PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Tarcza antyrakietowa
Autor Wiadomość

Setritus 
pracownik

Wysłany: Wto 07 Sie, 2007 00:32   Tarcza antyrakietowa

temat moze juz nieco stary ale ciekaw jestem co Wy o tym sądzicie? ja osobiscie jestem przeciw... spowoduje to tylko skierowanie celownika na polskę... i jak my zaczniemy rakietami obrywać od tych przeciwko którym tarcza była wymierzona to moge sie założyc ze amerykanie będą nam pomagać w teorii... w praktyce nic z tej pomocy nie bedzie... i to nam sie oberwie za tarcze a nie amerykanom... :?

orbi2659 
noob

Wysłany: Wto 07 Sie, 2007 11:05   

moim zdaniem jest to samobójstwo dla polski. nie wiem co władze polski chcą przez to osiągnąć. amerykanie szukają naiwnych państw w których mogą ta tarcze wybudować byle tylko nie w USA bo pocisk może trafić w nich a niech trafia ale nie w nas. podobnie było z woja w Iraku co my z tego mamy? długo by myśleć praktycznie nic żołnierze którzy walczą tam o życie dlatego ze nasi prezydenci chcieli sie podlizać amerykanom to oburzające. chcieliśmy wizy i co z tego mamy za przeproszeniem g..no. mam dość Busha jak i jego polityki zagranicznej i podlizywania sie naszego prezydenta. polskie władze myślą że amerykanie nam pomogą. pomogą ale tak samo jak z wizami. czyli w ogóle nie pomogą. jeśli nawet pociski zniszczą tarczę antyrakietową w Polsce i Czechach to się nic nie stanie z pewnością wybudują następną w innym naiwnym kraju. jestem pewna ze w ciągu 50 lat rozpęta sie jakaś wojna z udziałem USA Polski i Rosji. jestem ciekawa czy wtedy pomoże nam unia europejska. myślę ze powtórzy sie z sytuacja z 2 wojny światowej czyli żadne państwo nam nie pomoże bo będą sie bali strat materialnych lub ze wojna wkroczy na ich terytorium. także z mojej wypowiedzi tarcze antyrakietowa prowadzi tylko do wojny którą będziemy musieli sami stoczyć. nie liczmy na pomoc bo sie przeliczymy

thule 
przedszkolak

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007 12:31   

orbi2659 napisał/a:
moim zdaniem jest to samobójstwo dla polski. nie wiem co władze polski chcą przez to osiągnąć. amerykanie szukają naiwnych państw w których mogą ta tarcze wybudować byle tylko nie w USA bo pocisk może trafić w nich a niech trafia ale nie w nas.

Zaraz, zaraz, Amerykanie nie będą budować tej tarczy u nas w zastępstwie. To nie na tym polega. Taki system już u nich istnieje. Około 80% społeczeństwa amerykańskiego obawia się ataku rakietowego na ich kraj. Tego Bush nie może zignorować.
Z założenia tarcza ma chronić sojuszniów Amerykanów, wśród, których prym wiodą Polacy, przed zagrożeniami z Iranu czy Syrii. Jednak sam Iran twierdzi, że rakiety nie sięgają do Europy, poza tym dlaczego mieliby atakować swojego najwiekszego partnera handlowego? Faktem jest też, że tarcza może zadziałać jak czerwono płachta na byka, jak w przypadku Rosji. Jednak sama idea nie jest zła, jeżeli takowe zagrożenie naprawdę istnieje. Pytanie tylko jak bardzo Polska czuje się zagrożona ewentualnym atakiem rakietowym? I czy chce pełnić rolę 'konia trojańskiego' w Europie? IMO stworzenie systemu antyrakietowego w Polsce w tej chwili mija się z celem, zbyt wiele niejasności niesie ta inwestycja...

c914-2711 
gimnazjalista
Cyfer

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2007 15:57   

Zgadzam sie ze tarcza sprowokuje rosjan do agresywnej polityki wobec Polski i NATO.
Wedlug mnie zeby organizowac cos takiego to trzeba miec ponad wszystko silna armie, ktora to przed ewentualnymi wrogimi panstwami mogla by stawiac opor. Co z tego ze zestrzelimy pare rakiet, na ladzie, morzu i w powietrzu nie mamy szans. :/

PS. Juz nawet nie bede mowil ze tarcza dziala 20 min. po wystrzeleniu pocisku przez wroga. Watpie aby rakieta wysrzelona powiedzmy z Rosji tak dlugo tu leciala :(

kaszerek 
tekściarz
Antyobst.

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2007 21:31   

Może to wina moich orientacji pro-rosyjskich, ale dla mnie powinniśmy się, jako Polska, trzymac Europy, nie startować do USA, którzy na nas srają -.-
porzuciliśmy rodzinny kraj (...)"

poem sometimes 
lektor
Rozświetlany

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2007 23:04   

c914-2711 napisał/a:
Co z tego ze zestrzelimy pare rakiet, na ladzie, morzu i w powietrzu nie mamy szans. :/

Jesteśmy w NATO i nikt nas nie zaatakuje :)

kaszerek napisał/a:
Może to wina moich orientacji pro-rosyjskich, ale dla mnie powinniśmy się, jako Polska, trzymac Europy, nie startować do USA, którzy na nas srają -.-

Też jestem za tym, żeby olać USA, ale trzymajmy się Europy Zachodniej, a nie Wschodniej :-)
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]

[img]http://imagegen.last...times.gif[/img]

[color=red][b]*: A[/b][/color]

[img]http://img.userbars.pl/91/18003.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/38/7559.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/112/22338.png[/img]
[img]http://img470.imageshack.us/img470/9908/simbar9nd.png[/img]

c914-2711 
gimnazjalista
Cyfer

Wysłany: Pią 28 Wrz, 2007 18:28   

Cytat:
Jesteśmy w NATO i nikt nas nie zaatakuje

A jak bylo podczas II Wojny?? Alianci, sojusz majacy w swoich szeregach takie potegi jak Wielka Brytania, Francja itd, najpotezniejsze floty, silne lotnictwo i armie, a tutaj "niepozorni" Niemcy zaatakowali i niemal pokonali nie tylko Aliantow, ale takze ZSRR. Wedlug mnie gdyby nie kilka fatalnych w skutkach bledow Hitlera, dzisiaj bylibysmy Niemcami... tfu xP

poem sometimes 
lektor
Rozświetlany

Wysłany: Pią 28 Wrz, 2007 19:39   

c914-2711 napisał/a:
A jak bylo podczas II Wojny??

Wtedy nie istniała żadna silna organizacja międzynarodowa, z którą każdy by się liczył. Poza
tym dzisiaj sytuacja militarna jest taka, że nikt nikogo nie zaatakuje w NATO, bo skończyłoby się to wojną nuklearną.
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]

[img]http://imagegen.last...times.gif[/img]

[color=red][b]*: A[/b][/color]

[img]http://img.userbars.pl/91/18003.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/38/7559.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/112/22338.png[/img]
[img]http://img470.imageshack.us/img470/9908/simbar9nd.png[/img]

c914-2711 
gimnazjalista
Cyfer

Wysłany: Pią 28 Wrz, 2007 19:50   

Cytat:
Poza
tym dzisiaj sytuacja militarna jest taka, że nikt nikogo nie zaatakuje w NATO, bo skończyłoby się to wojną nuklearną.

Szczerze to watpie czy ktokolwiek bylby na tyle glupi, zeby wystzelac dziesatki glowic nuklearnych - gdyby mial choc troche rozumu to wiedzialby, ze promieniowanie dosiegnie w koncu i jego ( choc po Putinie sie wszystkiego mozna spodziewac ). Wedlug mnie bomby atomowe sa tylko asem w dyplomacji, sluzacym do zastraszania innych panstw i wzmocnienia swojej pozycji. Uzycie ich to zaglada planety i chyba kazde panstwo zdaje sobie z tego sprawe...

matil16 
noob

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008 22:37   

Według mnie sama inicjatywa założenia tarczy jest świetnym zabezpieczeniem dla Polski Europy i USA przed wrogo nastowioną Koreą Płn i Iranem. W końcu po groźbach Iranu czy Korei Północnej jest to konieczne. Lecz na tej drodze gwłatownie stanoł Kreml. Moskwa sądzi że jest to cel wycelowany prosto w ich "wszechmocarstwową Rosje". A przecież wszyscy wiemy że gdyby zbudowano taką tarcze w Polsce mogłyby powrócić czasy Zimnej Wojny lecz z drogiej strony wojna atomowa ze strony Iranu i Korei już nie byłaby zagrożniem. A nie wybudowanie tarczy pozostawia "pokój" między USA a Rosją. A przecież wiemy że Rosja i tak może robić co chce. Więc sprawa tarzczy jest obecnie zawieszona. Mimo tego wszystkiego i tak jestem przeciw tarczy. Niesie to za sobą zbyt wielkie konsekwencje. USA powinna wybudować tarcze w innym miejscu.

dziabot 
rekrut

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008 23:02   

[quote="kaszerek"]Może to wina moich orientacji pro-rosyjskich, ale dla mnie powinniśmy się, jako Polska, trzymac Europy, nie startować do USA, którzy na nas srają -.-[/quote]

Europa robi to samo...
w historii tez to robila...i ona glownie :P

Co do Rosji..
jej definitywnie nie na reke..to
ale Rosji nalezyvsie strzec...i nie podlizywac im :P

Ashlee15 
gimnazjalista

Wysłany: Pią 01 Sie, 2008 11:41   

Moim zdaniem tarcza wcale nam nie pomoże."Oberwiemy" za to od Rosji.Z drugiej strony po nich też nie możemy się spodziewać czegoś dobrego... :/

Mazzy 
społecznik
marzycielka

Wysłany: Pią 01 Sie, 2008 11:45   

Jak to jakiś rusek powiedzuał
Jak będziemy mieć ta tarcze, to nie będfziemy sie bać, co zestrzelimy, ale co spadnie.
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]

Odpowiedz do tematu