Dopisują, dopisują. No właśnie nie wiem, po co bawią się w pozory, skoro zazwyczaj właśnie tak to się kończy. Nie widzę sensu.
_________________ [color=#800080]Ile z nas zostało w drzewach, które wciąż się zdobywało?
Ilu ludzi nas pamięta? Ilu już nas zapomniało?
Tyle w nas zostaje z dziecka, ile sami gościć chcemy.
Tyle będzie w nas z Człowieka... ile w innych dostrzeżemy.[/color]
[color=#00BFBF]B. Sienko[/color]
[quote="kukiełka."]Czy mi się wydaje czy taki temat już jest? ;>[/quote]ee, gdzie?; o
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
Ja uważam, że religia/etyka powinna być wliczana do średniej jak każdy inny przedmiot.
Religia w takiej formie jaką ja miałem to była raczej pomyłka, nie wiem jak jest teraz, ale generalnei mam wizję jak ten przedmiot powinien wyglądać:
Przede wszytkim nie powinien być prowadzony przez katechetę czy jakiegoś innego księdza. Nauczyciel takiego przedmiotu powienien mieć dyplom z filozofii i powinien przekazywać wiedzę na temat różnych religii itp. oś w rodzaju historii kultury. Pwinien poruszać kwestie zarówno chrześcijaństwa jak i islamu itd., a nie zaczynać się od modlitwy.
Etyka natomiast to teraz w zasadzie oficjalny wybór i każdemu kto nie chce religii polecam ten przedmiot, bo tak na prawdę jeden z niewielu, który ma duży wpływ na człowieka i otwiera przed nim horyzonty. A poza tym pozwoli wam się zdystansować do wielu różnych spraw i różnic kulturowych.
_________________ [i]Well, Im just a modern guy
Of course, Ive had it in the ear before.
I have a lust for life
cause of a lust for life[/i]
[b]garbatypajak[/b], no, ja podzielam Twoje zdanie. I pewnie nie tylko ja:) Ale Polska, to kraj katolicki, dlatego ludzie boją się wprowadzić do szkół religii, na której będzie się rozmawiało na temat wszystkich religii świata, bo jest możliwość, że dzięki temu ludzie będą 'wybierać' sobie najodpowiedniejszą dla siebie religię - będą wybierać, w co chcą wierzyć. I wtedy jest duże prawdopodobieństwo, że katolików byłoby mniej. Wolą przymuszać młodzież do takiej religii, jaka jest teraz w szkołach i mieć o jeden problem mniej - nie muszą się przejmować spadkiem wiernych jednemu Bogu:)
Ale prawda jest taka, że wiara, to indywidualna sprawa każdego człowieka, więc w odpowiednim wieku powinien mieć możliwość wyboru swojej wiary. Bo w dzisiejszych czasach naprawdę niewiele osób może powiedzieć z czystym sumieniem, że wierzy w Boga, a wyznawców innych religii w Polsce jest naprawdę bardzo mało:)
_________________ [color=#000000]W tym cho[/color][color=#666464]robliwie zdro[/color][color=#969595]wym świecie ży[/color][color=#AAA6A6]ć jak najw[/color][color=#C6C6C6]iekszą s[/color][color=#CFCFCF]chizą...[/color]
[img]http://img383.imageshack.us/img383/6853/1501434148401879c336egp2.gif[/img]
Wiesz w obecnej sytuacji młodzież trzeba zainteresować czymkolwiek więc sądzę, żę wprowadzenie zmian jest koniezne tak czy siak w klasach 1-3 powinna już być jakaś nauka o etyce, bo coraz częściej można poczytac na temat gimnazjalistów, którzy robią różne dziwne rzeczy. Generalnei to ja z całąto edukacją zrobiłbym porządek ale co my tu mamy do gadania oprócz marudzenia
_________________ [i]Well, Im just a modern guy
Of course, Ive had it in the ear before.
I have a lust for life
cause of a lust for life[/i]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum