Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 10:45 Psychologia, filozofia etc
Witam!
Jestem tu nowy
Chcę poruszyć taki temat, mianowicie co sądzicie o kierunkach na studia typu filozofia, psychologia itd?
Chciałem iść na psychologię ale wszyscy znajomi mowili mi zebym nie szedl tam bo psychologów jest jak psów... podobnie z filozofami.. btw co to wogole za kierunek filozofia...? :/ co ja mam po tym robić w życiu? bez sensu troche co?
Po filozofii nie masz nic niestety więc dobrze się zastanów. Za to psychologia, wydaje mi się, że to niezły kierunek.
_________________ [b][i]Każdego dnia się rodzę, wstając ze swego grobu
Goniąc za szczęściem gubimy własny rozum
Ciężkie powietrze nie da spokojnie spać
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]
Najpierw pomyśl dobrze, jakie zawody sa dla filozofów. Każdy chce by pracownik był posłuszny, anie się wymondrzał. Psychologia?? czemu nie... Chociaż jest to dosyć popularny kierunek.
ja jak na razie również wybieram sie na psychologię (;
i mi tez zaczynają mówić,ze jest coraz więcej ludzi studiujących na tym kierunku!
a co za tym idzie?
ciężej się dostać, bo zbyt wielu chętnych na jedno miejsce..
_________________ "Największe szczęście w życiu to pewność, że jesteśmy kochani ze względu na nas samych, albo raczej pomimo nas samych."
Ja mam w szkole zajęcia z filozofii. wybrałam tę klasę ze względu właśnie na te zajęcia.. i totalna porażką. nauczycielka nie ma za grosz daru przekazywania własnej wiedzy. natomiast psychologia :)mm. marzy mi się jej studiowanie podobno umiem rozmawiac z ludźmi. no cóż, zobaczymy a psychologów zatrudnia się dzisiaj praktycznie wszędzie.
_________________ Płonącymi [b]oczami[/b]
mówimy sobie rzeczy
nieogarnięte [b]słowem[/b]
po psychologii znajdziesz latwiej prace...
ale to bardziej oblegany kierunek...na filozofie na niektorych uczelniach jest mniej chetnych niz miejsc :happy:
Po pscyhologii - jak juz mówiono, psychologów mamy nadmiar [tak samo jak i tych z zarządzania i marketingu].
O dziwo na pracę teraz mogą liczyć przede wszystkim ludzie po zawodówkach/technikach - spawacz, frezer, fryzjerka, sprzedawczyni. Mało ludzi pokończyło takie szkołe, bo wszystkim marzył sie często LO [bo w papierach lepiej wygląda], którego tak naprawdę nie byli w stanie dobrze skończyć i zasilają teraz szeregi bezrobotnych
_________________ "Z dokładnością atomowej sekundy globalnej
wyruszyliśmy ratować świat
podejmując się niewykonalnej sprawy
porzuciliśmy rodzinny kraj (...)"
filozofia to fajny kierunek:)
bo wiele uczy...poprawnego myslenia postrzegania swiatal
ale najlepiej go brac jako dodatkowy...czyli robic dwa jednoczescnie w tym wypadku;)
Nie zdecydowałabym sie na żaden z tych kierunków... Psychologowie są wszędzie, przede wszystkim na bezrobociu, albo muszą sie dokształcać/przekwalifikowywać... A filozofia... Nigdy nie widziałam ogłoszenia 'zatrudnię filozofa' xD. Nic nie daję, no chyba, że to tylko tak dla przyjemności...[quote="dziabot"]ale najlepiej go brac jako dodatkowy...[/quote]
Nom...dokładnie tak...
_________________ [i]Był jak mgła- niewidzialny, tajemniczy.
Był jak kruchy róży kwiat - delikatny...
Był jak cichy wiatr,
Całkiem wolny lecz samotny,
Jak ocean bez dna nieszczęśliwy.
Mówił, że to nie jego świat.
Pragnął wrócić tam, gdzie się rodzi dusza.
Gdzie zostawił tą najważniejszą rzecz
Wielką przyjaźń i miłość ponad śmierć...
[/i]
[quote="butterfly"]Nigdy nie widziałam ogłoszenia 'zatrudnię filozofa' . Nic nie daję[/quote]
bo nigdzie filozofow nie poszukuja;)
chyba ze sam sobie ktos znajdzie nie w swoim kierunku
ale filozofia to bardzo fajny kierunek...
gdyz pozwala ci wyrobic zdanie na rozne tematy dotyczace naszego zycia
pozwala nauczyc myslec logicznie..
oraz rozwijac swoje umiejetnosci mysleniowe...itp itd
sama bym chetnie poszla na filozofie...ale nie pociagne trzeciego kierunku dziennie jednoczesnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum