PORTAL
                                   FORUM
                                ALBUM ZDJĘĆ
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Forum Dyskusyjne

Forum Dyskusyjne na-końcu-języka.pl - Forum, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Studia Poza krajem
Autor Wiadomość

Love_stoned 
przedszkolak

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008 20:28   Studia Poza krajem

Co myślicie o studiach za granicą? Czy studia np. w USA naprawdę są dużo lepsze?

Ja osobiście uwazam, że studia za granica jednak dużo dają. Planuję wyjazd do USA na studia. Mój brat jest tma juz jeden rok i mówi, że naprawde warto. Więc i chyba ja spróbuję.

dziabot 
rekrut

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008 20:44   

[quote="Love_stoned"]Co myślicie o studiach za granicą? Czy studia np. w USA naprawdę są dużo lepsze[/quote]
studia w usa roznia sie tym od polskich iz za nie placisz
a nie sama jakoscia nauczania :P :D :D
prawda jest taka ze dyplom zagranicznych uczelni nie robi juz takiego wrazenia jak za prl kiedy to zachod byl cacy :D

Love_stoned 
przedszkolak

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008 21:13   

Dziabot-wydaje mi się, że sie mylisz, gdyż w liście 10 najlepszych uniwersytów 3/4 to uniwersytety amerykańskie. A Polskich tam nie ma. U nas najlepszy uniwersytet to uniwersytet Jagielloński i Uniwersytet Warszawski. A, według mnie one nei dorastają do pięt do nawet Columbii, która zajmuje 9 miejsce w Stanach. Ale to tylko moje zdanie. xD

dziabot 
rekrut

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008 21:23   

[quote="Love_stoned"]Dziabot-wydaje mi się, że sie mylisz, gdyż w liście 10 najlepszych uniwersytów 3/4 to uniwersytety amerykańskie. A Polskich tam nie ma. U nas najlepszy uniwersytet to uniwersytet Jagielloński i Uniwersytet Warszawski. A, według mnie one nei dorastają do pięt do nawet Columbii, która zajmuje 9 miejsce w Stanach. Ale to tylko moje zdanie. [/quote]
taa tak samo jak harvard...
poolowa tamtejszych studentow studiuje bo ma kase i ja stac...a nie cos w mozgu:P :D

podobnie jest z ameryka :D
gdzie 50 proc. obywateli nie potrafi wskazac na mapie stolicy swojego kraju...:P
nie wierze takiej edukacji :D
amerykanskie uniwerki znajduja sie z tego wzgledu na listach gdyz maja duze dotacje na badania, edukacje itp..
pod wzgldem umiejetnosci wpajania wiedzy statystyk nie ma mozliwosci przeprowadzic w sposob obiektywnie rzeczywisty :D

ps. wroclawski i warszawski ma najwyzsze notowania :D
Ostatnio zmieniony przez dziabot Nie 03 Lut, 2008 21:29, w całości zmieniany 2 razy  

poem sometimes 
lektor
Rozświetlany

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008 13:05   

[quote="dziabot"]obiektywnie rzeczywisty :D [/quote]

Chyba rzeczywiście obiektywny ;)

A Uniwersytet Wrocławski ma ponoć świetną polonistykę, na którą planowałem się udać. Niestety okazałem się za głupi:P, a może za leniwy. Studia zagraniczne? Nie chciałbym zostawiać wszystkiego co mam tutaj. Nie potrafiłbym.
Żyjemy, umieramy i tak każdego dnia[/b][/i]

[img]http://imagegen.last...times.gif[/img]

[color=red][b]*: A[/b][/color]

[img]http://img.userbars.pl/91/18003.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/38/7559.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/112/22338.png[/img]
[img]http://img470.imageshack.us/img470/9908/simbar9nd.png[/img]

dziabot 
rekrut

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008 15:08   

[quote="poem sometimes"]Chyba rzeczywiście obiektywny[/quote]

raczej ta pierwsza alternatywa...gdyz po Twojej zmianie niby tylko zmieanie kolejnosci...
sens zdania zmienia sie radykalnie :D

Love_stoned 
przedszkolak

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008 21:24   

[quote="dziabot"][quote="Love_stoned"]Dziabot-wydaje mi się, że sie mylisz, gdyż w liście 10 najlepszych uniwersytów 3/4 to uniwersytety amerykańskie. A Polskich tam nie ma. U nas najlepszy uniwersytet to uniwersytet Jagielloński i Uniwersytet Warszawski. A, według mnie one nei dorastają do pięt do nawet Columbii, która zajmuje 9 miejsce w Stanach. Ale to tylko moje zdanie. [/quote]
taa tak samo jak harvard...
poolowa tamtejszych studentow studiuje bo ma kase i ja stac...a nie cos w mozgu:P :D

podobnie jest z ameryka :D
gdzie 50 proc. obywateli nie potrafi wskazac na mapie stolicy swojego kraju...:P
nie wierze takiej edukacji :D
amerykanskie uniwerki znajduja sie z tego wzgledu na listach gdyz maja duze dotacje na badania, edukacje itp..
pod wzgldem umiejetnosci wpajania wiedzy statystyk nie ma mozliwosci przeprowadzic w sposob obiektywnie rzeczywisty :D

ps. wroclawski i warszawski ma najwyzsze notowania :D [/quote]

Masz rację. Ludzie w tak prestige uniwersytetach są nadziani. nie zaprzeczam. Ale to nei znaczy, ze nie mają mózgów! Sa na pewno choelrnie inteligentni... Myślisz, ze synowi i córki prawnioków nie postawili sobie wysokich wymagań? Z taką edukacja mają zapewnione dobre wyniki na testach... I nie przez zgapianie. Ale przz to co mają w głowie. A poza tym w Stanach na uniwersytetach jest MNÓOÓÓÓstwo uzdolnionych ludzi, którzy mają stypendium. Także... Ale masz rację. te uniwersytety mają dużo kasy, żeby zapewnic szkole dobrych profesorów i dobre warunki do uczenia... Ale to chyba dobrze, nie? A poza tym, na pewno ukończenie uniwersytetu Warszawskiego,a ukończenie Yale robi dużą różnicę... Zarówno w Polsce, jak i w całej Europie, ne mówiąc już o Stanach. Ludzie, którzy ukończyli 10 top uniwersytetów w Stanach mają prawie zagwarantowany sukces w pracy... Bo tam przypadkowi ludzie się nie dostaja.

dziabot 
rekrut

Wysłany: Wto 05 Lut, 2008 14:13   

[quote="Love_stoned"] Sa na pewno choelrnie inteligentni... Myślisz, ze synowi i córki prawnioków nie postawili sobie wysokich wymagań?[/quote]
po pierwsze primo..inteligencja jest wrodzona a nie nabyta:P

[quote="Love_stoned"]A poza tym w Stanach na uniwersytetach jest MNÓOÓÓÓstwo uzdolnionych ludzi, którzy mają stypendium. Także..[/quote]
drugie primo stany maja duzo naukowcow..i takie odkrycia przez
a )kase i naklady na nauke finansowe
b) przez kase
c)przez kase
d) przez kase sciagaja do siebie zdolnych ludzi z reszty swiata...bo u nich z inteligencja trudno.. :P
dlatego duza czesc kadry naukowej ma (dziwnym trafem :P) np rosyjsko brzmiace nazwisko...itp

[quote="Love_stoned"] poza tym, na pewno ukończenie uniwersytetu Warszawskiego,a ukończenie Yale robi dużą różnicę... Zarówno w Polsce, jak i w całej Europie, ne mówiąc już o Stanach[/quote]
teraz juz nie moja Droga ...
rozni sie ladniejsza amerykanska niby nazwa :P
i ze wiecej kasy walisz w nauczanie :P
jak ktos jest zdolny i ambitny to osiagnie wiecej po uniwerku warszawskim niz polglowek z kasa....po ....

bardziej od amerykanskich uniwerkow licza sie nasze europejskie w Anglii:)

dla mnie Twoje podejscie to zwykly snobizm intelektualny :P
Ostatnio zmieniony przez dziabot Wto 05 Lut, 2008 14:16, w całości zmieniany 2 razy  

Włóczykij 
gimnazjalista

Wysłany: Wto 05 Lut, 2008 19:06   

E tam, wątpie, żeby ich uczelnie były o wiele lepsze. Tam po prostu po skończeniu studiów, masz duże szanse na natychmiastową i dobrze płatną pracę na miejscu, nie to co w Polsce, wychodzisz z uniwersytetu i nic ci z tego nie przychodzi.

Prawo powinno być jak płot: żmija się prześlizgnie, tygrys przeskoczy, ale bydło nie przejdzie - przysłowie chińskie

dziabot 
rekrut

Wysłany: Wto 05 Lut, 2008 21:05   

[quote="Włóczykij"]masz duże szanse na natychmiastową i dobrze płatną pracę na miejscu, nie to co w Polsce, wychodzisz z uniwersytetu i nic ci z tego nie przychodzi.[/quote]
u nas to jest tak...ze konczysz studia...wymagaja od Ciebie bieglej znajomosci wszystkiego i daja 1000 zl:P
za granica wymagaja od Ciebie 1/4 tego co w Polsce i i dostajesz bierzmy na to 2000 euro :P

Love_stoned 
przedszkolak

Wysłany: Wto 05 Lut, 2008 22:25   

[quote="dziabot"][quote="Love_stoned"] Sa na pewno choelrnie inteligentni... Myślisz, ze synowi i córki prawnioków nie postawili sobie wysokich wymagań?[/quote]
po pierwsze primo..inteligencja jest wrodzona a nie nabyta:P

[quote="Love_stoned"]A poza tym w Stanach na uniwersytetach jest MNÓOÓÓÓstwo uzdolnionych ludzi, którzy mają stypendium. Także..[/quote]
drugie primo stany maja duzo naukowcow..i takie odkrycia przez
a )kase i naklady na nauke finansowe
b) przez kase
c)przez kase
d) przez kase sciagaja do siebie zdolnych ludzi z reszty swiata...bo u nich z inteligencja trudno.. :P
dlatego duza czesc kadry naukowej ma (dziwnym trafem :P) np rosyjsko brzmiace nazwisko...itp

[quote="Love_stoned"] poza tym, na pewno ukończenie uniwersytetu Warszawskiego,a ukończenie Yale robi dużą różnicę... Zarówno w Polsce, jak i w całej Europie, ne mówiąc już o Stanach[/quote]
teraz juz nie moja Droga ...
rozni sie ladniejsza amerykanska niby nazwa :P
i ze wiecej kasy walisz w nauczanie :P
jak ktos jest zdolny i ambitny to osiagnie wiecej po uniwerku warszawskim niz polglowek z kasa....po ....

bardziej od amerykanskich uniwerkow licza sie nasze europejskie w Anglii:)

dla mnie Twoje podejscie to zwykly snobizm intelektualny :P[/quote]
1)Masz rację. Ale to nei znaczy, ze ludzie bogatych ludzi musza byc głupi, prawda?!!
2_Jakbyś nie zauważyła dużo polaków, Słowaków, Rosjanów itd. wyemigrowało do Stanów, żeby SZUKAC LEPSZEGO ŻYCIA! Więc dla mnie jest to normalne. Nieprawdaż?

2)A czy nazwa ma świadczyć o poziomie uniwersytetu?!

A poza tym , nie wmówisz mi, ze, zeby dostac sie na prestiżowy uniwersytet, TRZEBA IM ZAPŁACIĆ! Poniewaz mój brat dostał się na 8 uniwerek w Stanach! I nie dlatego, ze zapłaciliśmy uczelni, tylko, ze jest on zwyczajnie zdolny! Ale nie dostał stypendium tylko idzie na normalny tok studiów. Ale to chyba normalne, prawda? I powiem CI, ze naprawdę trzeba pracowac i pracować, żeby tam się dostać! Na Uniwersytet Warszawski dostał się jako jeden z pierwszych , a tam mieli jeszcze WĄTPLIWOŚCI czy go przyjąć... :/

A co do Anglii: to nie zaprzeczam, ze sa tam dobre uniwersytetu, ale na pewno nie LEPSZE NIŻ W STANACH!

A poza tym na jakiej podstawie masz takie poglądy? Znasz kogos kto studiował w USA? Czy w ogóle byłas kiedyś w tym kraju? jeżeli nie, to wydaje mi się, że nie masz podstawy tak mówic...

Emerald 
teściowa
światełko. ha!

Wysłany: Wto 05 Lut, 2008 22:37   

[b]Love_stoned[/b], fajnie byłoby jeszcze, gdyby ktoś ze stanów opowiadał w takich superlatywach jak Ty, o Twoim kraju, którym, nie zapominaj, jest Polska.
Niestety, wątpie, żeby przeciętnego amerykanina to interesowało.

Co do szkoły. Nie wiem które mają lepszą renome.
Ale w Polsce są dobre uniwersytety. Dla zaspokojenia ambicji nawet tych najbardziej wymagających wobec siebie, wystarczą bez problemu.
Więc po co studiować za granicą?
Dla mnie byłaby to straszna męczarnia. Umarłabym z tęsknoty za ludźmi, miejscami, za wszystkim.
[color=#359E99][b]Bo dam Ci
Przewodnik po chmurach
Ze wszystkich
Dokładny - najbardziej
I jeśli kiedyś zapragniesz
To w chmurach
Z pewnością
Mnie znajdziesz.[/b][/color]

[img]http://imagegen.las...venya.gif[/img]

[color=black][b]*:[/b][/color] [color=red][b]M[/b][/color]

dziabot 
rekrut

Wysłany: Wto 05 Lut, 2008 23:03   

[quote="Love_stoned"]A co do Anglii: to nie zaprzeczam, ze sa tam dobre uniwersytetu, ale na pewno nie LEPSZE NIŻ W STANACH! [/quote]
oj nie zgodze sie w angli sa lepsze uniwerki majace swietne zaplecze naukowe :P

[quote="Love_stoned"]A poza tym na jakiej podstawie masz takie poglądy? Znasz kogos kto studiował w USA? Czy w ogóle byłas kiedyś w tym kraju? jeżeli nie, to wydaje mi się, że nie masz podstawy tak mówic..[/quote]
heh rozbawilo mnie to;)
ja jako studentka...mam dobre rozpoznanie w uczelniach krajowych i swiatowych...

[quote="Love_stoned"]2_Jakbyś nie zauważyła dużo polaków, Słowaków, Rosjanów itd. wyemigrowało do Stanów, żeby SZUKAC LEPSZEGO ŻYCIA! Więc dla mnie jest to normalne. Nieprawdaż? [/quote]
taa to fakt
kiedy to ameryka byla takim niebem na ziemi...a dolar byl cenny niczym zloto..
teraz ameryka jako kraj to chlam..ktory chwala nadal ludzie ktorzy nadal nie wyszli myslami z komunistycznych czasow :P
ale prawda jest taka...ze ci co zdolniejsi byli *ruscy ukrainczycy)...to ich amerykanie podkupywali :P
bo wsrod 300 milionow inteligetnych inaczej rodakow nie mogli chyba znalesc dobra kadre naukowa... :D

Love_stoned 
przedszkolak

Wysłany: Sro 06 Lut, 2008 21:37   

[b]Dziabot[/b]-Cóż, wierzę, że jedank ja jako pół-amerykanka, czy jak można to nazwać, wiem lepiej jaki poziom uniwersytetów jest w Stanach.Lecz może sie mylę...
A co do Anglii, czy Stany nie mają niesamowitego zaplecza naukowego?

A co do twojego ostatniego argumentu. zgadzam się, Amerykanie inteligentnym krajem nie są, ale co do ma do amerykańskich uniwersytetów, skoro jak mówisz jest tam tak dużo ludzi innego pochodzenia? Chyba nie wpływa to na poziom uniwersytetu, jeżeli jest tam dużo ludzie nie ze Stanów?

[b]Biała[/b]Masz rację. ja całą swoją rodzinę mam tutaj i jest mi trudno ja opuszczać wyjeżdząjąc do Stanów... Ale niestety tak to jest... :/ A Polskę kocham i nienawidzę sposobu, w jakim Amerykanie opisują nasz kraj:
"Jechac do polski? W zyciu! Jeszcze mnie okradną, przecież to tak biedny kraj!"
Ale co zrobić? Przecież ich nie zmusimy. Musza sami zobaczyc, jak piękny jest nasz kraj... :)
jednak nie uwazam to, ze "bronię" Amerykańskich uniwersytetów jest kwestią tego, że nie mam szacunku, czy jak chcesz to nazwac, dla mojego ojczystego kraju... Jednak w części Ameryka tez nim jest... Ale Polske kocham nad życie! :D Jednak na studia planuję wyjechać własnie do Stanów... :)

dziabot 
rekrut

Wysłany: Sro 06 Lut, 2008 23:10   

[quote="Love_stoned"]A co do twojego ostatniego argumentu. zgadzam się, Amerykanie inteligentnym krajem nie są, ale co do ma do amerykańskich uniwersytetów, skoro jak mówisz jest tam tak dużo ludzi innego pochodzenia? Chyba nie wpływa to na poziom uniwersytetu, jeżeli jest tam dużo ludzie nie ze Stanów? [/quote]
ogolnie powiem iz w polsce jest bardzo wysoki poziom nauczania
zwlaszcza z nauk scislych..
oraz czesto zdarza sie iz polscy absolwencji szkol srednich swietnie radza sobie na obcych uczelniach gdyz tam poprostu zaczynaja z nizszego poziomu...
tzn czesto robia to co my przerabiamy w LO

[quote="Love_stoned"]A co do Anglii, czy Stany nie mają niesamowitego zaplecza naukowego? [/quote] po kilku tekstach chyba stwierdzam ze chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem...-nowa matura sie klania tutaj..
bo napisalam ze anglicy maja lepsza kadre naukowa..zwlaszcza w dziecinach nauk medycznych i przyrodnyczych jak i wyposazenie pracowni naukowych...

[quote="Love_stoned"] wiem lepiej jaki poziom uniwersytetów jest [/quote]
tym mnie rozbawilas
skad mozesz to wiedziec?
wiedzialabys gdybys skonczyla polska i ameryykanska uczelnie oraz miala mozliwosci porownawcze (wtedy jako taki absolwent byla bys zywym mocnym argumentem) a ze stylu Twoich wypowiedzi stwierdzam iz jestes gdzies na poczatkowym etapie liceum (moze sie myle)

nie popieram tego..i nie bede chwalic amerykanskich uczelnii...bo wiem ze pod wzgledem przekazywania wiedzy w polsce...mamy bardzo wysoki poziom..- i taki sam program...
Ostatnio zmieniony przez dziabot Sro 06 Lut, 2008 23:14, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu