[quote="TenebrosuS"]że to parafilia powstała na skutek patologii rozwoju umysłowego.[/quote]
Nie umysłowego, ale społecznego.
[quote="TenebrosuS"]Jeżeli przyjąć, że homoseksualizm to parafilia to niema lepszej metody próby leczenia niż psychoterapeuta.[/quote]
Nie możemy tak łatwo tego opisywać - homoseksualizm to nie jest jakaś fobia, gdzie wystarczy kilka seansów, aby pomiziać tarantulę po kosmatej główce. Zresztą sam Spitzer zauważał duże problemy ze znalezieniem opsób, które były homo, a przemieniły się na hetero. Dla mnie ogólnie terapia taka moze odnieść skutek tylko wtedy, kiedy dana osoba nie jest pewna swojej orientacji na 100%.
Poza tym psychoterapia dla gejów w naszych czasach sprowadza się do przełamywania barier wewnętrznych, zewnętrznych, samoakceptacji, pozbywania się problemu depresji czy coming out'ów.
[quote]Bo cała reszta chce być "poprawna politycznie".[/quote]
Z tym że kościół często powołuje się na Boga, nie na badania. A takie siermiężne trwanie przy starych dogmatach jest złe, jak to sam św. pamięci Jan Paweł II był stwierdził.
_________________ "Z dokładnością atomowej sekundy globalnej
wyruszyliśmy ratować świat
podejmując się niewykonalnej sprawy
porzuciliśmy rodzinny kraj (...)"
[quote]Nie umysłowego, ale społecznego. [/quote]Patologiczny rozwój umysłowy jest wynikiem nieprawidłowości w otoczeniu chorego w tym przypadku.[quote]Nie możemy tak łatwo tego opisywać - homoseksualizm to nie jest jakaś fobia, gdzie wystarczy kilka seansów, aby pomiziać tarantulę po kosmatej główce. Zresztą sam Spitzer zauważał duże problemy ze znalezieniem opsób, które były homo, a przemieniły się na hetero. Dla mnie ogólnie terapia taka moze odnieść skutek tylko wtedy, kiedy dana osoba nie jest pewna swojej orientacji na 100%.
Poza tym psychoterapia dla gejów w naszych czasach sprowadza się do przełamywania barier wewnętrznych, zewnętrznych, samoakceptacji, pozbywania się problemu depresji czy coming out'ów. [/quote]Ale już wcześniej ustaliliśmy, że homoseksualizm jest praktycznie nieuleczalny tak jak pedofilia. Stwierdziłem jedynie, że to jedyna metoda jaka może przynieść jakiekolwiek skutki, w opozycji do na przykład leczenia prądem w latach 60 ubiegłego wieku.[quote]Z tym że kościół często powołuje się na Boga, nie na badania. A takie siermiężne trwanie przy starych dogmatach jest złe, jak to sam św. pamięci Jan Paweł II był stwierdził.[/quote]Kościół na tym tle niema możliwości ruchu, ST wyraźnie mówi, że mężczyzna nie może obcować z drugim mężczyzną tak jak obcuje z kobietą(cytat prawie dosłowny, nie chce mi się szukać dosłownego - zapewne go i tak znasz ).
[quote="TenebrosuS"]Patologiczny rozwój umysłowy jest wynikiem nieprawidłowości w otoczeniu chorego w tym przypadku.[/quote]
Nie. Wciąz będe utrzymywać, że gdy mamy do czynienia z patologią w otoczeniu [w przypadku homoseksualizmu], to skutkuje to upośledzeniem roli społecznej - czyli chłopiec zamiast pożerać damskie serca, woli robić to z męskimi - ot, wypadnięcie z roli.
[quote]Ale już wcześniej ustaliliśmy, że homoseksualizm jest praktycznie nieuleczalny tak jak pedofilia. Stwierdziłem jedynie, że to jedyna metoda jaka może przynieść jakiekolwiek skutki, w opozycji do na przykład leczenia prądem w latach 60 ubiegłego wieku.[/quote]
Z tym że psychoterapia to taki rzut na taśmę - uda się, albo nie. Zresztą nawet po udaniu się, może nastąpić powrót "choroby".
Ta, z tym prądem to nieźle -.-
[quote="TenebrosuS"]Kościół na tym tle niema możliwości ruchu, ST wyraźnie mówi, że mężczyzna nie może obcować z drugim mężczyzną tak jak obcuje z kobietą(cytat prawie dosłowny, nie chce mi się szukać dosłownego - zapewne go i tak znasz ).[/quote]
Ta, powołują się na to, że Bóg tworząc ludzi wykalorował, że tworzy ich mężem i żoną, czy cóś takiego.
Ergo podejście kościoła można sobie odpuścić, bo zawsze będzie to samo.
[quote]Nie. Wciąz będe utrzymywać, że gdy mamy do czynienia z patologią w otoczeniu [w przypadku homoseksualizmu], to skutkuje to upośledzeniem roli społecznej - czyli chłopiec zamiast pożerać damskie serca, woli robić to z męskimi - ot, wypadnięcie z roli.[/quote]Tak i je st to patologia podczas socjalizacji pierwotnej z tym, że bardzo destrukcyjna.[quote]Z tym że psychoterapia to taki rzut na taśmę - uda się, albo nie. Zresztą nawet po udaniu się, może nastąpić powrót "choroby".
Ta, z tym prądem to nieźle -.- [/quote]Zgadzam się.[quote]Ta, powołują się na to, że Bóg tworząc ludzi wykalorował, że tworzy ich mężem i żoną, czy cóś takiego.
Ergo podejście kościoła można sobie odpuścić, bo zawsze będzie to samo[/quote]Również wypada mi się zgodzić.
[quote="TenebrosuS"]że bardzo destrukcyjna[/quote]
Lepiej chyba zostać gejem, niż zabijać kobiety tylko dlatego, że matka była taka, a nie inna.
[b]TenebrosuS[/b], ogólnie widzę, żeś my sobie wypracowali jakiś, że tak powiem, status quo w tej sprawie :P
[quote="kaszerek"][quote="TenebrosuS"]że bardzo destrukcyjna[/quote]
Lepiej chyba zostać gejem, niż zabijać kobiety tylko dlatego, że matka była taka, a nie inna.[/quote]Heh, oczywiście :P
[quote][b]TenebrosuS[/b], ogólnie widzę, żeś my sobie wypracowali jakiś, że tak powiem, status quo w tej sprawie :P[/quote]Można tak powiedzieć
Osobiście jako harcerz jestem za. Harcerz jako osoba powinien być wzorem do naśladowania, być przykładem. A jakim przykładem dla innych jest homoseksualizm??[/quote]
eee... to chyba pod jakiś rasizm lekko podchodzi nie uważasz?
każdy jest jaki jest i tego nie zmienisz?
dlaczego chcesz mu zabraniać być 'harcerzem'?
'Bóg' nie rozróżnia ludzi na białych i czarnych, chorych i zdrowych...?
więc o co kaman?
a nikt nie musi nikogo naśladować w tym kierunku, może tenże osobnik jest np bardzo wierzący jest wzorem zachowania?
_________________ I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not. - Kurt Cobain.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum