Wysłany: Wto 15 Sty, 2008 03:53 Polskie wojska w Iraku
Z tego, co się orientuję, to niedługo się stamtąd wycofują. Jak oceniacie włączenie się Polski do "akcji Irak"? Czy popieraliście/popieracie proamerykańską politykę? I wreszcie, czy uważacie, że inwazja na Irak miała swoje racjonalne uzasadnienie, a nie była tylko wynikiem dążeń USA do złóż ropy i innych wymiernych korzyści?
Zapraszam do wyrażania swoich opinii.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
Ja się bardzo cieszę, że wracają przynajmiej dzieci niektórych żołnierzy będą mogły spać spokojnie, że ich tatuś wróci do domu a nie zginie w Iraku dla USA.
Według mnie to cała akcja w pomoc Amerykanom w Iraku była nie na miejscu. Czy oni nam pomagają, raczej nie. No właśnie, większość państw ma nas głęboko w d***, a my wszystkim pomagamy, aby tylko się podlizać.
Nie znam tak dogłębnie sprawy najazdu USA na Irak, ale wydaje mi się, że w dużej mierze były spowodowanie chęcią zajęcia i możliwością gospodarowania występującą tam ropą naftową. Dobrze, że nasi żołnierze już wracają, wiele rodzin się z tego ucieszy i znów będą spać spokojnie.
_________________ [color=#C7B59D]Gdy nadwrażliwość jest jak[/color] [b][color=#825341]bilet [/color][/b][color=#C7B59D]w jedną stronę stąd.[/color]
Bardzo dobrze, że wracają. Tylko pytanie, po co tam pojechali? Jak Amerykanie chcą okupować Irak, to niech robią to sami, to ich wojna. Czyżby nie daliby sobie rady, że potrzebują aż tylu sojuszników? Jestem za polityką współpracy ze Stanami, ale interes własny przede wszystkim, a my nic na tej wojnie nie zyskaliśmy.
_________________ I belive I can fly I belive I can touch the sky
Prawo powinno być jak płot: żmija się prześlizgnie, tygrys przeskoczy, ale bydło nie przejdzie - przysłowie chińskie
[quote="Cropcka"]Według mnie to cała akcja w pomoc Amerykanom w Iraku była nie na miejscu. Czy oni nam pomagają, raczej nie. No właśnie, większość państw ma nas głęboko w d***, a my wszystkim pomagamy, aby tylko się podlizać.[/quote]
Ale Polska zawsze pchala sie tam , gdzie gowno z tego miala, nie zauwazyl;as?
Pchamy sie wszedzie.A nic z tego nie ma.Kompletne zero.Bida az piszczy.
Dobrze, dobrze ze sie wycofują,slyszalam , ze w ciazu pol roku maja juz powracac do swoich rodzin.
_________________ NOWE,PIEKNE,CUDOWNE FORUM VETO
[b][color=orange]Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba
robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o
sprężynę w materacu.[/color][/b]
To był od początku chory pomysł, żeby nasi tam jechali, bo i po co?? CO z tego mamy?? Same problemy. Żadnych korzyści, jak Amerykanie chcą sie wzbogacić to niech radzą sobie sami. Ale nie...Polski rząd...nie sprzeciwi sie im... Ciekawe, czy gdyby nam byłaby potrzebna pomoc to by ja zapewnili?? Coś wątpię... Polityki tej nie popieram.
_________________ [i]Był jak mgła- niewidzialny, tajemniczy.
Był jak kruchy róży kwiat - delikatny...
Był jak cichy wiatr,
Całkiem wolny lecz samotny,
Jak ocean bez dna nieszczęśliwy.
Mówił, że to nie jego świat.
Pragnął wrócić tam, gdzie się rodzi dusza.
Gdzie zostawił tą najważniejszą rzecz
Wielką przyjaźń i miłość ponad śmierć...
[/i]
[quote="Włóczykij"]Czyżby nie daliby sobie rady, że potrzebują aż tylu sojuszników?[/quote]
Potrzebowali nie tyle pomocy w wojnie, co poparcia na arenie politycznej dla swojej inicjatywy inwazji. Bo przecież gdyby zrobili to bez zgody kogokolwiek to byłaby to zwykła agresja na inne państwo.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
[quote]Ale Polska zawsze pchala sie tam , gdzie gowno z tego miala, nie zauwazyl;as? [/quote]
Zauważyłam. Polski rząd stara się zdobyć "przyjaciół", ale coś im to nie wychodzi..
_________________ [color=#C7B59D]Gdy nadwrażliwość jest jak[/color] [b][color=#825341]bilet [/color][/b][color=#C7B59D]w jedną stronę stąd.[/color]
Jak dla mnie to nasze wojska powinny już dawno zostać wycofane i wrócić do Polski.
Nic nam to nie daje, a stwarza tylko zagrożenie <przecież już nam grożą atakami O.o>.
A głupi rząd jak zwykle myśli, że Stany by nam pomogły <tfu,tfu, w razie czego>.. eh. Nadzieja matką głupich.
Pobyt Polaków w Iraku można podsumować w ten sposób: bez sensu wejście, bez sensu pobyt, bez sensu wyjście - wszystko od początku do końca bez sensu.
Polski kontyngent został wysłany do Iraku przez rząd SLD i Kwasniewskiego niemal za darmo i bez żadnych wiążacych umów. Oczywiście wszyscy wtedy mówili o nowym sprzęcie od SZA i ich przyjaźń czy kontraktach dla firm inwestujących w Iraku. Ale już nikomu nie chciało się od początku naciskać na Busha czy wręcz wszystko uzależnić od realności tych obietnic.
Polacy wiernie stali przy Ameryce w czasach gdy Irak niemal rozpadł się na trzy części, codziennie były jakieś zamachy w których ginęło mnóstwo osób a do tego dochodziła wielka nagonka medialna w porywach porównywalna do nagonki w trakcie wojny w Wietnamie. Ale oczywiście nikt nie chciał naciskać na SZA w sprawie korzyści. Dzisiaj, gdy Irak uspokoił się dzięki koniunkturze gospodarczej, nowej strategii głównodowodzącego koalicji antyhusseinowej gen. Patreusowi i samego zmęczenia terrorystów w tej wojnie, Polacy ni z gruchy ni z pietruchy chcą wyjść.
Gdzie w tym wszystkim logika?
Argumenty typu "po co mają ginąć polscy żołnierze?" są bez sensu. Do Iraku lecą tylko zawodowcy a zawód żołnierze niesie ze sobą ryzyko śmierci tak samo jak zawód strażaka, policjanta, pilota czy marynarza. O wiele bardziej obawiałbym się teraz o Afganistan, gdzie w przeciwieństwie do Iraku wszystko idzie, za przeporszeniem, się jebać.
Dziwi mnie rzecz jedna. Że nikt nie wiesza psów na SLD za wysłanie do Iraku wojsk polskich. Gdyby zrobił to PiS to od razu jadka na całego..
Ktoś kiedyś powiedział że My Polacy, musimy wybrać między UE i USA a Rosją i Chinami..Wybór naprawdę trudny, najlepsza byłaby suwerenność bo z pewnością obydwie strony nas zniszczyłyby. Poza tym nikt naszych żołnierzy tam na siłę nie wysyłał. Mam znajomego który rok temu z Iraku wrócił, zarobił ponad 90 tys złotych za bodajże 4 miesiące.
[quote="butterfly"]Ciekawe, czy gdyby nam byłaby potrzebna pomoc to by ja zapewnili?? Coś wątpię... [/quote]
oj kochana USA wiele nam w historii pomogly;)
i to fakt:)
kazdy mowi iz nie ma z tego korzysci..
a ja uwazam iz trzeba dojrzec jedna korzysc..
mianowicie wojska polskie maja okazje wyszkolic swoje wojska:)
bo to jest zdobywanie pewnego doswiadczenia..
na samych symulatorach uczyc sie przeciez nie bedziemy:)
[quote="ŁYSY_EK"]Ktoś kiedyś powiedział że My Polacy, musimy wybrać między UE i USA a Rosją i Chinami[/quote]
powiadasz iz trudny??
hmm dla mnie nie;)
bo rosji bym nie ufala i nie ufam:)
[quote="ŁYSY_EK"]Mam znajomego który rok temu z Iraku wrócił, zarobił ponad 90 tys złotych za bodajże 4 miesiące.[/quote] ta ta ta wierz w takie bajki..
mam brata zawodowego wojskowego ktory na misjach juz dwoch byl...
a to co mowia ze 90 tys za 4 miesiace to chyba im sie wymarzylo D
90 tys to mogl tam nakrasc w palacu sadama :P
_________________ Quot homines, tot sententiae
Ostatnio zmieniony przez dziabot Sro 05 Mar, 2008 22:51, w całości zmieniany 1 raz
[quote="dziabot"]mianowicie wojska polskie maja okazje wyszkolic swoje wojska:)
bo to jest zdobywanie pewnego doswiadczenia..
na samych symulatorach uczyc sie przeciez nie bedziemy:) [/quote]
Aż się zawstydziłem, żę zapomniałem o tym wspomnieć. :-)
[quote="ŁYSY_EK"]Ktoś kiedyś powiedział że My Polacy, musimy wybrać między UE i USA a Rosją i Chinami.[/quote]
UE i SZA to dwa zupełnie różne siły na arenie międzynarodowej. Nie należy ich mylić.
Wynikiem wysłania naszej 'armii' do Iraku była zbyt pochopna decyzja ówczesnego prezydenta.
Dziś już wiemy ,że powodem najazdu nie było posiadanie przez Irak broni masowego rażenia lecz ochrona interesów USA w Arabii Saudyjskiej ,ponieważ była możliwośc że Sadam zaatakuje Arabię no i ropa oraz pokazanie że Stany wciąż mają ostateczne zdanie w kwestii Azji. Teraz na topie jest walka z terroryzmem ale kto tu jest terrorystą ? Strzelanie do cywili, znęcanie się nad więźniami w amerykańskich więzieniach nie mamy czystych rąk.Powinniśmy się wycofac.
_________________ "...
Kiedy wszyscy wokół ciebie równiuteńko idą
Przyjacielu ty bądź uprzejmy mieć wątpliwość
I kiedy bronisz prawdy mając ją za jedynie prawdziwą
Ty bądź uprzejmy mieć wątpliwość
I gdy już wierzysz, że twoja perspektywa jest jedyną perspektywą
Ty bądź uprzejmy mieć wątpliwość
I zanim uznasz tych co mają ją za zbędne ogniwo
Przyjacielu, ty bądź uprzejmy mieć wątpliwość.."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum