Wysłany: Nie 02 Gru, 2007 20:29 Rząd przesiada się do "zwykłych samolotów".
Premier Donald Tusk zapowiada, że przesiądzie się z rządowych samolotów do zwykłych rejsowych połączeń. Ma to być element ograniczenia niepotrzebnych wydatków. Problem w tym - pisze "Dziennik" - że za nieużywane samoloty też trzeba płacić...
W piątek do Wilna Tusk leci jeszcze rządowym samolotem, ale już w najbliższy wtorek premier stawi się na "cywilnym" Okęciu, by wsiąść w "zwykły samolot". I najprawdopodobniej nie będzie to jedyny raz. - Premier wszędzie, gdzie będzie to możliwe, chce korzystać z rejsowych lotów - mówi gazecie rzeczniczka rządu Agnieszka Liszka. Jak dodaje z kolei sekretarz stanu z Kancelarii Premiera Paweł Graś, chodzi m.in. o to, żeby było najtaniej.
Według gazety, nie jest jednak takie oczywiste, że kupienie biletu na rejsowy samolot przyniesie oszczędności. Porównanie kosztu lotu godziny rządowego TU-154 M - 36 tys. 415 zł - do ceny biletu rejsowego lotniczego mogłoby wskazywać przewagę biletów rejsowych.
Należy jednak pamiętać, że z premierem zwykle leci delegacja, biletów potrzeba więc kilka, kilkanaście, a czasem nawet kilkadziesiąt - wylicza "Dziennik". Może również dojść do niezręcznych sytuacji, gdy podczas oficjalnej wizyty trzeba będzie rozwinąć czerwony dywan, a na gości będzie czekać oficjalna delegacja. - Przecież nie podkołuje się do nich rejsowym lotem, pasażerowie nie będą czekać, aż skończy się przywitanie - hipotetyzuje b. szef BOR Mirosław Gawor.
Jest jeszcze jedno "ale"
Rzecznik sił powietrznych podpułkownik Wiesław Grzegorzewski zwraca uwagę, że za nieużywany rządowy samolot i tak trzeba płacić. - Samoloty 36. Pułku i tak muszą wylatać zaplanowaną rocznie liczbę godzin - zrobić tzw. naloty - bez względu na to, czy VIP-y latają nimi, czy nie - mówi gazecie.
A względy bezpieczeństwa? Minister Graś uważa, że BOR nie będzie musiał dodatkowo sprawdzać samolotu, na pokładzie którego znajdzie się premier. Szczególnie po 11 września procedury lotniskowe w kwestiach bezpieczeństwa są bardzo rygorystyczne.
Natomiast były premier Leszek Miller twierdzi, że na lotach zaoszczędzić się nie da, a rezygnacja z rządowego samolotu to tylko problemy. Na początku swojej kadencji Miller wyczarterował wraz z delegacją samolot do Londynu. - Potem okazało się, że trzeba było zapłacić więcej, niż wyniósłby koszt lotu samolotu rządowego i prób zaprzestaliśmy - opowiada "Dziennikowi" Miller.
Podaje również przykład: przed wyborami rezygnację z rządowych samolotów obiecali socjaliści na Węgrzech. W postanowieniu nie wytrzymali długo. - Zaczęły się problemy, bo na przykład przylatywali na konferencję międzynarodową, która zamiast o 16 kończyła się o 19, a o 17 odlatywał samolot rejsowy, i dali sobie spokój. Sądzę, że z panem Tuskiem też tak wyjdzie - podsumowuje Miller.
Czy decyzja o lataniu rejsowymi samolotami jest słuszna?
Dziękujemy za Twój głos.
zobacz wyniki
Ja już wychodzę, mam samolot...
Zdaniem Jana Dziedziczaka - rzecznika poprzedniego rządu, a dziś posła PiS - zachowanie premiera Tuska to "działanie pod publiczkę". Ocenia on, że przyniesie to tylko wiele szumu medialnego, a nie prawdziwe oszczędności. - Nie wygłupiajmy się: to są groszowe koszty w skali państwa. Trzeba brać pod uwagę, że z premierem leci delegacja i wszystkim trzeba będzie kupić bilety. Zresztą trudno sobie wyobrazić, by premier np. kończył szybko rozmowy w sprawie miliardowego kontraktu tylko dlatego, że ma akurat za chwilę samolot - ocenia poseł.
Komentując te zapowiedzi, ironizuje, że premier mógłby się przesiąść do autobusów w mieście, gdzie "mógłby ustąpić miejsca babci". - Tusk zapowiadał, że zrezygnuje z ochrony BOR, ale już się z tego wycofuje. Zapowiadał, że nie zamieszka w rządowej willi na Parkowej, a już oglądał ją razem z żoną. Myślę, że ten pomysł będzie miał podobny finał - kwituje na łamach "Dziennika".
info tvn24.pl
Co jeszcze ten kretyn zrobi żeby ośmieszyć Polskę w świecie?
[quote="TenebrosuS"]Co jeszcze ten kretyn zrobi żeby ośmieszyć Polskę w świecie?[/quote]
A da się ośmieszyć jeszcze bardziej, niż zrobili to jego poprzednicy? Pytanie retoryczne.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
[quote="poem sometimes"]TenebrosuS napisał/a
Co jeszcze ten kretyn zrobi żeby ośmieszyć Polskę w świecie?
A da się ośmieszyć jeszcze bardziej, niż zrobili to jego poprzednicy? Pytanie retoryczne.[/quote]
Myśle, że ten temat jest idealnym przykładem na to, że się da
Głupota.
_________________ [color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]
Kaczyńskich nikt nie lubił na świecie, ale ich szanowali i bali się. To mi się u nich podobało.
Tusk nic jak na razie nie załatwił z tego co obiecywał. A prof. Bartoszewskiemu nastroje bojowe jakoś opadły gdy przyszło do rozwiązywania problemów z Niemcami.
A do tego te samoloty rejsowe - no wieś na sklae światową. Jak to wygląda, że przywódca państwa przylatuje do jakiejś stolicy w sprawach służbowych rejsówką?
[quote="Minutus"]Kaczyńskich nikt nie lubił na świecie, ale ich szanowali i bali się. To mi się u nich podobało. [/quote]
Dobra, tylko Kaczyńscy jakie metody stosowali chociaż by z posłanką Sawicką, przecież CBA robili to by Kaczor im kazał, stworzyli sobie własną policję polityczną...i to mnie najbardziej wkurzało w Kaczyńskich byle dojść do celu, nawet po trupach.
A teraz Kaczyńscy wszędzie się wpieprzają, a co oni zrobili dobrego dla Polski?
Tuska i jego rząd teraz rządzi Polską i Kaczyńscy nie powinni wtykać swojego nochala, a szczytem jest to, że Prezydent wszystko wetuje, nic mu się nie podoba...tak samo jak z polityką zagraniczną rząd ma swoją i prezydent swoją, głupota.
_________________ [color=red]Chodź, chodź ze mną do łóżka
Zrobię to byś bać się przestała
Będę całował twoje palce
Będę dotykał twoje nagie ciało
Więc chodź, chodź ze mną do łóżka
Ja będę w tobie, a ty będziesz we mnie
Chodź ze mną do łóżka
Poczujemy się wzajemnie
[/color]
[quote]Dobra, tylko Kaczyńscy jakie metody stosowali chociaż by z posłanką Sawicką, przecież CBA robili to by Kaczor im kazał, stworzyli sobie własną policję polityczną.[/quote]
Służby zawsze będą się przenikać z polityką. Nic na to nie poradzisz. Dla mnie cała idea CBA jest niepotrzebna, bo żeby zlikwidowac korupcję trzeba zlikwidować przede wszystkim biurokrację i socjalizm. Jednakże jeśli już Polska ma być krajem socjalistycznym to niech CBA istnieje. W sumie dzięki temu korupcja faktycznie zmalała no i wycięto kilka większych krętaczy jak Sawicka czy Lepper.
[quote="VenomousSnake"].i to mnie najbardziej wkurzało w Kaczyńskich byle dojść do celu, nawet po trupach. [/quote]
A czym innym jest polityka?
[quote="VenomousSnake"]A teraz Kaczyńscy wszędzie się wpieprzają, a co oni zrobili dobrego dla Polski? [/quote]
Rozwiązali WSI, i stworzyli kilka ustaw, ktore były z założenia dobre, ale nie mieli czasu ich wprowadzić. No a poza tym to socjalizm górą.
[quote="VenomousSnake"]Tuska i jego rząd teraz rządzi Polską i Kaczyńscy nie powinni wtykać swojego nochala, a szczytem jest to, że Prezydent wszystko wetuje, nic mu się nie podoba...tak samo jak z polityką zagraniczną rząd ma swoją i prezydent swoją, głupota.[/quote]
To już wina Konstytucji a nie PiS.
[quote="Minutus"]kilka większych krętaczy jak Sawicka czy Lepper. [/quote]
No ale wiesz, chyba przekroczyli trochę swoje granice. Np. z Sawicka kto by pomyślał, że agent CBA będzie udawał zakochanego w Sawickiej i wysyłał jej miłosne SMS'y i dawał kwiaty, to mi przypomina szpiegów rosyjskich...a co do Leppera czy mają CBA ma takie prawo by fałszować ważne dokumenty? i to jeszcze na dodatek źle by zostało to wykryte
[quote="Minutus"]Rozwiązali WSI[/quote]
Z WSI było dość dużo problemów, Szanowny pan Macierewicz chyba trochę plątał...
[quote]A czym innym jest polityka? [/quote]
Polityka wg. powinna polegać na rozmowach, rozmowach i jeszcze raz rozmowach...a nie wszystko po trupach, moim zdaniem niestety Polscy politycy do tego jeszcze nie dorośli
Będę całował twoje palce
Chodź ze mną do łóżka
Poczujemy się wzajemnie
[/color]
[quote="VenomousSnake"]No ale wiesz, chyba przekroczyli trochę swoje granice. Np. z Sawicka kto by pomyślał, że agent CBA będzie udawał zakochanego w Sawickiej i wysyłał jej miłosne SMS'y i dawał kwiaty, to mi przypomina szpiegów rosyjskich...a co do Leppera czy mają CBA ma takie prawo by fałszować ważne dokumenty? i to jeszcze na dodatek źle by zostało to wykryte [/quote]
Chore elementy układu rządzącego trzeba po prostu eleminować.
[quote]Z WSI było dość dużo problemów, Szanowny pan Macierewicz chyba trochę plątał... [/quote]
Zrobił to źle, ale przynajmniej zrobił.
[quote="VenomousSnake"]Polityka wg. powinna polegać na rozmowach, rozmowach i jeszcze raz rozmowach...a nie wszystko po trupach, moim zdaniem niestety Polscy politycy do tego jeszcze nie dorośli [/quote]
Zachęcam do nauki historii. :-)
[quote="Minutus"]Chore elementy układu rządzącego trzeba po prostu eleminować. [/quote]
Ale wszystko powinno się robić w granicach "dobrego smaku".
[quote="Minutus"]Zrobił to źle, ale przynajmniej zrobił.[/quote]
Po prostu zrobił to na odpieprz...
[quote="Minutus"]Zachęcam do nauki historii. :-)[/quote]
Co mi może powiedzieć historia?
Będę całował twoje palce
Chodź ze mną do łóżka
Poczujemy się wzajemnie
[/color]
[quote="VenomousSnake"]Ale wszystko powinno się robić w granicach "dobrego smaku".
[/quote]
W polityce to pojęcie może służyć tylko jako zasłona dymna do zdobycia uznania wśród społeczeństwa. Mnie nie obchodzi czy zbrodniarzowi podadzą herbatkę z cykutą czy po prostu porąbią go siekierą.
[quote]Po prostu zrobił to na odpieprz... [/quote]
Realnie rzecz biorąc to WSI albo zostałoby rozwiązane na odpieprz albo wcale. Dla mnie wybór jest prosty.
[quote]Co mi może powiedzieć historia?[/quote]
Że najwięksi politycy, mężowie stanu i wodzowie historii byli po prostu strasznymi krętaczami, na ogół nie mieli skrupułów i szli do celu po trupach.
Zresztą - Machiavelli wszystko dokładnie opisał w "Księciu".
[quote="Minutus"]Że najwięksi politycy, mężowie stanu i wodzowie historii byli po prostu strasznymi krętaczami, na ogół nie mieli skrupułów i szli do celu po trupach. [/quote]
Tylko kiedy to było? zresztą społeczeństwo odbiera to inaczej przynajmniej ja, nie znoszę za to Kaczyński ogólnie mi nie przeszkadzają, tylko ich zachowanie...
[quote="Minutus"]W polityce to pojęcie może służyć tylko jako zasłona dymna do zdobycia uznania wśród społeczeństwa. Mnie nie obchodzi czy zbrodniarzowi podadzą herbatkę z cykutą czy po prostu porąbią go siekierą. [/quote]
A mnie właśnie to obchodzi
Będę całował twoje palce
Chodź ze mną do łóżka
Poczujemy się wzajemnie
[/color]
[quote="VenomousSnake"]Tylko kiedy to było? [/quote]
Polecam biografie Juliusza Cezara, Oktawiana Augusta, cesarza niemieckiego Henryka II (został nawet świętym! :-) ), Bolesława Chrobrego, Władysława Łokietka, Henryka IV Burbona, Cezara i Rodrigo Borgia, Napoleona, Hitlera, Stalina. Długo by wymieniać.
[quote]A mnie właśnie to obchodzi [/quote]
No i przez to wolisz bandę facetów potrafiących jedynie lizać się po fiutach.
[quote="Minutus"]Polecam biografie Juliusza Cezara, Oktawiana Augusta, cesarza niemieckiego Henryka II (został nawet świętym! :-) ), Bolesława Chrobrego, Władysława Łokietka, Henryka IV Burbona, Cezara i Rodrigo Borgia, Napoleona, Hitlera, Stalina. Długo by wymieniać.[/quote]
Spox, nie produkuje się bo i tak tego nie przeczytam xD
[quote="Minutus"]No i przez to wolisz bandę facetów potrafiących jedynie lizać się po fiutach.[/quote]
A Kaczory co robili, no ku*wa super tylko to pierdla ludzie wkładać i nic więcej...dwóch co bawili się w bossów, myśleli, że Polska to ich kraj i h** i wszystko będą mogli z nim zrobić...
btw. z jakiej okazji matka kaczora mieszka w pałacu prezydenckim? co ku*wa nie stać jej na mieszkanie, dom...niech tam cała swoją rodzinę wprowadzi albo przyczółek dla pozytywnie jebniętych...
Będę całował twoje palce
Chodź ze mną do łóżka
Poczujemy się wzajemnie
[/color]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum