PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Księżniczka
Pią 01 Sie, 2008 07:45
Polityka
Autor Wiadomość

Spartacus 
początkujący

Wysłany: Sob 24 Lis, 2007 15:43   Polityka

Zdziwił mnie brak choćby tematu o polityce na tym forum. Prawdopodobnie wynika to z większej ilości dziewczyn, które tradycyjnie polityką zajmują się mniej.

Wolałbym, żebyśmy zamiast komentowania bieżącej sytuacji (kto z kim rozmawiał, kto o kim co powiedział i tym podobne) rozmawiali o rzeczach bardziej ogólnych czyli opcjach politycznych, które popieramy.

Zacznę od zareklamowania konserwatywnego-liberalizmu. Na tę filozofię polityczną składają się dwa czynniki- konserwatyzm obyczajowy (bardzo skomplikowany temat z mojego punktu widzenia, możemy porozmawiać o nim później) i liberalizm gospodarczy. Konserwatywni liberałowie uważają, że nie można ludziom zabierać pieniędzy w podatkach tylko dlatego, że państwo wie lepiej jak te pieniądze wykorzystać.

Jakakolwiek ingerencja w gospodarkę (poprzez cła, dopłaty itd) ostatecznie spowalnia jej rozwój, przyczynia się do wzrostu cen i pogarszania jakości produktów (czyli inflacji). Moralny dowód na wyższość gospodarczego liberalizmu jest oczywisty- respektuje on sprawiedliwość (z której wynika wolność, z tej zaś własność). Praktyczny- najszybciej rozwijają się te kraje, które dają najwięcej wolności przedsiębiorcom. Vide Singapur, Hong-Kong, Nowa Zelandia.

Konserwatywny-liberalizm jest najbardziej skrajną filozofią prawicową (gdyż jest też monarchistyczna)

Jaką opcję wy popieracie (ewentualnie na kogo zagłosowaliście/zagłosowalibyście)? Dlaczego?

Emerald 
teściowa
światełko. ha!

Wysłany: Sob 24 Lis, 2007 16:48   

Jest kilka tematów o polityce, poszukaj ;)
Pare sporów na ten tamat tu się już toczyło.

[quote="Spartacus"]Prawdopodobnie wynika to z większej ilości dziewczyn, które tradycyjnie polityką zajmują się mniej. [/quote]

O ja sobie wypraszam! ja do polityki pierwsza! :P heh

I generalnie jestem bardziej prawicowa niż lewicowa.
Jeśli chodzi o to na kogo głosowałam - PiS
[color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]

[img]http://imagegen.las...venya.gif[/img]

[color=black][b]*:[/b][/color] [color=red][b]M[/b][/color]

Włóczykij 
gimnazjalista

Wysłany: Sob 24 Lis, 2007 16:49   

W wyborach nie brałem udziału, więc ku żadnej partii się nie skłaniam. Co do poglądów to jestem chyba liberałem. Za szeroko rozumianą wolność, mogę ponieść cenę dobrobytu. Jestem przeciwnikiem ingerencji państwa w zycie obywateli. Sprzeciwiam się również nadmiernemu finansowaniu przez państwo naszego życia. Wszelkim becikowym i zasiłkom dla bezrobotnych mówię nie. Nie wiem czy to liberalne, ale jestem wrogiem sprawiedliwości pojmowanej jako "wszystkim po równo". W takiej sytuacji zawsze ktoś otrzyma więcej, niż na to zasługuje, a ci którym należy się więcej będą pokrzywdzeni.

Spartacus 
początkujący

Wysłany: Sob 24 Lis, 2007 17:46   

[quote]
Jest kilka tematów o polityce, poszukaj ;)
Pare sporów na ten tamat tu się już toczyło. [/quote]

Przyznaję, że ograniczyłem się do wyszukania słowa "polityka" i przeczytaniu tytułów tematów, w których występowało.

PiS jest prawicowy tylko w retoryce, a i tu nie do końca. Mówienie o solidarności społecznej, wprowadzanie becikowego, a zaniechanie wprowadzenia reform dającym więcej wolności przedsiębiorcom jest przejawem lewicowości. PiS to typowa prawica, która jest prawicą dlatego, że nie lubi lewicy, a nie lubi lewicy dlatego, że rządziła i media ją bardziej lubią. Moim zdaniem, jestem otwarty na argumenty :)

[quote]Za szeroko rozumianą wolność, mogę ponieść cenę dobrobytu.[/quote]

Na szczęście nie będziesz nigdy musiał, bo tak się składa, że wolność gospodarcza nie prowadzi tylko do wzbogacenia się właścicieli większych koncernów ale i do wzbogacenia się każdego chcącego się wzbogacić "przeciętnego" człowieka.

[quote]Nie wiem czy to liberalne, ale jestem wrogiem sprawiedliwości pojmowanej jako "wszystkim po równo".[/quote]

Oczywiście, że nie jest to liberalne. Żeby wszyscy mieli po równo, komuś trzeba zabrać, a komuś dać. Oczywiście większość ludzi (oprócz tych kilku promili uczciwych) nie będzie miała nic przeciwko daniu im, ale ci, którym trzeba będzie zabrać raczej się to nie spodoba i będzie trzeba ograniczyć ich wolność (do dysponowania własnym majątkiem).

Dawanie wszystkim po równo w słowniku lewicy nazywa się "sprawiedliwością społeczną". A jeśli sprawiedliwości trzeba było dać przymiotnik "społeczna" to znaczy, że nie jest ona do końca sprawiedliwością. A jak coś nie jest sprawiedliwością to jest niesprawiedliwością.

Taka mała formalnologiczna rozkminka :)

Marcinek 
inżynier

Wysłany: Sob 24 Lis, 2007 17:56   

[quote="Spartacus"]Zdziwił mnie brak choćby tematu o polityce na tym forum[/quote]
Widocznie nikogo to nie interesuje.

[img]http://www.forum.vw-passat.pl/images/smilies/vw.gif[/img]

Spartacus 
początkujący

Wysłany: Sob 24 Lis, 2007 18:08   

Nikt Ci nie każe o polityce rozmawiać. Popularne twierdzenie, że jest ona bagnem i nie warto się nią zajmować jest dosyć krótkowzroczne. Jest to ważne narzędzie, za pomocą którego możemy oddziaływać na rzeczywistość.

Łosoś 
przedszkolak

Wysłany: Pią 14 Gru, 2007 18:21   

Polityka to dla mnie czarna magia...denerwują mnie już te ciągłe informacje o korupcjach,procesach i oszustwach...czy to takie trudne rządzić uczciwie???

Yuji Nishimoto 
początkujący

Wysłany: Pon 17 Gru, 2007 20:58   

polityka... w polsce jak tak dalej bedzie szlo to dojdzie do wojny domowej haha ;/ w polsce to juz lepiej sie dogaduja z sasiadami (innymi krajami.panstwami)niz miedzy soba ;/

dziabot 
rekrut

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008 18:27   

polityka...taki kontrowersyjny temat..
bo kazdy ma racje tylko kazdy ma swoja racje :P

jesli chodzi o poglady mam bardziej prawicowe :-)
jesem za tym aby panstwo bronilo instytucji rodziny i prowadzilo (szeroko pojeta) polityke socjalna :-)

myshqa 
przedszkolak

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008 19:07   

mam dość ciągłego trąbienia w mediach na temat polityki ;/ ale jeśli chodzi o poglądy to jestem jak najbardziej za prawicą... jest bardzo krytykowana a ta manipulacja w mediach jest po prostu perfidna i strasznie rzuca się w oczy... przedstawiają sprawiedliwych ludzi w takim świetle że aż się nie chce oglądać tych kłamstw... w ogóle telewizja kłamie heheh xD

a wracając do tematu to zdeeecydowanie popieram prawicę i bardzo chętnie wzięłabym udział w wyborach gdybym tylko mogła :D
...dziękuję...:*:*

:P:P

Love_stoned 
przedszkolak

Wysłany: Czw 07 Lut, 2008 20:17   

Dla mnie polityka to wielki chaos. Jednak czy teog chce czy nie media się nią bardzo interesują, co jest jak najbardziej normalne, wię i tak słysze niektóre rzeczy dziejące się wnaszym kochanym rządzie. :0 teraz jednak jest dosyć cicho. Hmmm... Jednak się rzad zmienił, to zrozumiałe. ^_^

Odpowiedz do tematu