Plusy jak plusy, wiadomo :-) Mamy ich tyle...
Minusy, to tak:
- zaściankowe poglądy,
- pesymizm,
- wieczne niezadowolenie, narzekanie, brak wdzięczności,
- wredność
_________________ It's so lonely when you don't even know yourself, it's so lonely...
[quote="Księżniczka"]Zauważ, że w praktycznie każdym kraju starają się pomóc osobom uzależnionym, albo akceptują osoby, które dziwacznie się ubierają, inny stosunek mają do prostytucji. A Polska jest krajem całkowicie zacofanym, gdzie każdy wypina się na każdego, ma w dupie to, co się dzieje z drugim człowiekiem i na osobę 'modnie' ubranego patrzą, jak na dziwoląga.
Chodzi mi o tę akceptację, której w Polsce nie ma, a w innych krajach można się z nią spotkać na ulicy.[/quote]
Szczerze? Wydaje mi się, że za dużo TVNu oglądasz. radzę się wybrać na dłuższy pobyt do Anglii, Niemiec, Francji, Włoch czy gdziekolwiek, gdzie uważasz, że tolerancja jest lepsza niż tutaj Wiesz jak w Anglii się krzywo patrzy na murzynów, katolików albo prostytucję? Albo jak na prawdę podchodzi się do Polaka czy kogokolwiek zza wschodniej granicy Niemiec?
to o czym się mówi i pisze w gazetach, to co pokazują na filmach dokumentalnych, to co mówią w wiadomościach to tylko malutki strzępek informacji. Pokazują kawałeczek kraju, w którym akurat stałą się jakaś jedna rzecz ale nie mówi się już o tym, że obok ktoś wyrzucił dziecko przez okno. Żeby coś wiedziedzieć o innych narodowaściach trzeba poznać je osobście, wziąć lokalną gazetę, posłuchać co mają do powiedzenia ludzie.
I gdzie tak na prawdę stara się pomóc osobom uzależnionym? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wszędzie, w Polsce też. U nas to akurat raczkuje, bo jeszcze 20 lat temu nikt sobie nie wyobrażał uzależnienia od czegokolwiek ale jednak się stało. Inne kraje z tym problemem borykają się od lat '60 więc pomoc dla uzależnionych stoi na nieco wyższym poziomie.
Poza tym jest jeszcze jedna kwestia. Ujmując to wszystko statystycznie rozkład plusów i minusów każdej narodowości jest raczej symetryczny albo chociaż prawie symetryczny. Z tym, że w każdym społeczeństwie dostrzega się wartości, których brakuje u nas, a inni tak samo dostrzegają je u nas. Najświeższy przykład to anglik, który stwierdził w rozmowie, że zazdrości polakom stabilności (też związku partnerskiego), umiejętności poradzenia sobie z prostymi problemami natury technicznej (jak im zepsuje się gniazdko czy wyłącznik światła dzwonią po elektryka itd.) i czegoś tam jeszcze ale już nie pamiętam dokładnie. Dla nas sprawy oczywiste i proste a tymczasem okazuje się, że dla innych narodów to nie jest taka oczywista sprawa.
Mógłbym pisać jeszcze długo bo trochę w tym temacie siedzę, ale nie mam czasu :P Mam nadzieję, że się Księżniczko nie uraziłaś trochę agresywnym wydźwiękiem tego bełkotu Chciałem tylko w miarę konkretnie opisać o co mi chodzi.
_________________ [i]Well, Im just a modern guy
Of course, Ive had it in the ear before.
I have a lust for life
cause of a lust for life[/i]
[quote="garbatypajak"]Szczerze? Wydaje mi się, że za dużo TVNu oglądasz.[/quote]Uwierz, moje oglądanie telewizji ogranicza się do włączania brzyduli i mam talent:) Moje poglądy nie są związane z tym, co mówią w telewizji, bo, naprawdę, nie wiem, co w niej mówią:)[quote="garbatypajak"]Żeby coś wiedziedzieć o innych narodowaściach trzeba poznać je osobście, wziąć lokalną gazetę, posłuchać co mają do powiedzenia ludzie. [/quote]W takim razie zdecydowana większość nie powinna się w ogóle wypowiadać, bo jeśli nie byli, nie zobaczyli, to po co mają cokolwiek mówić? Ja się ograniczam do moich poglądów i na ich podstawie się wypowiadam. Nie muszę nigdzie być. Może masz rację, że, gdybym była i zobaczyła, moje zdanie by się zmieniło, ale na dzień dzisiejszy nie zamierzam przekraczać choćby rzęsą granic naszego kraju, więc raczej nie zobaczę, co się dzieje w innych krajach:) Także dalej to, co piszę, będę opierała o moje własne, nienarzucone przez nikogo, poglądy. Może i błędne, ale co z tego?
Poza tym, czepiamy się nie tego, czego powinniśmy.
Mowa jest o Polsce, nie o innych krajach:)
Także w Polsce ja tolerancji nie dostrzegam, a jeśli już, to w bardzo małych ilościach.
Mało mnie obchodzi, jak jest w innych krajach, ale jeśli mówisz, że również jest tak, jak u nas, to znaczy, że żadne państwo tolerancyjne nie jest.
Oczywiście, są pewne jednostki, które są wyjątkami, ale jako ogół - lipa ; )
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
[quote="Księżniczka"]]W takim razie zdecydowana większość nie powinna się w ogóle wypowiadać, bo jeśli nie byli, nie zobaczyli, to po co mają cokolwiek mówić?[/quote]
Tak powstają właśnie stereotypy i konflikty kulturowe - z niedoinformowania i czystej neiwiedzy. Jeśli za głoszenie prawd wszem i wobec zabierają się amatorzy, którzy rozsiewają różne dziwne poglądy a inni ich słuchają to.... równie dobrze można zatrudnić pana kowalskiego aby przebudował pałac kultury bo jemu się wydaje, że tak jak on myśli będzie dobrze. Co z tego, że nie ma pojęcia o budownictwie? Chodzi o to, że oczywiście trzeba mieć własne poglądy ale trzeba też umieć rozróżnić źródła rzetelne i trzeba umieć się zdystansować. Już wielokrotnie słyszałem jak to np. anglicy mają lepiej w służbie zdrowia, nawet widziałem film dokumentalny o tym, robiony przez amerykanina - pokażesz go komuś kto mieszka w Londynie i skorzystał z tej opieki powie: "WTF?!?!"
[quote]
Poza tym, czepiamy się nie tego, czego powinniśmy.
Mowa jest o Polsce, nie o innych krajach:)
Także w Polsce ja tolerancji nie dostrzegam, a jeśli już, to w bardzo małych ilościach.
Mało mnie obchodzi, jak jest w innych krajach, ale jeśli mówisz, że również jest tak, jak u nas, to znaczy, że żadne państwo tolerancyjne nie jest.
Oczywiście, są pewne jednostki, które są wyjątkami, ale jako ogół - lipa ; )[/quote]
Wszędzie są pewne grupy społeczne, które są bardziej lub mniej tolerancyjne. Poza tym tolerancja to wg mnie strasznie obraźliwe słowo
Tolerujesz kogoś - masz go generalnie gdzieś, niech sobie żyje, whatever.
No i tak to też się obrazuje w Polsce i innych krajach. "Geje? Niech sobie będą, tylko z daleka ode mnie." Jak tak ma wyglądać tolerancja w jakimś kraju to już wolę, żeby otwarcie mówiono, o tym co się myśli
To nie powinna być tolerancja tylko normalna sprawa.
A co do Polski to w sumie też za dużo patrzy się na jednostki i na mniejsze grupy społeczne. Prawda jest taka, że nikt nie prowadzi badań jacy tak na prawdę jesteśmy ogólnie bo wszytko skupia się na jednostkach. O przeciętnych ludziach się po prostu nie mówi tyle co o marginesach.
Najłatwiej można wszytko wywnioskować z włąsnego doświadczenia czyli obserwacji własnego otoczenia. jacy są wasi koledzy i koleżanki? Wasi rodzice czy dzieci? Sąsiedzi? To da więcej informacji o tym jacy jesteśmy niż obserwowanie szczegółów z wiadomości.
_________________ [i]Well, Im just a modern guy
Of course, Ive had it in the ear before.
I have a lust for life
cause of a lust for life[/i]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum