Nie interesuję się specjalnie takimi sprawami, i w sumie nie wiem, czy to pasuje do działu, ale pomyślałem, że to może Was zaciekawić. Mnie zaciekawiło.
Eksperyment Filadelfia (Projekt Tęcza, względnie Eksperyment Filadelfijski) – nazwa tajnego eksperymentu naukowego, rzekomo przeprowadzonego przez Marynarkę Wojenną Stanów Zjednoczonych.
Eksperyment miał być przeprowadzony 28 listopada 1943 r. na amerykańskim okręcie wojennym USS Eldridge, stacjonującym w Bazie Sił Morskich USA w porcie Filadelfia, i zakończyć się tragedią.
Większość współczesnych opisów tych wydarzeń opiera się na relacjach Alfreda Bielka, który podaje się za ich naocznego świadka.
Według spekulacji, eksperyment miał dowieść istnienia i zbadać właściwości jednobiegunowego pola magnetycznego. Teorię stanowiącą podstawy eksperymentu miał opracować Albert Einstein w latach 1925-1927. Jedną z cennych z punktu widzenia wojska właściwości takiego nieznanego współczesnej fizyce pola byłoby odchylanie promieni światła nawet o kilka procent, co miałoby umożliwić ukrycie obiektu, znajdującego się w obszarze działania takiego pola. To mogłoby pozwolić na zakamuflowanie statków i innych jednostek o znaczeniu militarnym i dawałoby znaczną przewagę taktyczną.
Według relacji, okręt wojenny, na którego pokładzie wygenerowano jednorodne pole magnetyczne, po kilku minutach działania tego pola otoczony został szarą mgłą, a następnie stał się całkowicie niewidoczny, czemu towarzyszył oślepiający błysk światła. Wskutek eksperymentu, któremu w niektórych relacjach dodatkowo towarzyszyła teleportacja jednostki, znaczna część załogi rzekomo poniosła śmierć, zaginęła lub zapadła na choroby umysłowe.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
nom duzo razy o tym slyszalem, bardzo mnie to ciekawi, sprawa jest naprawde niesamowita... szczerze mowiac nie wiem jak to jest mozliwe, to jakby troche inny świat... chcialbym zobaczyc cos takiego na własne oczy... ;D
Nom ciekawe ciekawe nieraz o tym czytałem. Jeśli ktoś oglądał serial "Trójkąt" to wie, że był on oparty na tej historii :P Ciekawie to pokazali, polecam.
_________________ Tak, dzisiaj dobrze wiem,
że jestem
na pograniczu światła i cienia,
gdzie abstrakt zlewa się z konkretem,
krzyk zamiera w ciszę,
a śmierć przedłuża życie...
_________________ "Z dokładnością atomowej sekundy globalnej
wyruszyliśmy ratować świat
podejmując się niewykonalnej sprawy
porzuciliśmy rodzinny kraj (...)"
[quote="poem sometimes"]Eksperyment miał być przeprowadzony 28 listopada 1943 r. na amerykańskim okręcie wojennym USS Eldridge, stacjonującym w Bazie Sił Morskich USA w porcie Filadelfia, i zakończyć się tragedią. [/quote]
Ja słyszałam, że to było po wojnie. Gdzieś w latach 50-tych. [quote="poem sometimes"]Według relacji, okręt wojenny, na którego pokładzie wygenerowano jednorodne pole magnetyczne, po kilku minutach działania tego pola otoczony został szarą mgłą, a następnie stał się całkowicie niewidoczny, czemu towarzyszył oślepiający błysk światła. Wskutek eksperymentu, któremu w niektórych relacjach dodatkowo towarzyszyła teleportacja jednostki, znaczna część załogi rzekomo poniosła śmierć, zaginęła lub zapadła na choroby umysłowe.[/quote]
Przenieśc się w czasie nie mogli, gdyż to nie tędy droga. Tu raczej działała fizyka kwantowa, a nie teoretyczna. To teoretyczna mówi o podróży w czasie i materii. Ale Einstein dążył zawsze do poznania zasad kwantowej i skoro naukowcy opierali się na jego teoriach, jest to fakt niepodważalny.
[quote="sana"]a jest to jakos potwoerdzone nagrania albo coś? A ja w to nie wieże... D dacie mo jakieś konkretne dowody to może może.[/quote]
Rząd jak zawsze w takich wypadkach uważa, że nic się nie stało. Skoro przez ponad 50 lat nie potwierdzono tego zjawiska, to raczej już tego nie zrobią.
_________________ [b]Gdyby nie było tylu głupców, mądrzy nie mieliby takiego sukcesu...[/b]
[b]-Masz świetne podejście do dzieci !
-Lubię to, skąd się biorą...[/b]
Na świecie jest wiele tajemnic. W sumie tylko od nas zależy czy w coś wierzymy.. A tak bez konkretnej przyczyny uwierzyć jest ciężko. Zawsze można spróbować powtórzyć eksperyment są chętni :P ?
_________________ "Czy jeszcze pamiętasz, że zostałeś stworzony do radości?"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum