wiem jak zatamować krew i ułożyć poszkodowanego w bezpiecznej pozycji.
na reanimacje raczej bym sie nie odważyła, bo tego nie umiem, tzn. wiem jak sie to robi, ale bałabym sie, że w wyniku ucisku pękną żebra. Takie pęknięte żebro może uszkodzić płuco, potem byłyby z tego problemy.
pierwsza zasada brzmi - nie szkodzić, zatem zadzwoniłam bym po pomoc.
wg mnie nauka pierwszej pomocy powinna odbywać sie w szkole, ale porządna, w postaci kursów, a nie kilku lekcji i dla wszystkich uczniów na raz.
_________________ "Nie kocham jeszcze, a ranki już moje
O snach mych dziwnie wstają zadumane,
Już chodzą za mną jakieś niepokoje,
Już czegoś pragnę i czegoś się boję
W noce niespane..
I już na ustach noszę ślad płomienia
Jego imienia."
Na żadnym kursie nie byłam ,certyfikatu nie mam. Jednak jeżdżąć na turnieje turystyczno-krajoznawcze musiałam umieć i w teori i w praktyce pierwsza pomoc, a moja drużyna zajęła w tej dziedzinie pierwsze miejsce. Pamiętam jak reanimowałam manekina, albo musiałam bandażować kolegę czy układać go w pozycji bocznej ustalonej. W szkole tez mieliśmy jakieś zajęcia z kobietą z certyfikatem, mogącą nauczać. Oglądaliśmy filmy. Pamiętam pewne rzeczy.
_________________ [color=red]Sometimes I feel like there is no hope for me at all
But after while I am laughing loud because I love
So many things in my life I do appreciate
All of the moments I'm sure I won't ever forget[/color]
[quote="Malinka"]tzn. wiem jak sie to robi, ale bałabym sie, że w wyniku ucisku pękną żebra. Takie pęknięte żebro może uszkodzić płuco, potem byłyby z tego problemy.[/quote]
W 75% przy reanimacji łamie się żebra! Nie tylko zwykły człowiek po kursie, ale lekarz także. Zresztam chyba lepiej połamać żebra i przebić płuco, bo wtedy człowieka się uratuje niż nie zrobić mu sztucznego oddychania i nastąpi niedotlenienie mózgu, a potem śmierć.
[color=red]Edytowałam, bo było 10 takich samych postów // Księżniczka.[/color]
_________________ Nie zawsze możesz dostać to, czego chcesz. Ale jak się okazuje, jeśli się czasem starasz, to dostajesz to, czego potrzebujesz.
Uhuhu! Ile razy były w szkole warsztaty na ten temat! Nie pamiętam nic, w dodatku w wypadku potrzeby jej udzielenia, spanikowałabym ;/
_________________ Część ciebie jest jak ogień
Chodź ze mną zabiorę cię wyżej
Jestem obiektem twojego pożądania
I cała twoja uwaga jest na tym skupiona
Nie przestawaj teraz
Bo się kołyszesz
Zabierz mnie gdziekolwiek pójdziesz
Jestem twoim snem gdy zasypiasz
Jestem sekretem który głęboko skrywasz
Powiedziałam nie
Jeśli chcesz to zabrać powoli
Złap to doskonale, teraz chodźmy
Razem dobiegniemy na show
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum