie poddać.[/i]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum