Wysłany: Sob 05 Sty, 2008 15:58 Błędy ortograficzne.
Przeszkadzają wam błędy, robione przez innych?
Nie macie czasem ochoty wziąć łopaty i osobie, która nie zwraca uwagi na swoje błędy, przyłożyć ze dwa razy?;D
A może sami robicie dużo błędów?;>
I, czy przeszkadza wam również, gdy ktoś całkowicie nie używa przecinków, albo w ogóle pisze niezrozumiale?;>
Co o tym sądzicie?
No, jeśli już przy tych błędach jesteśmy, to czy przeszkadzają wam błędy w mowie?;> Poprawiacie innych, gdy ktoś powie 'tam pisze', zamiast 'tam jest napisane', albo inne tego typu błędy językowe?;>
Zapraszam do dyskusji;p
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
[quote]Przeszkadzają wam błędy, robione przez innych? [/quote]
Bardzo, bardzo mnie denerwują...
[quote]A może sami robicie dużo błędów?;>[/quote]
Na szczęście nie robię prawie wcale:)
Używam kropek i przecinków tam gdzie trzeba
Co do błędów językowych, to ja już tak mam, że poprawiam każdego.
_________________ [i]Był jak mgła- niewidzialny, tajemniczy.
Był jak kruchy róży kwiat - delikatny...
Był jak cichy wiatr,
Całkiem wolny lecz samotny,
Jak ocean bez dna nieszczęśliwy.
Mówił, że to nie jego świat.
Pragnął wrócić tam, gdzie się rodzi dusza.
Gdzie zostawił tą najważniejszą rzecz
Wielką przyjaźń i miłość ponad śmierć...
[/i]
/ [*]
Ostatnio zmieniony przez motyl Sob 05 Sty, 2008 16:13, w całości zmieniany 1 raz
Wszyscy wiedzą na forum, że ja dostaję szału, gdy widzę błędy ortograficzne;D Strasznie mnie one irytują, bo uważam, że każdy Polak powinien umieć pisać w języku ojczystym. Wiadomo, nikt nie jest nieomylny, błędy się zdarzają, ale żeby w każdym słowie zrobić jakiś błąd?
Również denerwuje mnie brak znaków interpunkcji. Nie lubię czytać postów, które nie zaczynają się od dużej litery i nie kończą kropką;) Po coś zostały wprowadzone zasady pisowni, a tu większość tego nie przestrzega.
No i w mniejszym stopniu, aczkolwiek też, denerwuje mnie brak polskich znaków. Lenistwo, ot, tyle.
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[b]Księżniczka[/b], Zgadza się z tobą w stu procentach. Mnie denetwuje także błędna odmiana rzeczowników.
np. ciastko-ciastki.
Oczywiście mnie tez zdarzaja sie łędy, ale raczej nikt sie nie skarży.
_________________ [color=violet]Ja szukam w moim śnie
Gęstych traw, kołyszących o zmierzchu.
Ogrodów pełnych kwiatów
Pełnych kwiatów
Po deszczu...[/color]
tak bardzo mi przeszkadzają,szczegolnie jak są tak blache , ze az smiac mi sie chce-np.'meszczyzna' czy 'se' zamiast 'sobie- tym bardziej jesli robi je osoba,ktora uwaza sie za inteligentna istotę... paradoks jakis....
Czasami robię bledy, nie jestem 'nauczycielem ortografii'ani super mądra jesli chodzi o pisownię.
Ale blache bledny , ktore ma prawo robic dziecko w 1,2 klasie podstawowki, a robi je 16 -17 czy 19 letnia osoba są dla mnie po prostu komiczne.
Nie można tlumaczyc sobie tego dysleksją.dysleksja to nie robienie błedu typu 'ktury',czy 'zaóważ'to po prostu nie douczenie ortografii w szkole.
ed-jesli chodzi o znaki polskie to nie uzywam, tym bardziej teraz, kiedy mam nową klawę, musze sie przyzwyczaic do niej . czasami są w moich postach,czasami nie. i nie denerwują mnie , jesli ktos ich nie uzywa.
_________________ NOWE,PIEKNE,CUDOWNE FORUM VETO
[b][color=orange]Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba
robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o
sprężynę w materacu.[/color][/b]
Ostatnio zmieniony przez Ananasek Sob 05 Sty, 2008 17:18, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli chodzi o mnie to jestem humanistką i bardzo nie lubie jak ktoś robi błedy ortograficzne.. znam nawet przypadki osób, które 'muj' piszą własnie tak.. a to jest już lekkie przegięcie..
no ale fakt faktem, że mi też czasami zdarza się zrobić jakiś błąd, ale raczej rzadko..
Czepiam sie szczególnie kolegów, którzy mówią 'poszłem', 'wyszłem' itp.. zazwyczaj nagminnie ich wtedy poprawiam a niech sie nauczą poprawnie mówić;D
Ostatnio zmieniony przez Nina Sob 05 Sty, 2008 17:20, w całości zmieniany 1 raz
[quote="Mazzy"]Mnie denetwuje także błędna odmiana rzeczowników.
np. ciastko-ciastki.[/quote]
Polska odmiana rzeczowników w niektórych przypadkach jest trudna i ja też czasem nie wiem, jak odmienić dany wyraz. Bo często pasuje końcówka -u i -a i nie wiadomo, którą wybrać. Ale z tym przykładem, który Ty podałaś, nigdy się nie spotkałam;D
[quote="Ananasek"]blache[/quote]
błahe* ; )
[quote="Nina"]Czepiam sie szczególnie kolegów, którzy mówią 'poszłem', 'wyszłem' itp.. zazwyczaj nagminnie ich wtedy poprawiam [/quote]
Kiedyś poprawiałam więcej, głównie kolegów w klasie, gdy poszłam do liceum;) Ale tak ich poprawiałam, że później przynajmniej przy mnie tych błędów językowych nie robili;) A potem to się tak nauczyli, że mówią poprawnie i ich nie muszę poprawiać;)
Ale czasem mam ochotę poprawić mojego dyrektora, albo innego nauczyciela, którzy mówią 'pisze' zamiast 'jest napisane';D Albo drażni mnie, gdy ktoś mówi datę, np. 'piąty styczeń', a powinien 'piąty stycznia'. Moja była pani od polskiego tłumaczyła nam, że przecież nie ma pięciu styczniów, tylko jest jeden styczeń;)
A najbardziej mnie drażni, jak moja nauczycielka od polskiego robi błędy językowe. Czasem zdarzy mi się ją poprawić;p
W ogóle, to jestem wdzięczna mojej mamie, że kazała mi uczyć się ortografii, gdy byłam młodsza. To właśnie dzięki niej nie robię błędów. A takie słowa, jak 'po prostu', 'na pewno' czy 'naprawdę' nauczyłam się poprawnie pisać przez przyjaciółkę;)
No i również pisanie na forum kształci;)
[quote="Księżniczka"]błahe* ; )[/quote]
[quote]
Czasami robię bledy, nie jestem 'nauczycielem ortografii'ani super mądra jesli chodzi o pisownię.
[/quote]
I wlaśnie o to chodzi:)
[b][color=orange]Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba
Wiem;) Każdemu może się zdarzyć;D Ale nigdy nie jest za późno, by się czegoś nowego nauczyć;) A poprawianie jest naprawdę pomocne. Mnie też czasem poprawiali i przez to nauczyłam się, jak pisać;)
Chociaż muszę przyznać, że czasem mam problemy z napisaniem jakiegoś słowa;)
[b]Księżniczka[/b], ja wiem, nie mam pretensji do kogos,jesli mnie poprawia-tylko dziekuje i tyleDziekuje ;-) LOL.
Poprawianie kogos z reguly ma na celu przekazanie jakiejs czastki wiedzy, niestety nie kazdy odbiera to w pozytywny sposob.Raczej odbija pileczke w ironiczny i chamski myk.
Zależy w jakim kontekście;) Bo jeśli mówisz, że 'on teraz pisze na tablicy' to jest poprawnie. Ale jeśli chcesz powiedzieć, że 'Na tablicy jest coś napisane', to nie używasz wtedy 'Na tablicy pisze', bo to jest błąd;)
Z reguly nie wiem kiedy podczas pisania popełniam błąd, bo pisząc nie patrzę na swoją ortografię i nie chce zaglądać mi się co chwila do słownika. Chyba musiałabym nosić go cały czas ze sobą :/
_________________ Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały już latać.
Nie mam z tym problemów, mam takie wyczucie, jak się powinno pisać. W gimnazjum byłem nawet na kilku konkursach
A co do błędów innych osób, irytują mnie, ale nie jakoś szczególnie. Potrafię tolerować drobne błędy. Aha, jest coś takiego jak dysgrafia, ale myślę, że można to zwalczyć czytając książki.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
Złoszczą mnie błędy u innych, choć sama je robie.
Ale ogólnie staram się pisać poprawnie. I chyba nie jest z tym u mnie tak najgorzej.
_________________ [color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum