PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Najlepsze i najgorsze cechy Polaków?
Autor Wiadomość

Venice Queen 
noob

Wysłany: Sro 15 Paź, 2008 20:13   

Plusy jak plusy, wiadomo :-) Mamy ich tyle...
Minusy, to tak:
- zaściankowe poglądy,
- pesymizm,
- wieczne niezadowolenie, narzekanie, brak wdzięczności,
- wredność :D

garbatypajak 
noob

Wysłany: Czw 16 Paź, 2008 09:53   

[quote="Księżniczka"]Zauważ, że w praktycznie każdym kraju starają się pomóc osobom uzależnionym, albo akceptują osoby, które dziwacznie się ubierają, inny stosunek mają do prostytucji. A Polska jest krajem całkowicie zacofanym, gdzie każdy wypina się na każdego, ma w dupie to, co się dzieje z drugim człowiekiem i na osobę 'modnie' ubranego patrzą, jak na dziwoląga.
Chodzi mi o tę akceptację, której w Polsce nie ma, a w innych krajach można się z nią spotkać na ulicy.[/quote]

Szczerze? Wydaje mi się, że za dużo TVNu oglądasz. radzę się wybrać na dłuższy pobyt do Anglii, Niemiec, Francji, Włoch czy gdziekolwiek, gdzie uważasz, że tolerancja jest lepsza niż tutaj :) Wiesz jak w Anglii się krzywo patrzy na murzynów, katolików albo prostytucję? Albo jak na prawdę podchodzi się do Polaka czy kogokolwiek zza wschodniej granicy Niemiec?

to o czym się mówi i pisze w gazetach, to co pokazują na filmach dokumentalnych, to co mówią w wiadomościach to tylko malutki strzępek informacji. Pokazują kawałeczek kraju, w którym akurat stałą się jakaś jedna rzecz ale nie mówi się już o tym, że obok ktoś wyrzucił dziecko przez okno. Żeby coś wiedziedzieć o innych narodowaściach trzeba poznać je osobście, wziąć lokalną gazetę, posłuchać co mają do powiedzenia ludzie.

I gdzie tak na prawdę stara się pomóc osobom uzależnionym? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wszędzie, w Polsce też. U nas to akurat raczkuje, bo jeszcze 20 lat temu nikt sobie nie wyobrażał uzależnienia od czegokolwiek ale jednak się stało. Inne kraje z tym problemem borykają się od lat '60 więc pomoc dla uzależnionych stoi na nieco wyższym poziomie.

Poza tym jest jeszcze jedna kwestia. Ujmując to wszystko statystycznie rozkład plusów i minusów każdej narodowości jest raczej symetryczny albo chociaż prawie symetryczny. Z tym, że w każdym społeczeństwie dostrzega się wartości, których brakuje u nas, a inni tak samo dostrzegają je u nas. Najświeższy przykład to anglik, który stwierdził w rozmowie, że zazdrości polakom stabilności (też związku partnerskiego), umiejętności poradzenia sobie z prostymi problemami natury technicznej (jak im zepsuje się gniazdko czy wyłącznik światła dzwonią po elektryka itd.) i czegoś tam jeszcze ale już nie pamiętam dokładnie. Dla nas sprawy oczywiste i proste a tymczasem okazuje się, że dla innych narodów to nie jest taka oczywista sprawa.

Mógłbym pisać jeszcze długo bo trochę w tym temacie siedzę, ale nie mam czasu :P Mam nadzieję, że się Księżniczko nie uraziłaś trochę agresywnym wydźwiękiem tego bełkotu :) Chciałem tylko w miarę konkretnie opisać o co mi chodzi.
cause of a lust for life[/i]

Księżniczka 
patafian

Wysłany: Czw 16 Paź, 2008 12:13   

[quote="garbatypajak"]Szczerze? Wydaje mi się, że za dużo TVNu oglądasz.[/quote]Uwierz, moje oglądanie telewizji ogranicza się do włączania brzyduli i mam talent:) Moje poglądy nie są związane z tym, co mówią w telewizji, bo, naprawdę, nie wiem, co w niej mówią:)[quote="garbatypajak"]Żeby coś wiedziedzieć o innych narodowaściach trzeba poznać je osobście, wziąć lokalną gazetę, posłuchać co mają do powiedzenia ludzie. [/quote]W takim razie zdecydowana większość nie powinna się w ogóle wypowiadać, bo jeśli nie byli, nie zobaczyli, to po co mają cokolwiek mówić? Ja się ograniczam do moich poglądów i na ich podstawie się wypowiadam. Nie muszę nigdzie być. Może masz rację, że, gdybym była i zobaczyła, moje zdanie by się zmieniło, ale na dzień dzisiejszy nie zamierzam przekraczać choćby rzęsą granic naszego kraju, więc raczej nie zobaczę, co się dzieje w innych krajach:) Także dalej to, co piszę, będę opierała o moje własne, nienarzucone przez nikogo, poglądy. Może i błędne, ale co z tego?

Poza tym, czepiamy się nie tego, czego powinniśmy.
Mowa jest o Polsce, nie o innych krajach:)
Także w Polsce ja tolerancji nie dostrzegam, a jeśli już, to w bardzo małych ilościach.
Mało mnie obchodzi, jak jest w innych krajach, ale jeśli mówisz, że również jest tak, jak u nas, to znaczy, że żadne państwo tolerancyjne nie jest.
Oczywiście, są pewne jednostki, które są wyjątkami, ale jako ogół - lipa ; )
[color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]

garbatypajak 
noob

Wysłany: Czw 16 Paź, 2008 14:09   

[quote="Księżniczka"]]W takim razie zdecydowana większość nie powinna się w ogóle wypowiadać, bo jeśli nie byli, nie zobaczyli, to po co mają cokolwiek mówić?[/quote]
Tak powstają właśnie stereotypy i konflikty kulturowe - z niedoinformowania i czystej neiwiedzy. Jeśli za głoszenie prawd wszem i wobec zabierają się amatorzy, którzy rozsiewają różne dziwne poglądy a inni ich słuchają to.... równie dobrze można zatrudnić pana kowalskiego aby przebudował pałac kultury bo jemu się wydaje, że tak jak on myśli będzie dobrze. Co z tego, że nie ma pojęcia o budownictwie? Chodzi o to, że oczywiście trzeba mieć własne poglądy ale trzeba też umieć rozróżnić źródła rzetelne i trzeba umieć się zdystansować. Już wielokrotnie słyszałem jak to np. anglicy mają lepiej w służbie zdrowia, nawet widziałem film dokumentalny o tym, robiony przez amerykanina - pokażesz go komuś kto mieszka w Londynie i skorzystał z tej opieki powie: "WTF?!?!" ;)

[quote]
Poza tym, czepiamy się nie tego, czego powinniśmy.
Mowa jest o Polsce, nie o innych krajach:)
Także w Polsce ja tolerancji nie dostrzegam, a jeśli już, to w bardzo małych ilościach.
Mało mnie obchodzi, jak jest w innych krajach, ale jeśli mówisz, że również jest tak, jak u nas, to znaczy, że żadne państwo tolerancyjne nie jest.
Oczywiście, są pewne jednostki, które są wyjątkami, ale jako ogół - lipa ; )[/quote]

Wszędzie są pewne grupy społeczne, które są bardziej lub mniej tolerancyjne. Poza tym tolerancja to wg mnie strasznie obraźliwe słowo ;)
Tolerujesz kogoś - masz go generalnie gdzieś, niech sobie żyje, whatever.
No i tak to też się obrazuje w Polsce i innych krajach. "Geje? Niech sobie będą, tylko z daleka ode mnie." Jak tak ma wyglądać tolerancja w jakimś kraju to już wolę, żeby otwarcie mówiono, o tym co się myśli ;)

To nie powinna być tolerancja tylko normalna sprawa.

A co do Polski to w sumie też za dużo patrzy się na jednostki i na mniejsze grupy społeczne. Prawda jest taka, że nikt nie prowadzi badań jacy tak na prawdę jesteśmy ogólnie bo wszytko skupia się na jednostkach. O przeciętnych ludziach się po prostu nie mówi tyle co o marginesach.
Najłatwiej można wszytko wywnioskować z włąsnego doświadczenia czyli obserwacji własnego otoczenia. jacy są wasi koledzy i koleżanki? Wasi rodzice czy dzieci? Sąsiedzi? To da więcej informacji o tym jacy jesteśmy niż obserwowanie szczegółów z wiadomości.
cause of a lust for life[/i]

Odpowiedz do tematu